Doe jij weleens boeken weg? #50books

Hendrik-Jan, de organisator van #50books, blogt niet alleen over boeken. Laatst ging het over ontspullen, omdat hij de droom heeft in een ‘tiny house’ te gaan wonen. Maar dan moet hij wel veel van zijn enorme boekenverzameling gaan wegdoen en dat zal geen gemakkelijke klus worden.

Ik heb nooit groot gewoond, dus ben gewend om regelmatig op te ruimen en spullen weg te geven of gooien. Tegenwoordig komen er meer boeken binnen dan vroeger, wat betekent dat ik ook meer boeken weg moet doen. Dat kost me meestal weinig moeite. Ik stel mezelf de vraag: ‘Zou ik dit boek ooit gaan herlezen?’ Meestal is het antwoord ‘nee’, dus dan kan het weg. Als ik het een goed boek vond, geef ik het aan mijn moeder of iemand anders waarvan ik denk dat die het wel kan waarderen. Sommige boeken gaan naar de boekenkast op kantoor, waar iedereen boeken in mag zetten en uit mag halen. Zo’n boekenkast staat ook aan de Stadsring van Amersfoort, maar daar staat vooral oude rommel in, dus daar ga ik niet zo vaak meer heen. Het idee vind ik wel heel leuk. Verder hebben we een weggeefwinkel om de hoek, waar ik ook weleens een boek vandaan heb gehaald. Ik vind het wel leuk om te snuffelen tussen de oude boeken.

Maar liever nog ga ik naar de bibliotheek. Daar leen ik een boek en dan breng ik ‘m weer terug, zodat iemand anders het weer kan lezen. Ik koop daardoor ook zelden een boek voor mijzelf, al gun ik me dat plezier de laatste jaren soms wel, als een boek niet in de bieb te krijgen is.

Tot slot is er nog een simpele manier om van je boeken af te komen: laat ze zwerven! Dat heb ik laatst gedaan in de trein en op een station. Het risico is dat een schoonmaker het boek in de vuilniszak gooit, maar hopelijk heeft een nieuwsgierige lezer het meegenomen…

Je vraagt je misschien af of mijn boekenkasten ondertussen niet leeg zijn. Dat valt wel mee, want van mijn favoriete schrijvers heb ik toch het liefst minstens één boek thuis in de kast staan, al is het maar in de hoop dat een bezoeker het opmerkt en het wil lezen. De vraag is of ik het dan uitleen. Misschien moeten we het daar een andere editie van #50books maar over hebben.

9 gedachtes over “Doe jij weleens boeken weg? #50books

 1. Als ik in een kasteel zou wonen dan zou ik geen boeken weg doen. maar helaas woon ik niet in een kasteel en moet ik daardoor ook wel eens boeken weggeven. Als ik een boek uit heb en denk dat ik die niet nog een keer ga lezen, dan geef ik die aan een buurvrouw die ze op haar werk in een kast stopt voor de bewoners. Zo komen ze dan ook goed terrecht en worden ze nog tig keren gelezen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Vaak haal ik mijn boeken bij de kringloop, wanneer ik ze uit heb breng ik ze ook weer naar een kringloop (tenzij ze echt goed zijn). Heel goedkoop en zo kan een ander er ook weer goedkoop van genieten! :)

  Geliked door 1 persoon

 3. Ja, ook ik doe af en toe boeken weg. Anders krijg ik er echt teveel. Thrillers herlees ik nooit, die gaan meestal naar mijn broer. Vroeger bracht ik regelmatig een stapeltje boeken naar De Slegte,maar ze brengen niks meer op. Daarna ging ik nar de kringloop, maar daar zag ik kasten vol boeken, alles dor elkaar heen, waar je gewoon al geen zin hebt om in te gaan zoeken. Toen ontdekte ik boekspot, een plek op Hoog Catharijne, Utrecht waar je boeken kunt brengen en lenen, Allemaal heel laagdrempelig en overzichtelijk.. Nu breng ik ze daar.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik doe mijn gelezen boeken 95 % van de tijd weg. Naar een boekentil in de buurt, op geefpleinen, naar de Oxfam Bookshop, de kringloopwinkel… en hoop dan maar dat andere mensen veel leesplezier kunnen hebben.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik heb de afgelopen maanden enorm veel boeken weggedaan. in mijn kasten stonden boeken die ik ooit met plezier heb gelezen, maar waarvan ik zeker wist dat ik ze nooit meer zou oppakken – voornamelijk in genres die ik niet langer lees. Ook heb ik zelfs een aantal ongelezen boeken naar de kringloop gebracht, want ook die zou ik niet meer oppakken. Hoewel ik een echte verzamelaar ben, voelt het eigenlijk ook wel heel fijn om op te ruimen ;)

  Geliked door 1 persoon

 6. […] staan boeken die ik gelezen heb, maar die ik toch wil houden. Dat zijn uitzonderingen, want meestal doe ik een boek weg als ik het uit heb en niet verwacht dat ik het zal herlezen. Maar de boeken die je hier ziet wil ik […]

  Like

 7. […] aanleiding om de boeken massaal uit de kast te halen is dat ik boeken weg wil doen. Er komen namelijk regelmatig boeken bij in ons huis en dan moeten er ook weer boeken weg. Anders […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.