Miss Peregrine’s home for peculiar children – Ransom Riggs

In de zomer ging ik met mijn moeder en mijn echtgenoot naar de film van de Grote Vriendelijke Reus, die was erg leuk! Aan het begin zag ik de trailer van Miss Peregrine’s home for peculiar children, verfilmd door Tim Burton. Ik zag een grote eettafel met een aantal bizar uitziende kinderen eromheen. Dat sprak me meteen aan en daarom besloot ik dat ik het boek gauw moest lezen, zodat ik daarna de film kon gaan zien. Een paar dagen later stond ik voor een cadeautje bij kinderboekhandel Speelboek (geweldige winkel) en daar stond het boek op de jongerenafdeling, vol met geheimzinnige zwart-wit-foto’s. Dat gaat niet werken op een e-reader, dus ik moest deze kopen.

miss-peregrine

Jacob is gek op zijn opa, die hem altijd fantastische verhalen vertelt over zijn jeugd. Als enige van zijn familie overleefde hij de Tweede Wereldoorlog. Hij moest vluchten en belandde in een tehuis waar kinderen met bijzondere gaven woonden: een zwevend meisje, een onzichtbare jongen, een kind dat enorm sterk is… Jacob gelooft hem als kleine jongen wel, maar later niet meer. De foto’s die hij als bewijs laat zien overtuigen hem niet; iedereen weet toch dat je foto’s kunt bewerken.

Als Jacob zestien is, gaat het steeds slechter met zijn opa. Die zegt dat hij wordt achtervolgd door monsters, maar hij wordt ook steeds vergeetachtiger. Als hij in een verwarde bui is, belt hij Jacob op. Die besluit om naar zijn opa toe te gaan om hem te kalmeren. Hij vindt hem bloedend in de tuin en opa sterft in Jacobs armen. Zijn laatste woorden zijn: ‘Find the bird, in the loop!’ met nog een paar aanwijzingen. Het laat Jacob niet los en hij gaat op onderzoek uit.

Zo komt hij terecht op het eiland waar het kindertehuis van zijn opa stond. Ik zal verder niet teveel verklappen, want het is veel te leuk om dat zelf te ontdekken, maar in de filmtrailer zie je de kinderen uit 1940 en die komen ook in het boek voor. Dit eerste deel van een trilogie is een grote aanloop naar een spannend verhaal over de bijzondere kinderen. Je kunt ze ook zien in het boek, want Ransom Riggs heeft oude foto’s gebruikt als illustraties bij het verhaal. Dat werkt heel goed en het is erg origineel. Ik blader steeds vooruit om te kijken wanneer de volgende foto komt. Het boek is ook in het Nederlands vertaald onder de titel De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine, maar het Engels is niet moeilijk. De kinderen worden met humor beschreven en het wordt heel spannend naar het einde toe. Ik verwacht dat de volgende delen nog veel griezeliger zijn.

Inmiddels heb ik de film ook gezien. Volgens mij is die gebaseerd op de hele trilogie. De film sluit niet heel nauw aan bij het boek; het viel me bijvoorbeeld op dat de gaven van twee kinderen ineens zijn omgedraaid! Dus ik raad je aan om eerst de boeken te lezen en dan eventueel te gaan zien hoe het is verfilmd. Andersom kan ook wel, al loop je dan het risico dat je het eerste deel nogal sloom vindt gaan. Het einde van de film wordt een beetje afgeraffeld, dus ik heb goede redenen om deel 2 op mijn leeslijst te laten staan.

Lees ook wat Yolande en Emmy over dit boek schreven.

13 gedachtes over “Miss Peregrine’s home for peculiar children – Ransom Riggs

 1. Nu heb ik alleen de film gezien en vroeg me al af of het de hele trilogie zou beslaan want ik kon me niet voorstellen dat er nog wat achteraan zou komen. Had al gelezen dat de gave van twee kinderen was omgedraaid. Zou nog wel boeiend kunnen zijn om de boeken te lezen en dan te kijken waarom ze dat in de film gedaan hebben.
  Ik was in ieder geval ook zeer gecharmeerd van de film.

  Like

 2. Ik wist niet goed wat te denken van alle buzz, maar dankzij jou heb ik wel zin gekregen om dit te lezen!

  Geliked door 1 persoon

 3. Introverted Blahs and Hurrahs

  Naar mijn mening bevat de film niet alle drie delen. Ik heb alle drie boeken gelezen en is alleen gebaseerd op deel 1. Ik was ook verbaas dat ze de gave van de twee meisjes hadden om gedraaid. Maar het film was geen teleurstelling, ik vond het erg goed.

  Like

 4. […] een bespreking lezen? Hier lees je wat Lalagé vond van hetzelfde […]

  Like

 5. […] Miss Peregrine’s home for peculiar children De filmtrailer sprak me zo aan dat ik het boek snel ben gaan lezen! […]

  Like

 6. […] gaat over het middelste deel van een trilogie, maar ik begin met een terugblik. Vorig jaar las ik Miss Peregrine’s home for peculiar children, een spannend boek met geheimzinnige oude foto’s. Ook genoot ik van de bijbehorende […]

  Like

 7. […] kunt beginnen na dit gelezen te hebben. Vorig jaar maakte ik via boek en film kennis met Jacob en Miss Peregrine, die een weeshuis met bijzondere kinderen leidde op een Brits eiland. Jacob kwam daar terecht na […]

  Like

 8. […] zin in een spannend verhaal. Dit jaar las ik meer fantasy dan eerder. Bij de boeken uit de serie Miss Peregrine kon ik haast niet stoppen met […]

  Like

 9. […] een fantasy-verhaal. Want in tegenstelling tot zijn andere boeken kan je dit zo tussen Tolkien en Ransom Riggs in de kast zetten, als je je boeken op thema […]

  Like

 10. […] Dromen van Joy – Lisa See (soort vervolg op De meisjes van Sjanghai)Tales of the peculiar – Ransom Riggs (hoort bij Miss Peregrine’s home for peculiar children) […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.