De consequenties – Niña Weijers

Meestal vind ik het verhaal van een kunstenaar minstens zo interessant als zijn werk. Dat zou ook het geval kunnen zijn bij de fictieve Minnie Panis, die conceptuele kunst maakt. Haar vriend gaat bij haar weg en op dezelfde dag zet ze haar bank te koop. Dat leidt tot een kunstproject waarbij ze probeert om alles te verkopen wat ze heeft. Na vijf maanden is haar huis leeg, op een bed, wat kleding en haar tandenborstel na. Dat vind ik interessant, omdat ik de afgelopen tijd veel heb gehoord over minimalisme: leven met zo min mogelijk bezittingen, zodat je je kunt richten op wat je echt belangrijk vindt in het leven. Minnie fotografeert dit hele proces. Het wordt een tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag.

Daarnaast werkt Minnie samen met een fotograaf die ook haar minnaar is. Hij maakt stiekem foto’s van haar als ze slaapt en die fotoserie wordt een succes. Minnie is boos, maar speelt het spelletje toch mee. En dan heeft ze een idee voor een nieuw project: de fotograaf moet haar drie weken lang volgen en fotograferen, terwijl zij het niet door heeft en niet precies weet wanneer de drie weken in gaan.

9200000021268243

Ergens halverwege wordt dit verhaal onderbroken door een artikel van veertien bladzijden lang over kunstenaar Bas Jan Ader, gebaseerd op Minnies scriptie (als ik het me goed herinner). Om eerlijk te zijn heb ik dit grotendeels overgeslagen… al vind ik dat Niña Weijers een boeiende originele schrijfstijl heeft.

De tweede helft van De consequenties gaat grotendeels over Minnies jeugd, waarin ze al een heel apart kind was. Wat opvalt is dat de gedachten van Minnies moeder erg lijken op die van Minnie zelf, terwijl aan het begin van het boek wordt beschreven dat moeder en dochter verschillen als dag en nacht. Hun enige contact bestaat eruit dat ze elke drie maanden met elkaar lunchen. Naar het einde toe worden echter steeds meer parallellen getrokken tussen hun levens.

Het verhaal wordt steeds absurder, maar niet op een prettige manier. De sfeer is eerder onheilspellend. Ik heb geen moeite om door te lezen, maar raak wel steeds meer verward: waar gaat dit heen? Wat betekenen die ‘toevallige’ gebeurtenissen? Ik verwacht antwoorden, maar het boek eindigt plotseling. Misschien hoort dat bij literatuur, maar deze keer vind ik het iets te wazig. En toch: het is duidelijk dat Niña Weijers kan schrijven en een rijke fantasie heeft. Wellicht zou ik een verhalenbundel van haar meer waarderen. Dan verwacht ik ook niet persé een afgerond verhaal.

Dit boek heb ik gelezen om het vanavond te bespreken met de twitterleesclub @leestweeps.

cropped-logo_ikleesnederlands_a_v2

 

4 gedachtes over “De consequenties – Niña Weijers

 1. Tja, ik was wel positief over dit boek. Maar het tweede deel haalt het eerste deel nogal onderuit.

  Like

 2. Wij hadden ook een interessante discussie over dit boek bij een leesclub in Gent. De hoofdvraag was eigenlijk hoeveel verhaallijnen er nu eigenlijk waren en wat nu eigenlijk het grote drama van het boek was: het feit dat er niet ingegrepen werd door de fotograaf, of het feit dat haar leven en dat van haar moeder inderdaad grote gelijkenissen begonnen te vertonen en dat ze daar niet voor “behoed” werd.
  Persoonlijk vond ik dat er een verhaallijn te veel was, nl. dat met die mystieke dokter. Dat voegde in mijn ogen niets aan het boek toe. Maar ondanks die paar mankementjes vond ik het geheel wel indrukwekkend.

  Like

 3. In het begin sprak jouw recensie mij erg aan en dacht ik “dit boek wil ik lezen” maar meer naar het einde toe begon ik toch te twijfelen en nu weet ik het niet meer: lezen of niet?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.