Ik verbind u door – Vonne van der Meer

‘Je mag best chagrijnig zijn, als het maar niet besmettelijk is,’ zei een collega ooit. In Ik verbind u door gaat het over zo’n besmettelijk humeur. Het begint met een echtpaar dat in de ochtend ruziemaakt. Eén van hen is daarna nukkig tegen een collega en zo gaat het verder, bijvoorbeeld met een man die in het zwembad expres iemand anders een trap geeft, omdat die vent in de weg staat. Vonne van der Meer beschrijft een ketting van mensen. In een paar zinnen schetst ze een ruimte met een persoon; ik zie het zo voor me. De hoofdpersoon die alles overziet blijkt een engel te zijn. Ik vind dat er niet zo tussen passen: ineens zit er zo’n fantasie-achtig stukje tussen de herkenbare mensen.

Er is ook een andere keten, die gaat over de Afghaanse kleinzoon van een schoonmaker in Nederland. De jongen heeft dringend medicijnen nodig. De schoonmaker werkt bij het echtpaar uit het eerste hoofdstuk, waarvan de vrouw haar man opbelt om te vragen of die een pakje met medicatie kan versturen, verstopt in een knuffelbeest. Haar echtgenoot werkt namelijk bij een bedrijf dat pakjes over de hele wereld bezorgt. De mensen van het bedrijf vinden zo’n spoedklus altijd wel een uitdaging en zo gaat het pakje van de ene collega naar de ander. Dit is geen slecht humeur dat zich verspreidt, maar juist positieve energie.

Tegen het einde van het boek mondt het slechte humeur van het begin uit in een moord. Tegelijkertijd ontstaat er nog een ketting van complimenten en vriendelijke gebaren, waardoor de moordenaar na zijn impulsieve daad gehoor vindt bij een snackbarmeisje.

Vonne van der Meer schrijft altijd in gemakkelijke taal en ik lees het zo uit. Daardoor lijkt dit boek op het eerste gezicht een tussendoortje. Toch heeft het me aan het denken gezet over het effect van kleine handelingen. En zo zet dit verhaal misschien wel een heleboel nieuwe kettingen in gang, die grote effecten kunnen hebben.

3 gedachtes over “Ik verbind u door – Vonne van der Meer

  1. De verhalen van Vonne van der Meer hebben vaak een religieuze component, al dan niet duidelijk herkenbaar. Dat zal in dit geval de rol van de engel verklaren.

    Geliked door 1 persoon

  2. Eilandgasten van Vonne van der Meer las ik jaren geleden met heel veel plezier. De samenvatting van Ik verbind u door klinkt ook erg interessant – lijkt me inderdaad een fijn boek voor tussendoor!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.