Morgan, een liefde – Bas Steman

Laatst zag ik een opvallende aflevering van het tv-programma Jacobine van de KRO-NCRV. Een christelijke reïncarnatie-therapeut vertelde over haar ervaringen en hoe hier in haar kerk tegenaan werd gekeken. In dezelfde aflevering zat Bas Steman aan tafel, die sceptisch was over alles wat met spiritualiteit te maken heeft, totdat hem zelf onverklaarbare dingen overkwamen. Ik wilde daar meer over weten en besloot zijn boek te lezen.

Het begin van het boek heeft een mozaïek-achtige constructie: het wisselt af tussen Bas Steman zelf en Betrys, een oude vrouw die in Wales woont. Allebei hebben ze ook nog herinneringen, Bas zelfs aan twee of drie verschillende tijdstippen. Het vraagt wat moeite om alle lijntjes te volgen. Ik vind de schrijfstijl iets te overdreven, met net te veel bijvoeglijke naamwoorden. Het duurt wel honderd bladzijden voor duidelijk wordt wat het verband is tussen Bas en Betrys. Als ik het tv-programma niet had gezien, was ik waarschijnlijk al afgehaakt, maar ik wil nu weten hoe het zit.

Betrys denkt veel terug aan vroeger, vooral aan de jaren waarin ze verkering had met Mock. De liefde was intens en het verdriet groot toen hij sneuvelde in de oorlog, toen hij als paratrooper naar Nederland ging om te vechten tegen de Duitsers.

Anne, de vriendin van Bas, is in tegenstelling tot hem erg geïnteresseerd in het bovennatuurlijke. Op een avond haalt ze hem over om een sessie te doen. Dat verloopt veel heftiger dan ze had verwacht: er komen angsten en beelden naar boven uit de Tweede Wereldoorlog. Hij noemt zelfs een naam, plaats en een datum. De dagen erna is hij erg emotioneel, hij weet niet wat hem overkomt. Op internet zoekt hij naar Morgan, de parachutist die op 18 september 1944 bij Arnhem sneuvelde.

Na veel aarzeling neemt Bas contact op met de zus van Morgan, eerst als journalist die een boek schrijft over de oorlog waarin Morgan een rol zal spelen. Het wordt een bijzondere ontmoeting, er is een klik en uiteindelijk durft hij op te biechten hoe hij bij haar terecht is gekomen. Of hij Betrys ook zal ontmoeten, bewaart hij tot het einde van het boek.

In Morgan, een liefde stelt Bas Steman zich kwetsbaar op, door te vertellen over zijn ervaringen die hij zelf ook maar moeilijk kan duiden. Hij blijft nog lang weerstand bieden, maar kan het niet laten om op onderzoek uit te gaan. Hij houdt het bij zijn eigen beleving en duidt het verder niet. Ik denk dat dat een goede keus is, maar ben wel benieuwd hoe hij nu staat tegenover de spirituele boeken van zijn vriendin.

Op zaterdag 21 september treedt Bas Steman op bij de Nacht van de Literatuur in Amersfoort.

4 gedachtes over “Morgan, een liefde – Bas Steman

 1. Stien den Braber

  O, wow, dat is een heftig boek zeg. Ik ben wel benieuwd geworden naar deze Bas Steman en zijn verhaal. Leuk dat je hiermee komt, ik had er nog nooit van gehoord.

  Geliked door 1 persoon

 2. Stien den Braber

  Intussen heb ik het boek gelezen. Het is inderdaad een heftig verhaal, vooral ook omdat er op de achterflap staat dat het autobiografisch is. Anders zou ik denken: het is mooi verzonnen. Wat betreft de schrijfstijl deel ik je mening dat het wat “too much” is af en toe. Dank voor de tip!

  Geliked door 1 persoon

  • Het is autobiografisch, maar het lijkt erop dat hij er wel dingen bij heeft verzonnen. Want in het tv-programma (dat ik nog eens keek nadat ik het boek had gelezen) heeft hij het over een vriendin in plaats van zijn vriendin, dus misschien zijn de stukken over Anne niet helemaal waargebeurd.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.