Lalagè las in 2021

Ik ben een boekiemonster. In Sesamstraat zie je Koekiemonster die zijn koekjes naar binnen schrokt en de kruimels in het rond laat vliegen. Ik doe dat met boeken, die ik verslind. Het ene exemplaar smaakt me goed, terwijl ik de andere na een paar bladzijden aan de kant leg. De tijd dat ik over elk boek dat ik uitlas een blogartikel schreef, is voorbij (anders valt het ook niet meer bij te houden voor jullie). Maar de mooiste boeken kregen lyrische besprekingen en die zet ik traditiegetrouw op een rijtje.

Voor de vorige kerstvakantie had ik Zondagsleven van Judith Visser bewaard, in de verwachting dat ik het lezen daarvan niet wilde onderbreken door iets anders dan eten of slapen. Dat klopte, want Jasmijn leerde omgaan met haar autisme en ik leefde weer erg met haar mee. Hetzelfde gebeurde bij Mislukt van Iris Boter, een feelgood-boek mét diepgang.

Bij de meer literaire werken was ik het meest onder de indruk van Ons soort mensen van Juli Zeh, met maar liefst twaalf perspectieven van bewoners van een Duits dorpje. De vertaling van Annemarie Vlaming is uitstekend. Vertaler Annelous Stiggelbout maakte een verdere leesreis mogelijk: Berichten uit de Sahara speelt zich af in de woestijn in de jaren zeventig. Ik zal deze verhalen van de Chinese Sanmao niet snel vergeten.

Oude verhalen zijn vaak nog verrassend goed leesbaar, zoals The haunting of Hill House uit 1959. Shirley Jackson bezorgde me de kriebels met dat enge landhuis. Het bovennatuurlijke speelt ook een rol in het jeugdboek Heksenkind van Monica Furlong, dat ik nog net zo mooi vond als dertig jaar geleden.

In de categorie non-fictie vond ik De ontdekking van Urk erg boeiend, waarin Matthias Declercq verslag doet van het half jaar dat hij op het voormalige eiland woonde. Ook Miloe van Beek legde verborgen verhalen bloot. Voor Daar praten wij niet over dook zij in haar eigen familiegeschiedenis, met een opa die in het verzet zat en tegelijkertijd een overgrootvader die een hoge positie had bij de NSB.

Tegenover historische verhalen staan toekomstfantasieën, die vaak dystopisch van aard zijn. Schitterend lichaam van de Argentijnse Agustina Bazterrica is daar een sterk voorbeeld van. Je moet er wel een sterke maag voor hebben, want ook in de vertaling van Heleen Oomen is het slachten van mensen gruwelijk beeldend beschreven.

Het allerbeste boek van 2021 is ook een dystopie: Kraaien in het paradijs van Ellen de Bruin. Ik las het twee keer achter elkaar. Het is enorm spannend en zit bomvol prachtige beschrijvingen en toffe details.

Tot slot wil ik jullie allemaal bedanken voor je bezoek aan mijn blog. Ik leg mijn leeservaringen vast voor mijzelf, maar ook omdat het zo leuk is om boekentips met elkaar uit te wisselen. Tot ziens op Twitter, instagram en lalageleest.nl!

11 gedachtes over “Lalagè las in 2021

 1. Jij bedankt voor de blog, het leesplezier en daarmee ook ( voor mij ) de leestips !
  Ga je wel een recensie oen van ‘De moeder van de Kommel’ ? Ik had noch van de schrijver, noch van Strouven ooit gehoord, dus ik ben natuurlijk erg nieuwsgierig !
  Een mooi nieuw (lees)jaar gewenst !

  Geliked door 1 persoon

 2. Blijf boeken verslinden! Dat is tenminste een gezonde verslaving, en een mens moet toch ergens aan verslaafd zijn ;-) Alvast heel veel leesplezier in 2022.

  Geliked door 1 persoon

 3. Een mooie en waardevolle overpeinzing aan het einde van een bewogen jaar.
  Je blog is prachtig.

  Geliked door 1 persoon

 4. Stien den Braber

  Een gelukkig nieuw -boeken-jaar gewenst!
  Ik ga De kraaien in het Paradijs, ook maar eens lezen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Barbara, een gelukkig 2022 met weer veel mooie boeken om te lezen! Groetjes, Erik

  Geliked door 1 persoon

 6. Ha, fijn, boeken op een rijtje zonder dat het een lijstje is.
  Ja, ik ben een beetje lijstjesmoe. Maar zoals jij schrijft is het heel fijn om te lezen.
  Dank voor al je enthousiaste blogs en dat je in 2022 weer veel boekenavonturen mag beleven.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik vond zondagskind echt helemaal niets. Mensen lopen er ontzettend mee weg, omdat het zo mooi autisme zou beschrijven, terwijl ik juist het idee had dat ze cruciale aspecten vergat te noemen. Dat vond ik echt jammer.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.