Reddende engel – Renate Dorrestein

Als haar man er met een studente vandoor is gegaan, vlucht Sabine naar Zuid-Limburg, zo ver mogelijk van huis zonder de grens over te gaan. Zwelgend in zelfmedelijden heeft ze zich slecht voorbereid: ze is haar telefoonoplader vergeten en moet nog een plek vinden om te overnachten. Met lege telefoon en bijna lege benzinetank staat ze op een vijfsprong op een afgelegen plek als er een enorm onweer uitbreekt. Ze kiest een willekeurige afslag en komt uit bij een oude boerderij. Ideaal, denkt ze nog, want haar werk is het vinden van monumentaal erfgoed om daar B&B’s in te vestigen.

In de boerderij wonen twee meisjes van 13 en 20 met hun vader en hun oma. Zo afgelegen als ze wonen, zo vreemd is dit gezin. Sabine komt precies op het goede moment, want oma ligt in het ziekenhuis en daardoor is iedereen een beetje van slag. Later breekt de vader zijn enkel en wordt Sabine helemaal onmisbaar. Dat is precies haar zwakke punt en daarom lukt het haar maar niet om weg te komen van die boerderij, ondanks de onheilspellende sfeer die daar hangt. Sabine ontdekt dat twee jaar geleden een jonge vrouw van de trap is geduwd en is komen te overlijden. De vraag is wie het heeft gedaan: de toen elfjarige Livia, die zich er niets van kan herinneren, of toch één van de andere gezinsleden?

Reddende engel is een heerlijk spannend boek met droge humor, zoals ik gewend ben van Renate Dorrestein (waar ik al meer boeken wel dan niet van heb gelezen). Het leest makkelijk en getuigt van groot psychologisch inzicht. Tussen de hoofdstukken vanuit het perspectief van Sabine door staan stukjes onder de titel ‘Elders, diezelfde avond’ waarin verschillende personen aan het woord komen. Daardoor weet je als lezer net iets meer dan Sabine en dat maak het extra spannend.

Uiteindelijk komt Sabine komt wel tot het inzicht dat haar geklaag over haar verbroken relatie overdreven was en dat ze toch echt zelf verder zal moeten. Maar lukt het haar los te komen van deze familie?

Lees ook wat Jeanine en Sue over dit boek schreven en luister naar het mooie interview met Renate Dorrestein bij Kunststof Radio.

3 gedachtes over “Reddende engel – Renate Dorrestein

  1. Gisteren nog even langs de bib geweest en van Renate Dorrestein ‘Weerwater’ meegebracht. Ik heb zo’n 50-before-50 lijstje (50 auteurs waarvan ik iets wil gelezen hebben voor ik 50 word…) en deze auteur hoort daar ook bij. Nu ik het hier zo lees, ben ik alleen nog méér overtuigd…

    Geliked door 1 persoon

  2. […] Marijn Sikken, erg goed. Aan de andere kant las ik het één na laatste boek van Renate Dorrestein Reddende engel. Het is verdrietig dat het boek dat ze nu schrijft haar allerlaatste zal zijn. Een verrassing was […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.