Winter-IJsland – Laura Broekhuysen

Mensen die voor de liefde naar het buitenland verhuizen: het levert boeiende televisie en boeken op. Hoe vergaat het iemand die zich losmaakt van zijn of haar eigen land, cultuur en familie om naar dat verre onbekende te gaan? Zal het wennen of blijft het gemis altijd?

Laura Broekhuysen verhuist met haar IJslandse man en hun dochtertje van twee naar een huis aan een fjord. De plek is alleen per auto bereikbaar is vanuit de hoofdstad Reykjavik. In een poëtische stijl beschrijft ze haar eerste jaar op die mooie ruige plek, waar het altijd koud is. In de winter is alles vastgevroren. Laura’s man werkt in de stad en zijzelf blijft thuis met haar dochtertje. De eenzaamheid lijkt haar niet te deren. Af en toe maakt ze een praatje met een buurman. Er zijn twee broers bij, die elkaar niet meer willen spreken, ook al wonen ze op een steenworp afstand van elkaar. Het doet me denken aan de prachtige film Rams, die precies over dit thema in dit land gaat.

Ook anderen praten niet veel. Soms vraagt Laura aan haar man: ‘Hoe zeg je dit in het IJslands?’ en dan is het antwoord ‘Dat zeg je niet’. De IJslanders praten puur over praktische zaken. Ook in het boek gaat het vrijwel alleen daarover. Laura observeert en beschrijft op een prachtige manier, maar persoonlijk wordt het haast niet. Ze is al jaren samen met haar IJslandse man. Hoe ze elkaar leerden kennen en wat ze leuk aan elkaar vonden, daar gaat Winter-IJsland niet over. Ik vind dat jammer, want ik ben daar juist nieuwsgierig naar.

De uitspraken van de dochter zijn grappig en wijs. Het is opvallend hoe snel ze went aan de kou en het donker. Laura is zwanger van haar tweede kindje. Aan het einde beschrijft ze de autorit naar het ziekenhuis om te bevallen, wat heel spannend is om te lezen. Het is glad op de weg en Laura moet de weeën opvangen terwijl haar man over zeven rotondes rijdt. Gelukkig komt het allemaal goed, want ze rijdt zelf geen auto en is dus afhankelijk van anderen om de omgeving van haar huis te verlaten. Ze noemt dat één keer en verder niet. Ze lijkt nooit bang of eenzaam te zijn. En daarmee blijft het voor mijn gevoel afstandelijk. Mijn nieuwsgierigheid wordt niet bevredigd. Wat trekt haar in die stille man? Waarom wil ze zo afgelegen wonen? We komen het waarschijnlijk nooit te weten.

Lees ook wat Maryse (de scriptor), Hendrik-Jan en Jannie (bij de Leesclub van Alles) over dit boek schreven.

5 gedachtes over “Winter-IJsland – Laura Broekhuysen

 1. Leuk, dat je het ook las. Het is waar dat Laura niet al te diep in haar ziel laat kijken en dat je weinig over de voorgeschiedenis leest. Het is oorspronkelijk verschenen als een soort van dagboek voor een literair tijdschrift in feuilletonvorm. Echt bedoeld als weergave van haar ervaringen in haar eerste jaar in IJsland. Niet (zoals bij Thijs Feuth) als een bijna complete autobiografie. Daarbij valt er ook genoeg tussen de regels door te lezen, al zal ik de eerste zijn om toe te geven dat dat subjectief is en dat niet iedere lezer dat op dezelfde manier zal doen. Ik houd nu eenmaal erg van boeken waarin ik zelf mijn fantasie kan laten gegaan, getriggerd door een opmerking, een zin of een handeling. In een interview hield ze de mogelijkheid van een vervolg open, dus wie weet wordt dan jouw nieuwsgierigheid ook beter bevredigd.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooie beschrijving. Dat stille op IJsland komt me bekend voor. Een zoon van vrienden is er in het kader van zijn studie een poosje geweest. (Niet in Reykjavik maar ergens “in de provincie”. Hij is eerder naar huis terug gekomen, omdat hij er niet kon wennen. De mensen waren er erg op zichzelf en er was nauwelijks contact met hen te maken. Ik kan me voorstellen dat jouw nieuwsgierigheid naar achtergronden e.d. niet bevredigd is. Om die reden laat ik het boek maar ongelezen, denk ik.

  Geliked door 1 persoon

 3. […] de vorige poll kozen jullie voor een dun boek, dus daarom is hier alweer een nieuwe. Ik heb vier boeken uitgezocht die ik graag zou willen lezen, […]

  Like

 4. […] Winter-IJsland – Laura Broekhuysen (2016) […]

  Like

 5. […] mijn boekenclub koos iemand voor Winter-IJsland, wat ik twee jaar geleden al had gelezen. Ik besloot om het deels te herlezen, maar het is een dun […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.