Lalagè leest binnenkort… (poll 23)

Ga ik op leesreis naar Polen of Japan, word ik meegesleept door de verhalen van Merijn de Boer of zal ik in één ruk het boek uitlezen van Anke Laterveer, die zo leuk is op twitter? Breng je stem uit onderaan dit artikel. Het boek met de meeste stemmen zal ik binnenkort lezen en bespreken.

Nestvlieders – Merijn de Boer (2011)

Dit boek bevat twee novellen en twee korte verhalen waarin alles net even anders is dan het in eerste instantie lijkt. Een saaie medebewoner van een modern appartementencomplex leidt een fascinerend dubbelleven. De reis die Balthasar Tak onderneemt verandert gaandeweg in een hellevaart. Het perfecte leven van Prince, ex-kampioen kogelstoten, blijkt op niet veel gebaseerd te zijn. En in het slotverhaal treurt een zoon om de dood van zijn kat, terwijl hij voor een dag weer terug is in het huis waarin hij is opgegroeid.

 

A tale for the time being – Ruth Ozeki (2013)

Ruth vindt op het strand van een desolaat eiland in Canada een aangespoelde Hello Kitty-lunchbox. In de trommel zit een Japans dagboek en een oud horloge. Nieuwsgierig verdiept Ruth zich in haar bijzondere vondst.
Door het lezen van het dagboek wordt ze in de wereld van het zestienjarige meisje Nao gezogen. Het lijkt alsof er een onzichtbare draad tussen beide vrouwen gespannen is. In Tokio heeft Nao besloten dat er maar één uitweg is voor haar pijnlijke eenzaamheid en het voortdurende gepest van haar klasgenoten: zelfmoord. Maar eerst begint ze een dagboek over het leven van haar zenboeddhistische overgrootmoeder. Het dagboek wordt Nao’s toevluchtsoord en zal uiteindelijk invloed hebben op meer levens dan alleen het hare.

Lefbek – Anke Laterveer (2016)

Dit boek gaat over de social misfit Lise, die normaal wil zijn maar allesbehalve normaal is. Van haar emotioneel afwezige ouders en haar eerste liefde – die niet bepaald prince charming blijkt – tot haar laatste liefde met wie ze te veel gemeen heeft: Lise lijkt gedoemd om steeds de plank mis te slaan en tegen de randen van het normale op te botsen.

 

 

 

Over het doppen van bonen – Wiesław Myśliwski (2009, vertaald uit het Pools)

De beheerder van een terrein met vakantiehuisjes ontvangt een onverwachte bezoeker, die bonen bij hem koopt. Terwijl ze die samen doppen, vertelt hij hem het verhaal van zijn leven. De onbezorgde kindertijd op het Poolse platteland, ruw beëindigd door de Tweede Wereldoorlog, zijn opleiding tot electriciën, zijn jaren in West-Europa als saxofonist, zijn werk ten slotte als huisjesbeheerder op de plek waar vroeger zijn dorp stond en waar zijn familie vermoord werd.

 

8 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 23)

 1. Mijn stem gaat naar Nestvlieders, 2 novelles + 2 korte verhalen in 1 boek = ♡

  Geliked door 1 persoon

 2. Je weet ik stem het liefst op een Nederlands boek. Maar dit keer kies ik toch voor het Poolse. Lijkt mij het mooiste.

  Geliked door 1 persoon

 3. O, moeilijk! Van Merijn de Boer heb ik een ander boek gelezen, ik ben wel benieuwd wat je van dit vindt; Anke Laterveer lijkt me ook interessant; maar ik kies nu toch Mysliwski omdat die ook al een tijdje in mijn kast staat als cadeau van iemand die het mooi vond, maar ik heb het nog niet gelezen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb op ‘Over het doppen van bonen’ gestemd, ook omdat ik zelf geloof ik nog nooit iets van een Poolse schrijver heb gelezen.
  Bij het boek van Ozeki ben ik trouwens wel direct nieuwsgierig hoe een meisje uit Canada zomaar een Japans dagboek kan lezen ( zelf kan ik niks maken van die karakters.. )..

  Geliked door 1 persoon

 5. Toen ik Over het doppen van bonen zag, was mijn keus gauw gemaakt. Ik heb een keer eerder gelezen dat het een mooi boek was, maar ben de strekking van de recensie alweer vergeten. Ik ben sowieso wel nieuwsgierig wat Polen toevoegt aan het literare landschap.

  Geliked door 1 persoon

 6. Yes, volgens mij wordt het Polen!

  Like

 7. […] de vorige poll gingen veruit de meeste stemmen naar Over het doppen van bonen van Wiesław Myśliwski. Ik was […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.