In de bovenkooi – J.M.A. Biesheuvel

Misschien heb je al eens gehoord van de Biesheuvelprijs, die vorig jaar voor het eerst werd uitgereikt aan Rob van Essen voor zijn geweldige boek Hier wonen ook mensen. Dit jaar ging de prijs naar Marente de Moor voor haar bundel Gezellige verhalen. Ondertussen was ik benieuwd geworden naar Maarten Biesheuvel zelf: zijn verhalen moeten wel heel goed zijn, dat er een prijs naar hem is genoemd. Dus toen Meulenhoff met een mooie heruitgave kwam (in mijn lievelingskleur!) van zijn debuut uit 1972 In de bovenkooi, besloot ik het te kopen.

2016-02-06 11.29.39

De eerste twee verhalen gaan over de psychiatrie. Vaak is Biesheuvel zelf de ik-persoon, maar soms ook niet. Blijkbaar is hij zelf ook opgenomen geweest en daarom kan hij er prachtig over vertellen, zoals hoe het is als je denkt dat je de Messias bent. Soms verzandt hij in een stroom van gedachten en dat vind ik een beetje saai. Gelukkig zijn de meeste verhalen wel vermakelijk. Thema’s die terugkomen zijn, naast de psychiatrie, het leven als ketelbink op een schip (vandaar ook de titel) en Biesheuvels gereformeerde opvoeding. Hij laat zich echt in de ziel kijken en dat vind ik dapper.

Waar het gaat over Biesheuvels leven van nu doet hij me sterk denken aan Maarten Koning uit Voskuils serie Het Bureau. Beide Maartens hebben een vrouw, geen kinderen, wel katten, ze denken veel na en reizen nooit per auto maar altijd met de trein. Bij de absurde verhalen denk ik aan Belcampo, waarmee Biesheuvel ook zijn gereformeerde opvoeding deelt. Ook zijn er wat verhalen over ellendige gebeurtenissen waarbij ik denk: ‘neeee!’ (zoals wanneer hij zijn bril ergens laat liggen) en dat doet me denken aan W.F. Hermans. Ze hebben allemaal gemeen dat ze ietwat ouderwets taalgebruik hanteren en ik me als lezer in de jaren zeventig waan. Waarin Biesheuvel afwijkt is dat hij naast cynisch ook heel gelukkig kan zijn, ondanks bijvoorbeeld het pak slaag dat hij als ketelbink een aantal keren krijgt. Daardoor wordt het toch niet zwaarmoedig.

De verhalen tellen drie tot negentien bladzijden en dat vind ik ideaal. Naar het einde toe lees ik wel wat sneller, vooral waar Biesheuvel afdwaalt naar allerlei gedachten die er niet toe doen. Ook valt hij soms wat in herhaling als het alweer gaat over het leven op het schip. Toch kijk ik erg uit naar het extra Biesheuvel-verhaal en het boek van Marente de Moor die ik binnenkort zal ontvangen vanwege de crowdfunding-actie voor de Biesheuvelprijs.

6 gedachtes over “In de bovenkooi – J.M.A. Biesheuvel

 1. Wat leuk dat je Biesheuvel zelf nu ook ontdekt hebt. Voor mij was hij een held toen ik student was en hij regelmatig zijn verhalen voorlas in een radioprogramma van de VPRO.
  Ook ik heb aan die crowdfunding meegedaan en kijk uit naar wat er voor nieuws geschreven is.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat leuk dat je iets van Biesheuvel las. Biesheuvel is wel een van de auteurs waar ik het meeste om moet lachen. Ik heb zijn “Verzameld werk” gelezen en in zijn totaliteit vind ik Biesheuvel de meest onderhoudende Nederlandstalige auteur die ik ken. Niet al zijn verhalen zijn even goed, maar de beste zijn in mijn ogen van wereldniveau. Groetjes, Erik

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb laatst het eerste deel van zijn Verzameld werk meegenomen bij de bieb. Ik ben erg benieuwd! Maar jouw review is in ieder geval hoopgevend :).

  Geliked door 1 persoon

 4. Leuk om af en toe ook recensies van wat oudere boeken te lezen. Van Biesheuvel heb ik alleen ‘Een overtollig mens’ gelezen, het boekenweekgeschenk van 1988 en ook een verhalenbundel. Wat ik me ervan kan herinneren waren het toch redelijk zwaarmoedige verhalen.

  Ik ben benieuwd naar je recensie van de verhalenbundel van Marente de Moor!

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik vind het wel dapper dat je een boek van Biesheuvel hebt gelezen. Ik heb wel eens televisie-interviews met hem gezien, en dit vond ik altijd erg ongemakkelijk. Waarschijnlijk omdat hij altijd erg in de war overkomt. Misschien dat ik me toch eens aan z’n verhalen moet wagen…

  Geliked door 1 persoon

 6. […] zie je dat ik bij In de bovenkooi van Maarten Biesheuvel van elk verhaal een korte samenvatting heb […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.