Zo begint het slechte – Javier Marías

Javier Marías heeft al veel lovende reacties gekregen. Daarom ging mijn stem naar zijn boek Zo begint het slechte in de poll van Leestweeps. Op 5 juni bespreken we dit boek op twitter. Er volgde een winactie en ik hoorde bij de winnaars. Het boek werd thuis bezorgd: een dik gebonden boek van ruim 500 bladzijden. Vol goede moed begon ik te lezen.

Zo begint het slechte

Juan kijkt terug op 1980, toen hij in dienst was van filmregisseur Eduardo Muriel. Hij was een soort manusje-van-alles en was vaker bij Eduardo thuis te vinden dan in zijn eigen woning. Daardoor zag hij van dichtbij hoe het huwelijk van Eduardo met Beatriz op sterven na dood was. Echtscheiding was toen nog verboden in Spanje (vanaf 1981 niet meer) en volgens Juan was dat de enige reden dat het stel nog bij elkaar was. Hij hoorde hoe Eduardo Beatriz uitschold, al gebeurde dat nooit in het bijzijn van anderen.

De schrijfstijl van Marías wordt bejubeld. Vertaler Aline Glastra van Loon heeft het vloeiend vertaald, maar ik vind het vooral erg traag. Marías schrijft in lange zinnen en de gedachten van Juan zijn zeer uitgebreid. Dat haalt alle vaart uit het verhaal. Heel af en toe ontdekt Juan iets over Eduardo en Beatriz: zij heeft hem ooit bedrogen en dat later opgebiecht, wat hij liever niet had gewild. Op bladzijde 172 gebeurt er eindelijk iets spannends; Juan krijgt van Eduardo de opdracht om dokter Van Vechten in de gaten te houden. Hij vertelt er niet precies bij waarom, maar Juan neemt zijn taak zeer serieus en sluit vriendschap met de oudere man. Daarna volgen er weer veel gedachten en weinig actie.

Het leeft nog één keer op, rond bladzijde 300 als Beatriz een zelfmoordpoging doet. Dat geeft een spannend stuk. Daarna zakt het weer in. Ik scan hele stukken, op zoek naar actie tussen de eindeloze gedachtenstroom van Juan. Na 410 bladzijden geef ik het op. Ik blader nog wat door, om te kijken of ik nog iets van de afloop kan lezen, maar het boeit me ook niet meer. Misschien kan iemand me tijdens de twitterbespreking op 5 juni vertellen hoe het einde is. Ik heb het echt geprobeerd en hier veel tijd in gestoken, maar dit is niet aan mij besteed.

3 gedachtes over “Zo begint het slechte – Javier Marías

  1. Ik heb ooit een boek van Javier Marias gelezen en dat was niets voor mij. Inderdaad ook omdat er niets gebeurt in de boeken.

    Like

  2. Ojee! Ik heb nog een boek van hem op mijn Flowboekenchallenge-lijst staan. En eigenlijk denk ik zelfs dat ik daar al eens in begonnen ben, maar ik weet het niet zeker. Ik heb dat boek wel al twee keer geleend bij de bieb (dat kan je checken = handig), dat is niet echt een goed teken en jouw recensie maakt me niet enthousiaster. Dit boek laat ik dus sowieso aan me voorbijgaan, aan De verliefden zal ik me nog wel eens wagen…

    Like

  3. […] door het boek heen te komen. In het begin was ik even bang dat ik erin zou stranden, zoals bij Javier Marías, maar dit is net iets beter te doen. En ik was ook wel erg nieuwsgierig hoe het afloopt, dus vooral […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.