Lalagè leest binnenkort een e-book (poll 29)

Nu de bibliotheken dicht zijn, lees ik veel op mijn e-readers. Bij de online bibliotheek zijn veel e-books te leen en drie van de vier boeken in deze poll zijn daar beschikbaar. Alleen het eerste boek niet, dat heb ik gekregen in de adventskalender van Hebban. Welk e-book zal ik binnenkort gaan lezen? Breng je stem uit in de poll onderaan dit artikel. Het boek met de meeste stemmen zal ik binnenkort op mijn e-reader lezen om er daarna over te bloggen.

Er hangt een geheim in de lucht (De magische apotheek #1) – Anna Ruhe (2019, uit het Duits vertaald door David Orthel)

Het ruikt vreemd in de oude villa, naar… naar wel duizend dingen tegelijk! Dat is het eerste wat Lucie aan haar nieuwe thuis opvalt. Maar die geuren lijken nergens vandaan te komen en de sleutel die Lucie onder een vloerplank vindt, lijkt in geen enkel slot te passen. Is er soms een verborgen kamer in de villa? Samen met haar jongere broertje Benno en hun buurjongen Mats gaat Lucie op onderzoek uit. Als ze de geheime kamer in de villa vinden, kunnen de kinderen hun ogen niet geloven: de muren hangen van de vloer tot aan het plafond vol met planken. En op die planken staan duizenden flesjes, waarin de heerlijkste parfums borrelen en glinsteren! Al snel komen ze erachter dat achter het glas niet alleen de heerlijkste geuren schuilen, maar ook talloze gevaren. En één flesje kan zelfs beter voorgoed gesloten blijven…

 Buiten is het maandag – Bernlef (2003)

Stijn Bekkering verliest zijn vrouw Geesje bij een auto-ongeluk. Hij heeft haar niet zien sterven en ook niet begraven zien worden omdat hij in coma lag. In zijn rouwperiode hoort hij dat zijn zoon Harry met de noorderzon is vertrokken. Later blijkt dat Harry Bekkering gesignaleerd zou zijn in Lenfield, Nova Scotia. Stijn vertrekt naar Canada en komt in dat eenzame landschap vol verhalen en raadsels, tot een onthutsende ontdekking. Toch voelt hij zich er op z’n gemak en hij blijft er hangen. Hij maakt er vrienden, zoals de Jonge, ondoorgrondelijke Tracy, bij wie hij intrekt, en de monumentale kunstenaar Bruce Grady, specialist op het gebied van de Maori-cultuur.

Het grote zwijgen – Erik Menkveld (2011)

Amsterdam 1910. Het Paleis voor Volksvlijt. Tijdens een voorstelling raakt een beginnende recensent volledig buiten zichzelf door de muziek. ‘Waarom nodig je hem niet eens uit?’ zegt de vrouw van de componist, als ze een dag later de lyrische bespreking leest. ‘Je kent hem wel, het is die grappige schuwe jongen die we wel eens in het Concertgebouw zien.’

Zo begint het verhaal van een turbulente vriendschap die zeven jaar later dramatisch zal eindigen. De vriendschap tussen een leermeester en een leerling, die aanvankelijk alles met elkaar delen: hun ideeën over maatschappij en kunst, nieuwe muziek, hun afkeer van Duitsland en hun angst voor oorlog. Matthijs Vermeulen is aan het begin van zijn leven al muziekrecensent en componist. Alphons Diepenbrock is bijna vijftig en op het hoogtepunt van zijn carrière, bevriend met Gustav Mahler en dirigent Willem Mengelberg.

De vrouw die een wig drijft tussen de twee mannen is Elisabeth, Diepenbrocks vrouw. Bij Vermeulen herkent zij de strijdbare ambities en idealen die haarman heeft verloren, en denkt zij de liefde te vinden die in haar huwelijk ontbreekt. En dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Om geld te verdienen vertrekt Vermeulen als oorlogscorrespondent naar het front in België. Bij terugkeer brengen zijn schokkende ervaringen de vriendschap met Diepenbrock en zijn echtgenote in een ongekende stroomversnelling.

De kennismaking: faxen aan Ger – Nicolien Mizee (2017)

Dit boek bevat brieven in faxvorm van een schrijver aan haar mentor over haar dagelijks leven, waarbij haar persoonlijkheid wordt gekenmerkt door haar relatieproblemen, haar hang naar isolatie, haar rusteloosheid, haar depressiviteit en haar onvermogen een gewone baan te nemen. In 1994 krijgt Nicolien Mizee les in scenarioschrijven van Ger Beukenkamp. Er ontvouwt zich een klassieke meester-leerlingrelatie. Nicolien ziet in Ger een boven de normale mensen verheven God. Om ook buiten de lessen haar gedachten aan de zijne te kunnen spiegelen, begint ze hem faxen te sturen. Eerst een paar, dan bijna dagelijks, vele jaren lang. Ger antwoordt nooit. Dit boek is het geopenbaarde deel van een eenzijdige fascinatie. En het is meer, het is een vormgegeven dagboek van Nicolien Mizee, haar worsteling met de sociale dienst, geld, vrienden, familie, het schrijven en met relaties. Het is een verzameling schitterende portretten, geestige gebeurtenissen, droevige misverstanden en wezenlijk gekonkel.

 

8 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort een e-book (poll 29)

 1. Ik vond de faxen van Mizee heel erg leuk!

  Geliked door 1 persoon

 2. Stien den Braber

  Ik heb Bernlef gestemd. Die faxen van N.Mizee; ik vroeg me steeds af wie dat nou zou willen lezen. Maar, ja, ik zie nu dat er ook mensen zijn die het leuk vonden. Zo zie je maar weer……

  Geliked door 1 persoon

 3. Mijn dochter van 11 is begonnen aan de magische apotheek.

  Geliked door 1 persoon

 4. Mijn (slimme) kleindochter van 10 las De magische apotheek. Het viel haar erg tegen. Ik heb gestemd voor Menkveld. Ik heb er destijds een heel uitgebreide blog over geschreven (https://mijnboekenkast.blogspot.com/2011/12/erik-menkveld-het-grote-zwijgen.html). Het lijkt me wel wat voor jou. Maar Buiten is het maandag is ook zeker de moeite waard (https://mijnboekenkast.blogspot.com/2012/11/bernlef-buiten-is-het-maandag.html). Beide boeken zijn me erg goed bevallen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik heb gestemd op Bernlef, omdat ik dat een erg goede schrijver vind. Buiten is het maandag heb ik nog niet gelezen, maar de synopsis maakt me erg nieuwsgierig én benieuwd naar jouw mening :)

  Geliked door 1 persoon

 6. O, dit is echt een moeilijke keus!! Ik vind zelf Mizee heel leuk, maar ik ben ook wel benieuwd of die magische apotheek iets is. Erik Menkveld werkte ooit op dezelfde school als ik, ik kende hem niet echt, maar dat boek schijnt ook heel mooi te zijn, al staat dat hier nog ongelezen in de kast… Gelukkig is de poll al dicht, want nu kon ik toch niet kiezen, het klinkt allemaal interessant. ;-)

  Like

  • Misschien een mooie aanleiding om het boek uit de kast te halen en te lezen ;-) Mizee is er mede dankzij jou op gekomen, die wil ik echt nog wel een keer gaan proberen! Maar eerst de goede oude Bernlef dus.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.