Lalagè leest binnenkort… (poll 19)

In de vorige poll stemden jullie op de dikke klassieker The mists of Avalon. Nu dat eindelijk uit is, mogen jullie weer helpen kiezen wat ik ga lezen. Ik heb weer een aantal willekeurige boeken uit mijn enorme leeslijst geselecteerd en daaruit een viertal gekozen waarvan de beschrijving me wel aantrekt. Van welk boek zou jij graag een artikel van mij lezen? Breng je stem uit in de poll onderaan!

Wit als melk, rood als bloed – Alessandro D’Avenia (2010, vertaald uit het Italiaans)

Leo is een doodgewone zestienjarige jongen, die liever op straat rondhangt met zijn vrienden dan dat hij op school zit. Tot er een nieuwe docent filosofie voor de klas komt te staan die zijn passie weet over te brengen op Leo en de andere leerlingen. Hij leert ze intens te leven en hun dromen na te jagen. De droom van Leo heet Beatrice, het meisje dat met ‘haar blik de poorten naar het paradijs kan openen’. Op een dag verschijnt Beatrice niet meer op school en wordt duidelijk dat ze ongeneeslijk ziek is. Leo is geschokt en zijn onbezorgde leven schudt op zijn grondvesten. In Wit als melk, rood als bloed weet Alessandro D’Avenia binnen te dringen in het hoofd van een puber – de intense emotie, de jonger naar het leven en de nieuwsgierigheid naar de liefde.

De meisjes van Sjanghai – Lisa See (2010, vertaald uit het Engels)

Het Shanghai van 1937 is als het Parijs van Azië: een stad van welvaart en glamour. De zusjes Pearl en May leiden een onbezorgd leven tot de eerste Japanse bommen vallen en hun vader zijn kapitaal vergokt. Door deze geldproblemen worden de zusjes verkocht aan twee welvarende zoons in Los Angeles. Ondanks de enorme verschillen in karakter zijn de zussen onafscheidelijk. Ze houden van elkaar, maar weten ook precies waar ze de ander het hardst kunnen raken. De reis voert van kleine dorpen in het zuiden van China, via de vernedering van een detentiecentrum, naar het nieuwe, getrouwde leven in Amerika. De zussen komen voor onmogelijke keuzes te staan, brengen levensgrote offers en koesteren een allesoverheersend geheim, maar ondertussen houden zij vast aan wat ze zijn – de meisjes van Shanghai.

De geboorte van een wees – Maaike Gerritsen (2011)

Marieke heeft een man, kinderen, een leuke baan en ze verhuist naar een koophuis dat naar haar smaak wordt verbouwd. Maar juist nu speelt de plotselinge dood van haar vader een grote rol en het besef dat ze, nu haar moeder ongeneeslijk ziek is, binnenkort wees zal zijn treft haar als een mokerslag. Doordat ze plotseling zowel voor haar kinderen als voor haar moeder moet zorgen, en ze afscheid moet nemen van haar rol als kind, raakt Marieke in een identiteitscrisis. Vragen over de geschiedenis van haar vader komen naar boven. Hij werd door de buitenwereld gezien als een begaafde, charmante man met veel humor. Zijn gezin werd echter geconfronteerd met zijn andere, duistere kant vol diepe depressies.

Zeer helder licht – Wessel te Gussinklo (2014)

Wander, een eenendertigjarige, aan lagerwal geraakte man, zonder geld, baan, diploma’s of huis, wordt verliefd op de bijna twintigjarige studente Hanna, een meisje uit een keurig, welgesteld gezin. Dit boek, de eerste roman van Wessel te Gussinklo in bijna twintig jaar, is een even luchthartig als diepgravend boek, waarmee hij opnieuw aantoont dat hij tot de meest eigenzinnige auteurs van Nederland behoort.

 

 

6 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 19)

 1. Zeer helder licht intrigeerde mij ook, als beschrijving. Ik las een paar bladzijden als voor publicatie. Ik twijfelde. Als jij het bespreekt, weet ik voldoende om te beslissen of ik het alsnog ga lezen. ;-)

  Like

  • Wessel te Gussinklo lijkt me een boeiende schrijver, maar het zou weleens pittige literaire kost kunnen zijn. Ik ben dus wel benieuwd waarom jij twijfelde, is het inderdaad lastig of iets anders?

   Like

   • Ik zou niet willen zeggen pittig literair, maar hij heeft een stijl waar je van moet houden. Veel getob en overwegingen. Zijn personages zijn ook niet bepaald ‘likeable’, maar ik vond het een goed boek. Als je het gaat lezen ben ik benieuwd wat je ervan vindt.

    Geliked door 1 persoon

 2. Gestemd! Ik ben erg nieuwsgierig naar Geboorte van een wees.

  Geliked door 1 persoon

 3. José Muylaert

  Moeilijk, je hebt weer mooie dingen uitgekozen, lijkt me ! Ik twijfelde erg tussen de eerste twee, omdat ze me beide aanspreken, maar voor de tweede gekozen, omdat dat zo ver van mijn eigen wereld af staat, lijkt me interessant.

  Geliked door 1 persoon

 4. Oei, moeilijk! Allemaal mooi, maar heb altijd een fascinatie gehad voor China, dus ik ga voor De meisjes van Sjanghai.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.