Hoogvlakte – Naomi Rebekka Boekwijt

Wat doet een Nederlandse jonge vrouw op een boerderij van een oude Zwitserse boer in het midden van niets? Maite is 25 jaar, rijdt tractor en motor, verzorgt de dieren en rooit de aardappelen. Ze leeft samen met boer Moser, die niet veel zegt. Tijdens het eten leest hij uit de bijbel, meestal het verhaal over Noach in de ark. Moser wil ook een ark, voor als de rivier de Thur zal overstromen.

In korte zinnen schetst Naomi Rebekka Boekwijt het leven van Maite op de boerderij. Het gaat veel over de koeien en het nieuwe paard. Ze is bevriend met buurmeisje Agnes, maar dat is meer bij gebrek aan andere jonge mensen in de omgeving dan dat ze elkaar zo goed liggen. En dan komt Reina haar paard stallen bij Moser. Maite valt als een blok voor haar. Zou de liefde wederzijds zijn? Maite is open over haar geaardheid, maar onder Zwitserse boeren ligt dat wat gevoelig.

Hoogvlakte leest makkelijk, maar voor de diepere laag moet je zelf graven. Ik hoop steeds op een onverwachte wending, maar die komt niet echt. Op de achterkant van het boek staat dat de boeren hun ware gezicht laten zien als de Thur buiten haar oevers treedt. Ik wacht tevergeefs. De boeren blijven zichzelf: kort van stof en vooral praktisch. Over Maites leven voordat ze naar Zwitserland ging worden hooguit een paar aanwijzingen gegeven.

Het is mij een raadsel waarom dit boek werd genomineerd voor diverse literaire prijzen. Heb ik iets gemist? De sfeer in het boek is apart, maar ik had er meer van verwacht.

Lees ook wat Inge, Suzanne en Kim over dit boek schreven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.