Mijn e-readers

Nu de bibliotheken dicht zijn, maak ik meer gebruik van mijn e-readers. Ooit wilde ik er niet aan, tot ik een gebruikte e-reader cadeau kreeg. Sindsdien lees ik op vakantie altijd e-books. Ook onderweg of bij erg dikke boeken lees ik graag digitaal.

Kindle

Mijn eerste e-reader, een Kindle, is me altijd goed bevallen. Op een dag werd hij wel wat sloom, maar na opnieuw opstarten liep hij weer als een zonnetje. Het menu is duidelijk en het markeren van stukken tekst gaat makkelijk. Als je een zin wilt markeren die onderaan nog niet klaar is, kan je de markering doortrekken naar het volgende scherm. Als je bovenin tikt, zie je onderin hoeveel procent van het boek je hebt gelezen en op welke pagina je bent, mits het e-book paginanummers heeft. Het Engelse woordenboek werkt goed en is te bereiken door een woord een paar seconden lang aan te raken. Als je iets opzoekt of naar een bijlage toe gaat, is er bovenaan een pijl om snel terug te kunnen naar waar je was gebleven met lezen. Als je de Kindle uitzet, zie je steeds een ander plaatje, maar niet de voorkant van het boek.

Kobo

Toen de bibliotheek begon met het uitlenen van e-books, wilde ik daar graag gebruik van maken, maar dat kan niet met een Kindle e-reader vanwege het bestandstype. Daarom kocht ik een Kobo. Als je die uitschakelt, zie je de voorkant van het boek waarin je bezig bent met het percentage dat je hebt gelezen. Hij geeft bladzijdenummers weer, maar soms lopen die dwars door de tekst heen en dan kan je een woord niet goed lezen. Hij reageert vaak traag. Als ik iets markeer, begint het scherm te knipperen. Hij loopt regelmatig vast. Een paar keer waren alle boeken er ineens af en moest ik hem opnieuw opstarten en alle boeken er weer op laden. Ik heb upgrades gedaan, de synchronisatie uitgezet, van alles geprobeerd. En weer liep hij vast, wat echt heel vervelend is als je net halverwege een goed boek bent.

Tolino

Omdat de Kobo zo veel problemen gaf, wilde ik een ander merk proberen. Dat werd tolino, verkocht door Librisboekhandels. Pas nadat ik deze had aangeschaft, ontdekte ik dat tolino inmiddels is opgeslokt door Kobo. Qua gebruikersgemak lijken ze wel op elkaar, al zijn de menu’s weer een beetje anders. Markeren gaat op een andere manier, maar net als bij de Kobo stopt de markering onderaan het scherm. Het woordenboek werkt vaak niet handig: als ik het woord seagulls opzoek, geeft hij aan dat dat het meervoud is van seagull, maar ik kan niet naar seagull doortikken. En het woordenboek Engels-Nederlands is zo klein dat de woorden die ik opzoek er vaak niet in staan. Rechtsbovenaan staat het symbool van een boekenlegger en volgens mij kan je dat niet weghalen. In tegenstelling tot de Kobo en de Kindle geeft de tolino niet weer welk percentage van het boek je hebt gelezen. In de paar maanden dat ik deze e-reader heb, is hij een enkele keer spontaan opnieuw opgestart, maar niet gigantisch vastgelopen.

Kortom, de Kindle is nog altijd mijn favoriete e-reader. Als het kan, zet ik boeken om naar het mobi-formaat om ze op de Kindle te lezen. De tolino gebruik ik voor e-books met een DRM-beveiliging of van de online bibliotheek. De Kobo ligt te verstoffen, die is er nog als reserve of om uit te lenen. Als ik e-books koop, is het vrijwel altijd bij Libris (om de lokale boekhandel te steunen). Vervolgens gebruik ik Adobe digital editions of Calibre om de boeken op een van de e-readers te zetten. Een enkele keer koop ik een Engelstalig boek bij de grote boze Amazon, dat dan meteen op mijn Kindle komt te staan. De rechtstreekse functies van Kobo en tolino heb ik nog niet uitgeprobeerd.

Thuis lees ik nog altijd meer papieren boeken, maar het zou best kunnen dat dit de komende weken verandert als de bibliotheken dicht blijven. En dan ben ik toch heel blij met mijn e-readers.

6 gedachtes over “Mijn e-readers

 1. Ik heb nu alweer meer dan negen jaar een Kindle en ben er zeer aan verknocht. Hij werkt fijn en naadloos, en een e-reader is ideaal als je regelmatig in het ov zit (altijd boeken bij de hand!), of niet goed zwaardere boeken vast kunt houden. Hij leest ook fijn in bed, met het ingebouwde licht. Ik zou niet meer zonder kunnen. Lang leve de Kindle, wat mij betreft.

  Geliked door 1 persoon

  • Mijn Kindle is nu acht jaar en ik denk dat ik hem sinds zeven jaar gebruik. Hij heeft geen lichtje, maar dat vind ik niet erg. Een lichtje heb ik alleen nodig als ik in een donkere bus wil lezen en dat gebeurt bijna nooit.

   Like

 2. Ik heb nog nooit een Kindle gehad, ben -in tegenstelling tot jou- Kobo fan. Ik heb sinds februari de Kobo Forma, die heeft alles wat ik nodig heb en kan meer dan de Aura One (mijn vorige e-reader). Zo heb ik nu een instant Dropbox functie op mijn e-reader, dus heb ik in principe geen kabeltje meer nodig om ebooks op mijn e-reader te zetten, maar het fijnste aan deze e-reader is dat pdf-bestanden perfect in afmeting worden weergegeven op het scherm, iets wat bij mijn vorige Kobo e-readers voor geen meter lukte.

  Like

 3. Ik heb heel lang een Kobo gehad tot hij kapot ging. Toen kocht in nog een Kobo (met lichtje) en deze heb ik eigenlijk een paar keer gebruikt. Hij doet het nog en is eigenlijk superhandig, maar ligt te verstoffen omdat ik toch veel liever fysieke boeken lees. Nu de bibliotheek dicht is, ben ik op de online bibliotheek gaan speuren naar boeken voor mijn kinderen en zag ook wat mooie boeken (bv van Marijke Schermer) voor mijzelf staan. Nu ligt de reader eindelijk weer aan de lader :-) Wie weet gaat dat de komende tijd vaker gebeuren.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.