Lalagè leest binnenkort… (poll 24)

In de vorige poll gingen veruit de meeste stemmen naar Over het doppen van bonen van Wiesław Myśliwski. Ik was ook erg benieuwd naar deze bekende Poolse schrijver. Na zo’n 140 bladzijden ben ik echter gestrand, want het was me echt te langdradig en ik zag er steeds meer tegenop om erin verder te lezen. Dit is de eerste keer dat ik niet blog over een boek dat is gekozen in de poll. Hopelijk zijn jullie niet al te teleurgesteld. Na wat getwijfel heb ik besloten om toch weer een nieuwe poll te maken.

Deze keer heb ik gekozen voor vier Nederlandse boeken, want Sandra heeft besloten om Ik lees Nederlands nieuw leven in te blazen. Over welk boek zou jij in maart graag een blogartikel van mij lezen? Breng je stem uit in de poll onderaan dit artikel.

Moedervlekken – Arnon Grunberg (2016)   

Otto Kadoke werkt als psychiater in een crisiscentrum: hij dient mensen met een doodswens voor het leven te behouden. Wanneer hij op een dag bij zijn oude en hulpbehoevende moeder op bezoek gaat, wordt hij overmand door gevoelens van liefde voor haar Nepalese verzorgster en verliest hij het protocol uit het oog. Na opnieuw een grensoverschrijdende ontmoeting, ditmaal met een suïcidale jonge vrouw, loopt het professionele en privéleven van Kadoke definitief in het honderd: zijn moeders huis wordt een ambulant crisiscentrum.

 

Het vogelhuis – Eva Meijer (2016)

Len Howard (1894-1973) bracht de tweede helft van haar leven door in een klein huisje op het Engelse platteland. Daar schreef ze twee internationale bestsellers en deed de wereld versteld staan met haar observaties van de mezen, roodborsten, mussen en andere vogels in en rond het huis. Eva Meijer stuitte op het werk van de eigenzinnige onderzoekster, die haar tijd ver vooruit was, en gaat in de roman Het vogelhuis op zoek naar haar drijfveren. Wat dreef Howard tot het radicaal omgooien van haar leven, en het achterlaten van haar familie? Wat zeggen de levensverhalen van koolmezen ons over de mens? En is het mogelijk je te ontworstelen aan de verwachtingen van anderen?

Rose – Rosita Steenbeek (2015)

Rose is de dochter van een joodse moeder en een Duitse vader. In 1929 verliest zij haar hart aan Gerard, een Nederlandse dominee, en samen vestigen zij zich in Klaaswaal, een dorpje onder de rook van Rotterdam In de jaren dertig waaiert Roses joodse familie uit over de wereld, op de vlucht voor Hitlers antisemitische bewind. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en op 14 mei ziet Rose de bommen op Rotterdam vallen. Haar man sluit zich aan bij het verzet en wordt opgepakt. Door spelingen van het lot komen leden van Roses familie in de oorlog aan verschillende kanten van het front terecht.

Roeien naar de Volewijck – Suzanne Wouda (2016)

Amsterdam, 1679. Op tienjarige leeftijd ontmoeten Flora en Mare elkaar in het Burgerweeshuis. Flora helpt de getraumatiseerde Mare door een zware periode. Jarenlang zijn ze onafscheidelijk, tot het lot anders bepaalt en ze elkaar uit het oog verliezen. Vanaf dat moment verlopen hun levens totaal verschillend. Flora trouwt met een rijke man en gaat in Haarlem wonen, Mare werkt als prostituee in een speelhuis in de buurt van de Zeedijk. Tien jaar later ontvangt Mare een verontrustende brief van Flora. Ze reist af naar Haarlem om op zoek te gaan naar Flora’s zoon, die spoorloos verdwenen is.

9 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 24)

 1. Ik ben het meest benieuwd naar het boek van Suzanne Wouda. Hopelijk wordt het deze keer dan ook een boek dat je graag leest ! En nee hoor, ik ben niet teleurgesteld dat er geen recensie van “Over het doppen van bonen” komt, ik geef je groot gelijk dat je ermee gestopt bent als het zo’n weerstand oproept. Trouwens, met dat je vertelt na 140 bladzijden gestopt te zijn omdat je het langdradig vond, hebben we toch eigenlijk gewoon een mini-recensie ? ;-)

  Geliked door 1 persoon

 2. You had me at vogels ;)
  Veel leesplezier met wat het ook gaat worden!

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik vond Het vogelhuis fantastisch, dus ik gun je het lezen van dit mooie boek! (En dan hoop ik maar dat jij het ook mooi vindt ;-) ) Die Bonen laat ik voorlopig ook maar even zitten dan.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik kan niet kiezen!

  Ik ga voor Het vogelhuis denk ik omdat deze ook op mijn lijstje staat maar het boek van Suzanne Wouda lijkt mij ook mooi (ik lees ter afwisseling wel eens een historische roman), Grünberg ken ik al, vond het zeker niet zijn sterkste boek….. Ja ik kies Het vogelhuis!

  Geliked door 1 persoon

 5. Stien den Braber

  Ik heb het Vogelhuis gekozen. Ik vond het zo mooi!

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik kies ook voor Het vogelhuis. Ik wil al zo lang iets van Eva Meijer lezen en ben benieuwd wat jij van haar werk vindt.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.