Buiten is het maandag – Bernlef

Ik lees graag boeken van Bernlef, zowel proza als poëzie, vanwege zijn heldere taal. Daardoor is Buiten is het maandag geen zware kost, ook al gaat het over rouw en herinneringen. De hoofdpersoon (ik kom niet te weten hoe hij heet) is een Nederlander in Canada, Nova Scotia om precies te zijn. Daar is het koud en rustig, met veel ruige natuur, met bergen en zee. Het lijkt me erg mooi. Bernlef heeft vast expres voor deze plek gekozen, al had het verhaal zich overal af kunnen spelen. De hoofdpersoon heeft er een handel in oude meubels en hij koopt vaak spullen van nabestaanden.

Hoe hij in Canada is beland, daar kom je als lezer pas later achter. Ik wil er niet te veel over verklappen, want dit maakt het verhaal juist spannend in het midden. Aan het begin en het einde gaat het vooral over hoe erg hij zijn overleden vrouw Geesje mist, zijn grote liefde. Het is prachtig om te lezen hoe hij over haar vertelt aan Tracy, een meisje van 20 dat een tijdje bij hem woont in het afgelegen huis.

Het is al een tijd geleden dat Geesje overleed, maar een auto-ongeluk veranderde het geheugen van de hoofdpersoon. Dat doet uiteraard denken aan Bernlefs beroemde boek Hersenschimmen, dat ook al zo mooi en klein maar krachtig is. De hoofdpersoon wil zijn herinneringen vasthouden, maar hij beseft dat hij ook veel vergeten is. Tracy wil juist zonder herinneringen leven. Later wordt pas duidelijk waarom dat zo is.

Het is dus een fijn boek en toch denk ik dat er me weinig van zal bijblijven. Het is iets te algemeen. Misschien zou ik het nog eens moeten lezen om er meer uit te halen. Eigenlijk doe ik dat zelden, ik heb dan meer zin in een volgend verhaal. Hoe gaat dat bij jullie?

Lees ook wat Jannie over dit boek schreef, nadat ze het wel twee keer las (maar let op, zij verklapt wel iets meer over de inhoud).

14 gedachtes over “Buiten is het maandag – Bernlef

 1. José Muylaert

  Ik heb ook wel eens die ervaring met boeken van Bernlef, misschien wel juist doordat ze zo licht geschreven zijn ook ? Boeken herlezen doe ik soms, maar dan zit er wel heel lang ( soms wel 10 jaar of meer ) tussen. Dat vind ik dan ook wel weer spannend, of ik het boek dan nog steeds mooi zal vinden ( zo is “Het geheim” van Anna Enquist een herlezing niet doorgekomen, al vrij in het begin stond het me tegen ). Momenteel herlees ik wel iets meer, omdat ik niet echt het budget heb om al te veel nieuw te kopen en de bieb nu dicht is.. Soms herlees ik trouwens ook wel gewoon makkelijke boeken, als snackjes, als ik net een zwaarder boek heb gelezen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Herkenbaar. Ik ‘herkauw’ een boek eigenlijk alleen wanneer ik er iets mee ‘moet’, voor een leesclub of een recensie bijvoorbeeld. Verder geniet ik meestal tijdens het lezen genoeg van wat me opvalt en wanneer ik het boek uit heb begin ik eigenlijk ook direct weer in iets nieuws. Voor Kobo-Plus lezers: dit boek is daar beschikbaar. Ik heb het gedownload want ik kende dit boek van Bernlef nog niet.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik herlees een boek meteen, als ik denk dat er meer in zit dan ik op het eerste gezicht dacht. Vaak komt het ook omdat het verhaal me zo in zijn greep heeft, dat ik niet op alle aspecten kan letten. Ik heb een kast vol boeken die ik ooit mooi vond en niet zou willen missen, maar die ik me toch niet helemaal meer kan herinneren. Dit zou inderdaad een mooie periode zijn om ze toch nog eens te lezen. Maar er zijn ook een aantal lievelingsboeken, die ik nog heel goed ken en toch niet nog eens lees. Zou best wel weer eens kunnen.
  Ik herinner me nog wel dat ik ooit van Adriaan van Dis De wandelaar las en het tegen vond vallen. Dat heb ik een hele poos later nog eens gelezen en toen ontdekte ik van alles, waardoor ik het wel mooi vond. Zo gaat het ook soms met de boeken van de middelbare schoollijst. Soms is de tijd nog niet rijp voor een bepaald boek.
  Lief dat je mijn recensie ook noemt! Het is wel een ouwetje, je kunt wel zien dat de stijl inmiddels is aangepast ;-)

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Barbara, de paar boeken die ik van Bernlef heb gelezen (waaronder deze en “Hersenschimmen” zeiden mij helemaal niets. Hij valt als auteur bij mij in de categorie nietszeggend. Ik herlees erg vaak boeken, dat heb ik ook veel gedaan sinds ik een blog bijhoud en speciaal met het oog op een bespreking. Groetjes, Erik

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik gun mij vaak ook niet de tijd om te herlezen. Als ik het wel doe (na jaren) ervaar ik het boek als nieuw en dat verrast mij dan wel. Op mijn leesclub hoor ik ook dat direct herlezen loont als je literatuur als oppervlakkig ervaart. Meestal zit er zoveel in. Eigenlijk best raar dat we zo snel verder willen naar iets nieuws, terwijl de schrijver er zoveel werk in heeft gestoken.
  Je weet ik ben een herlezen als het aankomt op de Bijbel en dan haal ik er ook steeds iets nieuws uit, dat zo bij goede boeken zeker ook zo kunnen zijn.
  Overigens ik heb voor deze Bernlef gekozen in de poll, maar nu jij heb zo ervaren hebt, voel ik niet de urgentie om hem te gaan lezen 😅

  Geliked door 1 persoon

 6. Het boek staat bij deze op mijn verlanglijst; om heel persoonlijke redenen – namelijk omdat je schrijft dat het over rouw gaat. Overigens herlees ik boeken tegenwoordig zelden. Dat deed ik als tiener wel. Dat heeft nu te maken met aan de ene kant een wens om meer te lezen (en dus geen tijd te maken om te herlezen), maar aan de andere kant met het feit dat ik relatief langzaam lees, en dus tijdens het lezen veel tijd heb om links te leggen en er zo veel uit te halen.

  Geliked door 2 people

 7. lezendstreepje

  Bernlef is één van mijn favoriete schrijvers, één van de weinigen waar ik echt een hele hoop boeken van in huis heb. Hersenschimmen las ik in het laatste middelbaar en dat is echt aan mijn ribben blijven plakken. Ik hou juist heel erg van zijn stijl, hij lijkt zo accuraat en uitgepuurd te beschrijven dat er vanzelf een extra laagje meekomt.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik kan je ook nog zijn laatste boek aanraden: Een onschuldig meisje. Ik las het 5 jaar geleden, maar het staat me nog helder voor de geest. Kijk maar niet naar mijn recensie, want die staat vol spoilers, besef ik nu…. Het is, als je die niet gelezen hebt, een wurgend spannend verhaal.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.