Lalagè las in 2017

2017 was een goed jaar voor mij, in verschillende opzichten. Ik heb veel gewandeld, zowel alleen als met anderen, in binnen- en buitenland. Daar heb ik ontzettend van genoten. In het zwembad en op mijn werk heb ik vooruitgang geboekt, wat moeite kost maar ook voldoening geeft. Ook mocht ik weer veel lezen, al had ik mij voorgenomen om dat iets minder te doen… Boeken blijven mijn grootste hobby: lezen, snuffelen naar nieuw leesvoer, blogs van anderen bezoeken én naar bijeenkomsten over boeken gaan. Ik was dan ook blij verrast dat ik dit jaar was uitgekozen voor de lezersjury van de ECI Literatuurprijs. Helaas won mijn favoriet Halleluja niet, maar het was een heel leuke ervaring.

Mijn smaak is vaak anders dan die van de vakjury’s van literaire prijzen. Ik zie wel dat het goede boeken zijn, maar ze raken me niet altijd. Gelukkig waren er ook genoeg boeken die me wel wat deden. Zo vond ik Probeer om te keren, het debuut van Marijn Sikken, erg goed. Aan de andere kant las ik het één na laatste boek van Renate Dorrestein Reddende engel. Het is verdrietig dat het boek dat ze nu schrijft haar allerlaatste zal zijn. Een verrassing was de heerlijke roman Weg van psychiater Minke Douwesz.

Nu lijkt het of ik het liefst Nederlandstalige vrouwen lees en dat is ook zo, maar ik kies ook graag boeken uit andere landen. De Tsjechische schrijver Marek Šindelka werd in eigen land in één klap populair met zijn boek Anna in kaart gebracht, wat ik ook erg bijzonder vond. Heel mooi vond ik The Outrun van Amy Liptrot, over alcoholisme en haar leven op een Schots eiland. Aan mijn leesreis rond de wereld heb ik dit jaar maar een paar landen en provincies kunnen toevoegen, maar komend jaar wil ik daar weer wat meer aandacht aan geven.

Ik las dit jaar ook weer een aantal gedichtenbundels. Eentje stak daar met kop en schouders bovenuit: Een steen openvouwen van Alexis de Roode. Vaak heb ik moeite met poëzie, maar deze gedichten zijn briljant en toegankelijk tegelijk.

Literatuur is prachtig, maar soms heb ik gewoon zin in een spannend verhaal. Dit jaar las ik meer fantasy dan eerder. Bij de boeken uit de serie Miss Peregrine kon ik haast niet stoppen met lezen.

In de categorie non-fictie springt Flexibel geloven eruit, over mensen die van religie zijn gewisseld of die verschillende religies combineren. Steeds als ik naar mijn leeslijst keek viel mijn oog daarop, nu leende ik het eindelijk uit de bieb en last het gretig binnen een paar dagen uit.

Tot slot stapte ik over mijn aversie tegen boeken over oorlog heen. Met name de Tweede Wereldoorlog vermeed ik. Nu heb ik eindelijk ontdekt dat oorlogsboeken ook erg boeiend kunnen zijn. Zo las ik het indrukwekkende Parnassia van Josha Zwaan over de gevolgen van de jodenvervolging voor ouders en kinderen. Maar het allermooiste van dit jaar was de autobiografie van de Russische Konstantin Paustovski, die ook oorlogen heeft meegemaakt. Wat kan die man prachtig schrijven. Ik las het eerste en tweede deel van de zes. In 2018 zal ik hier zeker mee verdergaan, ook al is mijn voornemen opnieuw om ook ruim voldoende aandacht aan mijn lijf en mijn geliefden te geven.

11 gedachtes over “Lalagè las in 2017

 1. Wat een boeiend onderbouwd overzicht! Dat zegt veel meer dan alleen een lijstje. Parnassia sprak mij ook erg aan (het verhaal speelt trouwens in Zaamslag in Zeeuws-Vlaanderen). Ik houd ook niet van oorlogsverhalen, maar dan vooral die met gevechtshandelingen of wreedheden. De oorlog als achtergrond bij een ander thema is toch iets anders. Net als trouwens de Watersnoodramp: over de gevolgen daarvan lezen is boeiender en minstens zo pijnlijk. Zeeuwen spraken er niet over, de verhalen komen nu pas echt los. Vandaar mijn keus voor Catharina IJzelenberg met Het ruisen van de zee als mooiste dit jaar. Dus als je nog een plekje hebt op de lijst voor komend jaar…..

  Like

  • Dat zeg je goed: oorlog en andere rampspoed op zich is niet zo interessant, maar de gevolgen voor de mensen wel. Ik las dit jaar ook het boek van Margriet de Moor over de watersnoodramp van 1953. ‘Het ruisen van de zee’ staat zeker nog op mijn leeslijst. Andere provincies krijgen nu wel voorrang, al heb ik wel een beetje valsgespeeld met een schrijver die niet in Zeeland is geboren.

   Like

 2. Leuke manier van je favorieten noemen! Er staan ook zeker een aantal tips tussen voor mij :)
  Fijne jaarwisseling!

  Geliked door 1 persoon

 3. Beste Lalagè,

  Bijzonder veel dank voor je lezersaandacht en posts dit jaar! Met één zo’n lezer als jij zou elke dichter zich gelukkig prijzen!

  Fijn uiteinde en de beste wensen voor 2018. Mijn wens en voornemen voor 2018 is dat we het zeldzame, het kwetsbare en het subtiele maar mogen beschermen en instandhouden.

  Hartelijke groet uit Vietnam Alexis

  (schubdier dat bijkomt uit narcose)

  Dit was vandaag!

  Geliked door 1 persoon

 4. Een fijne laatste blogpost om te lezen: een mooi overzicht zo. Dank je wel voor al je inspiratie en tips dit afgelopen jaar. Veel leesplezier én alle goeds voor het komende jaar gewenst!

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Barbara, het leuke van het lezen van andermans blogs is dat iedereen weer andere boeken leest. Ik lees jouw blogs altijd met plezier. En wat je boeken van het jaar betreft: Konstantin Paustovskij is echt geweldig. Ik heb zijn memoires twee keer in zijn geheel gelezen en ik wil die nog een derde keer lezen om ze te kunnen bespreken op mijn blog. Mijn jaaroverzicht komt dinsdag. Groetjes, Erik

  Geliked door 1 persoon

 6. Mooi overzicht Barbara. Dankzij jou heb ik dit jaar wat titels toegevoegd op mijn wishlist! ‘Weg’ van Minke Douwesz heb ik jaren geleden gelezen en ik was erg onder de indruk van haar schrijfstijl toentertijd. Ooit wil ik nog ‘Strikt’ van haar lezen, dat was haar debuut.

  Ik blijf je graag lezen, dus ik hoop dat je in 2018 nog vele mooie recensies gaat schrijven! Fijne jaarwisseling!

  Geliked door 1 persoon

 7. Dat is een mooi en boeiend overzicht! Bedankt om je boekentips met ons te delen :) Alvast de beste wensen voor 2018!

  Geliked door 1 persoon

 8. Wat heb je het weer mooi verwoord, ook ik lees jouw blogs altijd met veel plezier. Ik wens je alle goeds voor komend jaar!

  Geliked door 1 persoon

 9. Wat een mooi overzicht! Ik wens je het allerbeste voor 2018!

  Geliked door 1 persoon

 10. Bedankt voor het mooie overzicht en de tips. Een verrassend en gezond 2018 toegewenst!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.