Bizar – Sjoerd Kuyper

Een van mijn leesvoornemens van dit jaar is om wat vaker een jeugdboek te lezen. Bizar is geschreven voor tieners en het is genomineerd voor de Woutertje Pieterseprijs. Mijn verwachtingen zijn dus hoog gespannen!

Sallie Mo is dertien jaar, maar begint nu pas aan het echte leven. Ze heeft tot nu toe namelijk alleen maar boeken gelezen. Na de dood van haar opa moest ze van haar moeder naar dokter Bloem, die met haar heeft gepraat over de zin van het leven en andere belangrijke zaken. Hij heeft Sallie Mo de opdracht gegeven om drie maanden lang geen boeken te lezen. Schrijven mag wel en dat doet Sallie Mo dan ook op de camping, waar ze kampeert met haar moeder en twee andere moeders en hun zonen. Terwijl de moeders op mannenjacht gaan, ontdekken de kinderen iets veel interessanters: een meisje met twee broertjes heeft zich verstopt in een bunker op het eiland. Ze worden gezocht door hun ouders, maar willen uiteraard niet ontdekt worden.

De weggelopen kinderen maken het verhaal spannend, maar ik wil ook graag weten of het Sallie Mo zal lukken om het hart van Dylan te veroveren. Stiekem is ze al haar hele leven verliefd op hem en deze zomer wil ze hem eindelijk zoenen. Toch vind ik het verhaal wat traag gaan. Op twitter wordt me beloofd dat me nog wat verrassingen te wachten staan in de tweede helft van het boek. Er gebeuren inderdaad onverwachte dingen, maar wat waar is en wat niet wordt me niet helemaal duidelijk. Waarheid is iets waar Sallie Mo veel over nadenkt.

Sallie Mo vertrouwt veel filosofische gedachten aan haar schriften toe. Soms gaat dat wel erg ver en dan klinkt de stem van Sjoerd Kuyper zelf er te veel doorheen, maar ik vind het wel erg leuk hoe ze zaken als vrouwenemancipatie en de bankencrisis uitlegt. De stukjes waarin ze het verhaal van Hamlet navertelt vind ik saai, die lees ik wat vlugger. De kinderen worden leuk beschreven, van de zestienjarige stoere Donnie tot Beitel van acht die met dieren kan praten. Er wordt veel gevloekt, dat vind ik onnodig en het stoort me. Alles bij elkaar valt dit boek me tegen. Er zijn zeker mooie en verrassende stukjes bij, maar ik had er meer van verwacht.

Lees ook wat Paula en Jeanine over dit boek schreven.

Een gedachte over “Bizar – Sjoerd Kuyper

  1. […] Pieterseprijs. Dat viel een beetje in het water toen de bibliotheken dichtgingen, toen ik net Bizar terug had gebracht. Maar door het enthousiasme van mijn medelezers werd ik toch wel heel […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.