Hoe lees ik korte verhalen? – Lidewijde Paris

Vorig jaar haalde ik mijn literatuurkennis op met Hoe lees ik? van Lidewijde Paris: een heerlijk boek waarin ze aan de hand van romanfragmenten uitlegt hoe je literaire werken kunt analyseren. Ik vond het erg leuk om me zo weer te verdiepen in de theorie. Tijdens het lezen houd ik het geleerde in mijn achterhoofd en soms lukt het om iets te herkennen in een boek, zoals: ‘hé hier zit ik in het hoofd van deze persoon en daarna ga ik er weer uit’. Ondertussen reist Lidewijde heel Nederland rond om lezingen te geven en ook die kan ik je erg aanraden. Ongelooflijk dat ze naast die lezingen en het verslinden van vele boeken ook nog energie had om zelf een nieuw boek te schrijven: Hoe lees ik korte verhalen? Hierin wordt de literatuurtheorie verder uit de doeken gedaan. Veel begrippen komen terug, maar dan net in een ander jasje.

Door dit boek kan je meer uit een verhaal halen en het geeft je gereedschap om er met anderen over door te praten. Met de veertien korte verhalen in dit boek kan je dat oefenen. Ze komen uit verschillende landen en tijden. Dat is wel een verschil met het eerste boek, waarin vooral moderne literatuur werd geciteerd. En misschien komt het wel daardoor dat deze verhalen me minder aanspreken. Het kost me toch meer moeite om me in te leven in een stuk dat in de negentiende eeuw werd geschreven en juist bij een kort verhaal is het belangrijk dat je meteen wordt meegesleept.

In haar uitleg gebruikt Lidewijde een paar keer uitgebreide historische kennis, die ik niet heb. Dan gaat het bijvoorbeeld over een Italiaans muntje uit 1921 waar Nike op staat. Of het gaat over Rusland vlak voor de revolutie van 1917 waardoor het verhaal in een bepaalde context komt te staan. Knap dat zij dat eruit haalt, maar dat gaat mij natuurlijk nooit lukken. Toch vind ik het boeiend om te lezen over al die verschillende schrijvers en er zijn een paar verhalen waar ik me wel in verlies, zoals van Annelies Verbeke en Etgar Keret. Maar dat is ook weer niet helemaal de bedoeling, want ik ging nu juist opletten hoe het verhaal in elkaar steekt om te proberen de vragen van Lidewijde te beantwoorden. Het is maar goed dat ik hier geen cijfer voor krijg en het antwoord zo voorgeschoteld krijg.

Ik heb hier weer heel wat van opgestoken over onder andere motieven, paradoxen en spiegelingen. Verder weet ik nu dat een literair schrijver nooit zomaar lang over iets uitweidt. Dus als ik denk: ‘wat een lange beschrijving’, dan moet ik opletten. Het is een ‘stil signaal’ en dat is voor iedereen te begrijpen. Dit boek is dus eigenlijk voor elk niveau geschikt, net als veel literatuur. Je haalt eruit wat je ziet en wie verder kan kijken ziet misschien een diepere laag. Maar ook zonder dat kan je genieten van een goed boek en dat enthousiasme deel ik in elk geval met Lidewijde Paris.

Met dank aan uitgeverij Meulenhoff voor het recensie-exemplaar.

5 gedachtes over “Hoe lees ik korte verhalen? – Lidewijde Paris

 1. Leuk! Die ga ik zeker lezen :) Ik ben ook heel enthousiast over Hoe lees ik? Heb er veel van opgestoken, ook van haarzelf trouwens. Ik heb toen een lezing bezocht en dat was erg leuk, een aanrader dus.

  Geliked door 1 persoon

 2. Deze staat hier ook nog klaar. En nu “durf” ik geen verhalenbundel meer oppakken alvorens ik dit boek gelezen heb :-)

  Geliked door 1 persoon

 3. […] Lees trouwens ook wat Lalage van dit boek […]

  Like

 4. Ik heb nog maar 1 hoofdstuk gelezen uit dit boek en krijg nu de neiging om snel verder te gaan, thanks!

  Geliked door 1 persoon

 5. Dit boek ga ik zeker aanschaffen en uitgebreid doornemen: wat een geweldige tip!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.