The perks of being a wallflower – Stephen Chbosky

The perks of being a wallflower van Stephen Chbosky is erg populair op Goodreads: meer dan een miljoen mensen hebben het gelezen, met een gemiddelde waardering van 4,2 sterren. Het boek staat al zo lang op mijn e-reader dat ik niet meer weet hoe het erop is gekomen. Tijdens deze maand van het vergeten boek besluit ik het eindelijk te gaan lezen. Aan de ene kant is mijn verwachting hoog, vanwege die sterren, maar ik heb mijn twijfels. Zal ik het ook zo goed vinden? Of is dit het zoveelste boek over een verlegen tiener die misschien een vorm van autisme heeft?

Het boek bestaat uit brieven uit 1991 van Charlie (15) aan een onbekende, die hij aanschrijft als ‘Dear friend’, maar aan het eind blijkt dat hij de ontvanger nooit heeft ontmoet. Charlie lucht zijn hart en schrijft al zijn gedachtes op. Hij zit in het eerste jaar van highschool. Vorig jaar heeft zijn beste vriend zelfmoord gepleegd en hij maakt moeilijk contact met zijn klasgenoten. Maar dan ontmoet hij Patrick en zijn zus Sam, die in het laatste jaar zitten. Zij vinden Charlie wel schattig en ontfermen zich over hem. Ze nemen hem mee naar feestjes waar flink wordt gedronken, gerookt en drugs wordt gebruikt. Charlie krijgt een stukje spacebrownie en voelt zich geweldig.

Charlie is verliefd op Sam, maar zij maakt meteen duidelijk dat het natuurlijk nooit iets kan worden tussen hen. Ze geeft hem wel zijn allereerste zoen, omdat ze wil dat hij die krijgt van iemand die van hem houdt. De vrienden gaan ook vaak naar The Rocky Horror Picture Show, waar ze steeds hetzelfde toneelstuk uitvoeren. Ik begrijp er weinig van. Op Wikipedia lees ik dat het een cultfilm is waarbij fans de gewoonte hebben om voor het doek mee te spelen met de film en bepaalde voorwerpen door de zaal te gooien. Heel vreemd.

Charlie heeft een psychiatrisch verleden, maar meer dan dat hij naar de psychiater moet en af en toe in hysterisch huilen uitbarst vertelt hij daar niet over. Hij lijkt me in elk geval niet autistisch, maar wel bovengemiddeld intelligent. Er is een leraar die hem heel speciaal vindt en hem steeds klassiekers geeft om te lezen. Het hele boek lang hoop ik te begrijpen wat er dan precies zo bijzonder aan hem is, maar ook aan het einde weet ik dat nog niet, zelfs als hij weer opgenomen wordt in een psychiatrische instelling, waar hij verder niet op ingaat. Wat een teleurstelling. Het boek leest vlot, maar het is me nog steeds een raadsel waarom zoveel mensen dit zo geweldig vinden.

Lees ook wat Claudia, Literasa en Eline over dit boek schreven.

7 gedachtes over “The perks of being a wallflower – Stephen Chbosky

 1. Ik ben waarschijnlijk ook een van de weinigen die dit boek dus echt verschrikkelijk vond. Ik gaf het ook gewoon echt maar 1 ster, maar wat er nou allemaal in gebeurde weet ik niet meer. Dit boek is me niet bij gebleven.

  Like

 2. Het is alweer even geleden dat ik deze gelezen heb. Vond m op zich wel vermakelijk. Maar dat hele rocky horror show was ook niet echt mijn ding.
  Volgens mij was Charlie seksuele misbruikt (door een tante of een oom of zo?) daarom is hij zo verward. Op zich kon ik zijn persoonlijke lijn wel volgen. Ik vond wel alle randzaken (rocky horror show, muziek, boeken) afleidend.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik weet dat ik dit boek prachtig vond, maar ik heb het gelezen toen ik denk ik ongeveer 14 jaar oud was en mn boekensmaak is deels heel erg veranderd. Sommige boeken uit die tijd heb ik herlezen en vind ik nog steeds heel erg goed maar andere boeken uit die tijd zou ik nu absoluut verschrikkelijk vinden dus ik durf eigenlijk niet meer te oordelen wat ik van dit boek vind. Ik ben het wel van plan een keer te herlezen. Er zijn wel een aantal quotes die toen, en nu nog steeds heel simpel en mooi vind zoals:
  ‘We accept the love we think we deserve’ (deze zie ik gewoon heel erg terugkomen in het echte leven)

  En

  ‘So, this is my life. And I want you to know that I am both happy and sad and I’m still trying to figure out how that could be’

  En nog een paar andere quotes uit het boek zijn me bijgebleven

  Geliked door 2 people

 4. Ik begrijp je recensie helemaal! Ik vond het een prima boekje voor tussendoor, maar de hele hype was niet aan mij besteed.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat heerlijk eerlijk geschreven. Soms begrijp ik een boek dat helemaal de hemel is ingeprezen ook niet.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.