Flexibel geloven: zingeving voorbij de grenzen van religies

Nederland is een seculier land geworden en de kerken worden leger, maar ondertussen gelooft meer dan de helft van de Nederlanders dat er meer is tussen hemel en aarde. Velen zijn op zoek, gaan naar yoga en lezen de Happinez. Anderen verdiepen zich in oude religies, om daar vervolgens uit te halen wat goed voelt. Dat laatste doen de elf mensen in het boek Flexibel geloven. Voor dit boek heeft Frieda Pruim de interviews afgenomen en Manuela Kalsky schreef er een wetenschappelijke beschouwing achteraan.

Zes van de geïnterviewden geven aan dat ze twee of meer religies combineren. Er is bijvoorbeeld iemand die zich christen en boeddhist noemt en een ander die christen en hindoe tegelijk is. Ook zijn er een paar die zich laten inspireren door vier of vijf religies, omdat het uiteindelijk altijd om de liefde voor jezelf en de ander draait. De opvallendste persoon is een jonge man die druïde is, maar ook jaarlijks naar Taizé gaat (een christelijke broedergemeenschap in Frankrijk, waar elke duizenden jongeren op bezoek komen). Het mooie van Taizé vind ik dat de boodschap duidelijk is, terwijl er ook veel ruimte is voor vragen en twijfel en voor alle jongeren, ongeacht afkomst of geloof. Er is een heel open sfeer en ik denk dat dat elke persoon in dit boek typeert: ze staan open voor anderen en zullen niet snel oordelen.

De vijf bekeerlingen die zijn geïnterviewd geven duidelijk aan wat ze niet beviel in het geloof dat ze van huis uit meekregen, maar wel op een respectvolle manier. Ze zien hun bekering vaak als een logisch verlengstuk van wat ze thuis leerden. Zo kan het gebeuren dat iemand opmerkt: ‘Ik voel me een betere christen, nu ik moslim ben.’ Alle elf hebben ze een flinke zoektocht achter de rug, tot ze op de plek aankwamen waar ze zich thuis voelen. Sommige mensen in het boek gaan af en toe naar een kerk of tempel, anderen hebben zich aangesloten bij een vrijzinnige groep. Ik vind het ontzettend boeiend om te lezen en herken er ook veel in: de zoektocht naar wat je inspireert en hoe je zin kunt geven aan je leven, zonder vast te zitten aan dogma’s en regels.

Een aantal jaren geleden ontmoette ik een christelijke dominee die zich ook had verdiept in het Boeddhisme. Het was voor mij een eye-opener om te horen dat dat gecombineerd kan worden. De mensen in Flexibel geloven hebben dat ook ontdekt. Het levert een enorme rijkdom op als je over kerkmuren heen kunt kijken en open kunt staan voor wijsheden van anderen. Dat is misschien wel een van de mooiste aspecten van een multiculturele samenleving.

6 gedachtes over “Flexibel geloven: zingeving voorbij de grenzen van religies

 1. Stien den Braber

  Interessant. Ik voel meteen een heleboel vragen opborrelen. Dat lijkt me een verdienste van een boek. Dat het oproept tot nadenken. Dank,en fijne dagen. Stien

  Like

 2. Ik vind het alleszins een heel interessant concept, zo verschillende religies combineren tot iets wat bij jou past. Ik ga proberen het boek ook ergens bij de bibliotheek te pakken te krijgen.

  Geliked door 1 persoon

 3. […] de categorie non-fictie springt Flexibel geloven eruit, over mensen die van religie zijn gewisseld of die verschillende religies combineren. Steeds […]

  Like

 4. dirkpietersblog

  Wist je dat er in katholieke kloosters elke ochtend aan zen gedaan word? Volgens de filosoof Ulrich Libbrecht is de kern van elk geloof de mystieke ervaring. Hij gaat zelfs verder: die mystieke ervaring verschilt niet van geloof tot geloof. Het zijn enkel de regels, gebruiken en geschriften die verschillen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.