Anna Karenina – deel 4

Het vierde deel van Anna Karenina beslaat amper honderd bladzijden, waar ik doorheen vlieg. Geen saaie verhalen over landbouw meer, maar liefdesgedoe. Eerder noemde ik het al ‘net een soap’, maar daarmee doe ik Lev Tolstoi tekort. Zijn personages zijn zo veelzijdig als echte mensen, inclusief veel gepieker en wispelturigheid. Verder wordt er weer gediscussieerd over maatschappelijke thema’s, maar nu gaat het over vrouwenrechten, heel boeiend om te lezen.

Dat sluit natuurlijk aan bij de perikelen tussen Anna en haar man Karenin. Die is bezig om een echtscheiding te regelen, maar het liefst zou hij Anna vergeven en doorgaan op de oude voet, zelfs als zij bevalt van een dochter die verwekt is door Vronski. Deze hoofdstukken worden allemaal verteld vanuit het perspectief van Karenin, wat als effect heeft dat ik met hém meeleef. Zou Tolstoi dit ook gedaan hebben om niets over de zwangerschap van Anna te hoeven vertellen? Hij vermeldde eerder al ergens tussendoor dat Dolly er een kindje bij had gekregen.

Anna beseft ook wel dat Karenin op zich goed voor haar is, maar haar haatgevoel is heel sterk. Ze ziet maar één uitweg en dat is de dood. Als Anna aan kraamvrouwenkoorts lijdt, hoopt Karenin stiekem dat ze daaraan zal overlijden, wat er ook even naar uitziet. De dokter zegt dat de kans hierop 99% is. Ook de baby is zwak. Wij kunnen ons haast niet meer voorstellen dat het regelmatig gebeurde dat baby’s en jonge moeders de bevalling niet overleefden.

Het boek mag dan wel vernoemd zijn naar Anna, Ljovin speelt ook een grote rol. In dit deel ziet hij Kitty na een lange tijd weer en na een enorme aanloop durven ze eindelijk aan elkaar te bekennen dat ze van elkaar houden. Hoe romantisch! Ljovin is zo ontzettend blij als hij bij zijn toekomstige schoonfamilie op bezoek gaat:

‘…maar wanneer moet de bruiloft plaatsvinden? Wat denk jij, Alexandr?’
‘Dat moet hij zeggen,’ zei de oude vorst en hij wees naar Ljovin. ‘Hij beslist.’
‘Wanneer?’ zei Ljovin. Hij kreeg een kleur. ‘Morgen. Als u het mij vraagt, dan zeg ik: vandaag de zegen van de kerk en morgen de bruiloft.’
‘Kom, kom, mon cher, dat is natuurlijk gekheid.’
‘Over een week dan.’
‘Hij is echt in de war.’

Ljovin heeft blijkbaar geen idee wat er allemaal moet gebeuren en doet maar wat hem gezegd wordt, dus hij gaat eten, bloemen en juwelen regelen. Ik kijk samen met Ljovin en Kitty enorm uit naar de bruiloft.

Anna zal geen bruiloftsgast zijn, maar wonder boven wonder overleven zij en haar dochter wel. Ze piekert zich suf en neemt uiteindelijk een besluit ten aanzien van Vronski, waarmee Tolstoi een enorme cliffhanger creëert aan het einde van dit deel.

De volgende bloggers schrijven in deze periode ook over dit boek: SueAliLianneBettina en Erik. Er wordt ondertussen volop getwitterd. Alle tweets kan je terugvinden door te zoeken op #wijlezenanna.

6 gedachtes over “Anna Karenina – deel 4

 1. De gebeurtenissen zijn idd misschien een beetje soapachtig, maar de manier waarop Tolstoi schrijft is dat zeker niet. Knap ook hoe hij de psychologie van elk personage zo goed weet te treffen. Ik geniet er erg van!

  Groetjes,

  Geliked door 1 persoon

 2. Leuk om te lezen dat jij ook zo geniet Lalage. Tot nu toe vond ik dit het mooiste deel.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dit deel vond ik ook lezen als een roman. En wat een spanning en sensatie met al die liefdesperikelen. Ik had het gevoel dat ik vanuit onze hedendaagse tijd een hekel zou moeten hebben aan Karenin maar dat heb ik helemaal niet. Hij is zoals hij is en reageert zoals hij denkt dat van hem verwacht wordt door de maatschappij, alles voor de schone schijn. Als die doorbroken lijkt te worden, ja, dan wordt het een probleem en moet er actie ondernomen worden.
  Een erg mooi moment vond ik dat Karenin besefte dat hij het liefst zag dat Anna dood zou gaan maar op het moment dat dit ook daadwerkelijk gebeurde, hij daar van terugkwam. De liefde blijft ingewikkeld.

  Geliked door 1 persoon

 4. […] zijn vrouw komt. Hij vergeeft zijn vrouw en stuurt Vronski weg. En zoals Lalagè al zegt in haar blog, het is een cliffhanger, want wat gaat Anna […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.