A book of silence – Sara Maitland

Het lijkt wat paradoxaal om een boek vol te schrijven over stilte. Toch valt er veel over te zeggen en dat blijkt uit A book of silence (vertaald als Stilte als antwoord). Mijn eigen fascinatie voor stilte begon in 2002, toen ik een pelgrimstocht maakte in Spanje. Van de Jezuïeten, die deze reis organiseerden, leerde ik stil zijn. Het letterlijke hoogtepunt was dat ik in mijn eentje een berg beklom, op weg naar een klooster. Sindsdien heb ik steeds geprobeerd om momenten van stilte in te bouwen in mijn leven. Maar mijn stilte duurt nooit heel lang. Ik heb me dan ook vaak afgevraagd wat er zou gebeuren als je een paar dagen in stilte gaat, maar dit nog nooit uitgeprobeerd. Ben ik er bang voor?

Sara Maitland wilde wel verder gaan. Ze groeide op in een groot gezin en zag de wereld om zich heen steeds luidruchtiger worden. Haar behoefte aan stilte groeide. Ze onderzocht allerlei aspecten van stilte, op verschillende plekken en in ontelbaar veel ervaringen van anderen. Ook zij was benieuwd wat er zou gebeuren als je langere tijd in stilte leeft. Ze huurde voor zes weken een huisje op het Schotse eiland Skye, sloeg een voorraad eten en sigaretten (enige minpuntje) in en sprak geen mens. Wel maakte ze lange wandelingen. Ze beschrijft haar eigen ervaringen en mengt die perfect met wat ze leest over andere stiltezoekers van alle tijden: woestijnvaders, heiligen, solozeilers. Ze schrijft ontzettend boeiend. Ik heb het hele boek geïnteresseerd zitten lezen; nergens wordt het saai. De informatiedichtheid is hoog en daardoor las ik maar een paar bladzijden per dag, maar het is allemaal prima te volgen, afgezien van een enkel Engels woord dat ik moest opzoeken.

2016-02-13 08.40.09

Sara Maitland schrijft over de stilte aan de kust, in de bergen, in het bos en ze maakte een reis naar de woestijn. Ze vertelt dat stilte intense vreugde oplevert, maar ook diepere dalen. Bijna iedereen gaat dingen horen die er niet zijn en je moet een bepaald ritme hebben, anders loop je de kans om gek te worden. Het maakt ook veel uit of je gedwongen of vrijwillig stil bent. Religie speelt voor sommige stiltezoekers een grote rol, maar voor anderen totaal niet. Sara Maitland benadert het objectief. Haar eigen katholieke geloof wordt wel genoemd, maar ze lijkt voor alles open te staan en dat maakt dit boek ook toegankelijk voor iedereen.

Dit prachtige boek heb ik uitgelezen, maar ik zal het vast nog eens herlezen. Het geeft ook ontzettend veel verwijzingen naar andere boeken. Al is het veel spannender om zelf de stilte te ervaren. Ik droom nog steeds van een stilteretraite in een klooster. Wat zou er met mij gebeuren?

Ik kocht ‘A book of silence’ van de boekenbon die ik gewonnen had bij het tienjarig blogjubileum van Anna, die dit boek vijf sterren gaf. 

8 gedachtes over “A book of silence – Sara Maitland

 1. Wat een bijzonder boek! Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar het lijkt me heel interessant om te lezen. Zelf wil ik ook graag een keer in stilteretraite gaan. Ik ben heel benieuwd hoe ik dat zal ervaren.

  Geliked door 1 persoon

 2. Een origineel onderwerp! Ik hou ook van stilte, maar zou er moeite mee hebben dat ik zelf dagenlang niets zou kunnen zeggen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat fijn om te lezen dat je het boek ook zo interessant en de moeite waard. De boekenbon is duidelijk goed terecht gekomen!

  Geliked door 1 persoon

 4. Stien den Braber

  Door jouw blog ontdek ik boeken die ik anders zelf niet zou lezen. Ik ga dit boek vast ook lezen.

  Geliked door 1 persoon

 5. […] welk boek verwezen wordt, zodat ik dat eventueel ook kan gaan lezen. Dit gebeurde af en toe bij A book of silence van Sara Maitland. Bij dat boek kwam ik er pas later achter dat er soms ook nog interessante […]

  Like

 6. […] jaar heb ik ook veel non-fictie gelezen. Het meeste indruk maakte A book of silence van Sarah Maitland, die zelf wekenlang alleen in stilte was en alles weet over stiltezoekers uit het […]

  Like

 7. Wat een interessant boek! Ik heb direct een tweedehands exemplaar besteld. Ook bij mij is er een enorme nieuwsgierigheid naar hoe ik een stilte retraite zou ervaren. Misschien dat dit boek me daartoe motiveert (of juist tegenhoudt).

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.