Lalagè wil lezen in 2023

Het bevalt me goed om met een online leeslijstje te werken. Zoals je in artikel van vorig jaar kunt zien, is dit geen garantie voor succes, want vijf van de tweeëntwintig boeken heb ik niet uitgelezen. Mede daarom heb ik de rubriekindeling een beetje veranderd, maar het is er niet minder ambitieus van geworden… Houd je vast, dit wil ik gaan lezen!

Eindelijk

De volgende boeken staan al jaren op mijn lijstje met boeken die ik móet lezen, bijvoorbeeld omdat iemand het aanraadde, en toch kom ik er steeds niet aan toe. Dit jaar wil ik deze eindelijk afstrepen.

Satanstango – László Krasznahorkai gestopt na 70 bladzijden
Door de nauwe poort – Karen Armstrong
De verboden tuin – Wessel te Gussinklo
Lichter dan ik – Dido Michielsen

Vervolg

Een tweede of volgende deel in een serie kan tegenvallen, maar het voordeel is dat je meteen weer in het verhaal zit als je wat ervoor kwam al gelezen hebt. Ik verheug mij om verder te lezen in de volgende series!

Dromen van Joy – Lisa See (soort vervolg op De meisjes van Sjanghai)
Tales of the peculiar – Ransom Riggs (hoort bij Miss Peregrine’s home for peculiar children)

Sira – María Dueñas (vervolg op Het geluid van de nacht)
A Closed and Common Orbit – Becky Chambers (vervolg op The long way to a small, angry planet)

Lievelingsschrijvers

Van sommige schrijvers wil ik álles wel lezen en daarom kijk ik erg uit naar het lezen van de volgende boeken.

Landlines – Raynor Winn
De kapperszoon – Gerbrand Bakker

Jij mag alles zijn – Griet Op de Beeck
Alias Grace – Margaret Atwood

Leesreis om de wereld

Het wordt steeds moeilijker om boeken te vinden uit landen waar ik nog geen boek uit heb gelezen. Uit veel talen wordt amper of niet vertaald en dan kom je al snel uit bij schrijvers die geëmigreerd zijn naar Europa of Amerika. De volgende titels voldoen aan mijn eisen: het verhaal moet over het land gaan en de schrijver moet er geboren zijn (of soms zijn hun ouders er geboren).

Miss Burma – Charmaine Craig (Birma/Myanmar)
De leeuw en de keizer – Maaza Mengiste (Ethiopië)
Dancing lessons – Olive Senior (Jamaica)
Drie zomers – Margarita Liberaki (Griekenland)

Verder wil ik graag nog eens een boek lezen uit India, het land dat binnenkort de meeste inwoners zal hebben (het haalt China in). We horen er toch maar weinig over. Ik heb alleen nog niet gekozen welk boek het wordt, want de Indiase boeken die op mijn lijstje staan zijn allemaal dik of heel dik…

Vrouwen uit de 20ste eeuw

Ook dit leesproject is nooit afgelopen. Het overlapt met mijn leesreis om de wereld, want met de volgende titels reis ik naar het België, Argentinië en China van de vorige eeuw.

Een revolverschot – Virginie Loveling (1911)

Vergeten reis – Silvina Ocampo (1937) wel gelezen, maar niet over geblogd
Half a lifelong romance – Eileen Chang (1948)

Klassieke jeugdboeken

Deze categorie overlapt weer met de vorige. De volgende titels staan/stonden ook in de Grote Vriendelijke 100, dus het is hoog tijd dat ik ze ga lezen.

Hasse Simonsdochter – Thea Beckman
De torens van februari – Tonke Dragt
Momo en de tijdspaarders – Michael Ende


8 gedachtes over “Lalagè wil lezen in 2023

 1. een goede keuze met het revolverschot.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Barbara, van Laszlo Krasznahorkai heb ik een ander boek gelezen, dat ik heel knap geschreven vond, maar waar ik niet weg van was. “Satanstango” heb ik nog liggen, maar de verfilming van dit boek vind ik de meest indrukwekkende film die ik ooit gezien heb. Alle dialogen van deze ruim 6 uur durende film kunnen op een A4tje, er gebeurt vrijwel niets in de film en je hoort weinig muziek en vooral de omgevingsgeluiden, met name het ruisen van de wind. Met andere woorden, de film is een prachtige ervaring, maar je moet er wel van houden, de gemiddelde bioscoopbezoeker zal hier van gruwen. Groetjes, Erik

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een prachtige lijst heb je voor jezelf gemaakt, vooral prachtig omdat het zo gevarieerd is en toch thema’s heeft.
  Ik ben vooral benieuwd wat je van De Torens van Februari gaat vinden.
  Heel veel leesplezier dit jaar!

  Like

 4. Stien den Braber

  Wat knap dat je zo’n lijst maakt. Ik wilde je Mohsin Hamid aanraden. Maar hij blijkt Pakistaans te zijn ipv Indiaas. Toch noem ik hem even. Zijn boeken zijn niet dik en hebben een – voor mij- verrassende twist. Bijv. The reluctant fundamentalist.
  Van vrouwen uit de 20e eeuw noem ik nog Carry van Bruggen.
  Veel leesplezier. hoe dan ook!

  Geliked door 1 persoon

  • Dank voor de tip, laatst werd Mohsin Hamid ook al getipt in het boek-van-de-maandgesprek in de bieb. Dan moet ik ‘m toch maar eens wat hoger op mijn verlanglijstje zetten!
   Carry van Bruggen stond in mijn lijstje van vorig jaar, toen heb ik ‘Een coquette vrouw’ gelezen. Inmiddels staat ‘Eva’ hier in de kast, dus ze zal nog eens voorbijkomen :-)

   Like

 5. Een heel mooie en diverse lijst! Leuk om jouw plannen te zien, en ik ben benieuwd naar je besprekingen hiervan.

  Groetjes,

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.