Kerstdagen – Jeanette Winterson

Sommige boeken horen bij een bepaald seizoen: luchtige vakantieverhalen bij de zomer, kerstverhalen bij de winter. December is door Sue uitgeroepen tot de ‘maand van het vergeten boek’ en dat gaf mij nog een reden om Kerstdagen: 12 verhalen en 12 feestelijke recepten voor 12 dagen uit de kast te halen. Van Jeanette Winterson had ik eerder al een bijzonder boek gelezen en ik wist dus dat dit niet zomaar een flutboek zou zijn, ondanks de kleine prijs waarvoor ik het bij een niet nader te noemen winkel op de kop had getikt.

Het begint meteen goed, met een hoofdstuk vol leuke weetjes, waardoor ik me meteen in kerstsferen waan. Wist je bijvoorbeeld dat de Kerstman oorspronkelijk groene kleding aan had? Dat is immers de kleur van nieuw leven. In 1931 kwam Coca-Cola met een reclame waarin de kerstman een rood pak droeg en sindsdien is dat zijn kleur. Daarna volgen twaalf kerstverhalen, afgewisseld met recepten. De verhalen bevatten klassieke elementen zoals sneeuw, weeskinderen in de kou en magie. Er komt een kerstfee voorbij en sneeuwpoppen komen tot leven.

Een paar verhalen beginnen met iemand die vertelt over het jaarlijkse kerstfeest met familie of vrienden, maar dan gebeurt er iets bijzonders. Het feest vindt plaats in een oud huis waar het blijkt te spoken. Of er staat ineens een kerstboom in het appartement van iemand die nooit wat aan kerst doet. De humor van Jeanette Winterson maakt het helemaal af. Ik vind het heerlijk om te lezen. Arthur Wevers heeft het prima vertaald. Waar ik mij makkelijk kan ergeren aan vertalingen uit het Engels, gebeurde dat hier niet. Ik moet wel even mierenneuken over het wapperen tussen verleden en tegenwoordige tijd in een paar verhalen, maar heb inmiddels begrepen dat dit in de originele versie ook al het geval was.

De recepten beginnen allemaal met een beschrijving van degene die het aan Jeanette Winterson heeft gegeven: haar pleegouders en een reeks collega-schrijvers. De kookinstructies zijn doorspekt met grappige aanwijzingen:

Draag een schort. Bij dit recept wordt het een bende. Zet kerstliedjes op, of Bing Crosby of Judy Garland of de Messiah van Händel (die is wel geschreven voor Pasen, maar het werd al snel een kerstkraker).

Natuurlijk zit er in of bij veel recepten iets van alcohol en komt er veel vlees voorbij, maar ook zonder drank of dierlijk eten word ik er heel vrolijk van. Dus doe jezelf een lol en haal dit boek in huis om het tijdens de donkere dagen te lezen.

Een gedachte over “Kerstdagen – Jeanette Winterson

  1. Yes helemaal mee eens! Echt een heerlijke sfeerlezer. Hij is ooit getipt in het panel van de DWDD. Ze las toen het begin van de sneeuwmama: “Het sneeuwde. We weten niets over de ‘het’ die sneeuwt. Het zou God kunnen zijn. Misschien ook niet. Hoe dan ook. Het. Sneeuwt.” en daarmee was ik al overtuigd. Ik heb hem al twee keer uit de bibliotheek geleend in december, want dat betreft als ik hem had gezien in de aanbieding, had ik hem waarschijnlijk nu ook uit de kast gehaald!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.