En het regende brood – Stefan van Dierendonck

‘Ken je dat boek van die priester met glutenallergie?’ vroeg mijn collega. Dat klonk wel interessant, dus ik besloot En het regende brood uit de bieb te lenen. Op de achterkant staat dat het autobiografisch is, wat me nog nieuwsgieriger maakte. En ik werd niet teleurgesteld!

Pater Johannes krijgt van zijn abt een doos van Clemens, die zijn leerling-priester was en overleden is. In de doos zitten foto’s en dagboeken, op papier en op cassettebandjes. Johannes besluit om er een boek van te maken. In het begin vind ik deze constructie een beetje verwarrend, maar ik herinner mezelf eraan dat ‘ik’ de pater is en ‘hij’ Clemens. Pas later wordt de persoon van pater Johannes wat meer ingekleurd: hij was pastoraal begeleider van priesterstudenten op het seminarie.

De jeugd van Clemens wordt uitgebreid beschreven. Hij is een buitenbeentje en weet al vroeg dat hij priester wil worden. Daarom wil hij graag zijn gymnasiumdiploma halen, maar hij durft aanvankelijk niemand te vertellen waarom. Clemens is een schriel ventje, mager en bleek. Vriendinnetjes heeft hij niet. Als hij verliefd wordt op Ella, het enige meisje dat hem wel aandacht geeft, besluit hij daar niet aan toe te geven met het oog op het celibaat.

11300_vdl9789060059760[1]

Als hij achttien jaar is gaat Clemens naar het seminarie in Den Bosch. Zelfs daar wijkt hij af: de gemiddelde leeftijd is begin dertig en zijn postuur lijkt ook niet op dat van zijn medestudenten. Die houden wel van feestjes met friet en daarna wijn met sigaren. Clemens is ontzettend serieus. Hij gaat vaak biechten bij pater Johannes.

Na zijn priesterwijding gaat Clemens werken in de parochie van een klein dorpje. Dat valt hem zwaar. Als dan na een aantal jaren blijkt dat hij allergisch is voor gluten en dus voor hosties, is dat het begin van een regelrechte geloofscrisis.

Het verhaal van Clemens is treurig. Stefan van Dierendonck heeft het prachtig beschreven. Het is goed te merken dat dit onderwerp hem persoonlijk raakt. Priester was misschien niet het juiste beroep voor hem, maar schrijver zeker wel.

cropped-logo_ikleesnederlands_a_v2

6 gedachtes over “En het regende brood – Stefan van Dierendonck

 1. Lijkt me een heel bijzonder boek en wat een interessant onderwerp zeg.

  Like

 2. Dit lijkt mij een goed boek en een interessant onderwerp. Ik zet het op mijn te lezen lijst.

  Like

 3. Lijkt me een interessant boek. Ik kan me best voorstellen dat het een geloofscrisis triggert bij zo iemand als de hoofdpersoon van dit boek als blijkt dat je niet tegen gluten kunt.

  Like

 4. Ik heb het boek een paar jaar geleden gelezen, maakte wel indruk. Leuk dat je er nu een recensie over geschreven hebt. Zo te zien zet het meer mensen aan tot het lezen van ‘En het regende brood’!

  Like

 5. […] nog een aantal literaire werken noemen die me zijn bijgebleven. Aan het begin van het jaar las ik En het regende brood van Stefan van Dierendonck, een autobiografisch getint boek over een priester met glutenallergie. […]

  Like

 6. […] debuutroman van Stefan van Dierendonck vond ik erg goed. Daarom leen ik zijn tweede boek van de bibliotheek […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.