Nederland leest: Ik, robot – Isaac Asimov

Laatst maakte ik voor het eerst een praatje met een robot. Dat was een leuke ervaring en ook wel gek, want ik merkte de neiging om die robot menselijke eigenschappen toe te dichten, vanwege de stem en de bewegingen. Isaac Asimov had in 1950 vast nog nooit een robot ontmoet, maar zijn fantasie en logica waren genoeg om briljante robotverhalen te schrijven. Dit jaar staat zijn boek Ik, robot centraal bij Nederland leest. In november kan je in Nederlandse bibliotheken gratis een exemplaar ophalen. Ik las alvast het Engelse origineel I, robot.

In het jaar 2057 vertelt robot-psycholoog Susan Calvin de geschiedenis van de robotica in negen spannende verhalen. Sommige spelen zich af op aarde en andere in de ruimte. Robots spelen in de loop van de tijd een steeds grotere rol voor de mensheid. Soms loopt het echter anders dan de mensen hadden verwacht. Om te begrijpen hoe dat komt, grijpt men steeds terug op de drie wetten van de robotica:

1. Een robot mag een mens geen letsel toebrengen of door niet te handelen toestaan dat een mens letsel oploopt.
2. Een robot moet de bevelen uitvoeren die hem door mensen gegeven worden, behalve als die opdrachten in strijd zijn met de eerste wet.
3. Een robot moet zijn eigen bestaan beschermen, voor zover die bescherming niet in strijd is met de eerste of tweede wet.

Ik vind het heel knap van Asimov dat hij dit heeft bedacht en de logica zo consequent toepast, maar ook dat hij kan bedenken wat voor onverwachte dingen er kunnen gebeuren in een wereld vol robots. Hij schrijft op zo’n manier dat ik elke keer word meegesleept in het verhaal: hoe zou het aflopen? Kan een robot eigenlijk liegen? Kan een robot een mens te slim af zijn? Krijgen de mensen de robots die gekke dingen doen weer onder controle? Of moeten we uiteindelijk toezien hoe de robots de macht krijgen?

In het eerste verhaal raakt een klein meisje haar robotvriend kwijt. In een ander verhaal gaat een ruimteschip vliegen terwijl twee mensen alleen maar even binnen willen kijken wat de robots gebouwd hebben. Later is er een robot gebouwd die gedachten kan lezen, of lijkt dat maar zo? Een andere keer is een robot gemaakt die niet helemaal aan de drie wetten voldoet, wat problemen oplevert. Hij moet vernietigd worden, maar hij heeft zich verstopt tussen 62 andere robots die er precies hetzelfde uitzien. Aan de deskundigen de moeilijke taak om die ene robot te vangen. In het laatste verhaal wordt de wereld bestuurt door vier grote machines, die bepalen wat de mensen moeten doen, maar dan moet je die machines wel de juiste informatie geven. En wie zegt dat de vier wereldleiders zich ook aan de adviezen houden…

Ik vind het echt ongelooflijk dat Asimov dit in 1950 al allemaal zo kon bedenken. Het enige waaraan je kunt merken dat het boek al zo oud is, is dat de robotdeskundigen af en toe een sigaret of sigaar roken op kantoor. Verder zou het ook prima nu bedacht kunnen zijn. Dus ga gauw naar de bieb voor jouw exemplaar van Ik, robot, inclusief een nieuw verhaal geschreven door Ronald Giphart samen met….een robot! Woon je niet in Nederland, dan is een e-book een mooie optie die je niet veel kost.

Op de website van Nederland Leest vind je onder andere een leeswijzer bij dit boek. Kijk ook even naar de interessante activiteiten die rondom het thema van robotica worden georganiseerd. Gisteren was ik bij de aftrap van Nederland Leest, met een gesprek tussen Ronald Giphart en twee wetenschappers én een robot van het type dat ik eerder al had ontmoet over hoe robots onze wereld veranderen, heel interessant!

7 gedachtes over “Nederland leest: Ik, robot – Isaac Asimov

 1. Oké, geen Nederlandse literatuur, maar ik ga hem toch maar ophalen. Je maakt me nieuwsgierig!

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat ontzettend leuk om te zien dat jullie nu ook aan de science fiction gaan, mijn favoriete genre. En ja, Asimov is een van de meesters in deze categorie.

  Geliked door 1 persoon

  • Heb je nog een aanrader in dit genre?

   Like

   • Jeetje, daar ga ik even over nadenken. In ieder geval als je van korte verhalen houdt Clarkesworldmagazine (gratis te lezen via internet) de moeite waard maar daar zit ook wel meer science fantasy tussen en dat moet je liggen.
    Als je nu dit heel mooi hebt gevonden zou ik zeker van Asimov ook The Caves of Steel lezen. Asimov is echt wel klassiek science fiction.
    Als je naar modern wil dan zou ik The Three-Body Problem Cixin Liu willen aanraden. Leer je ook nog wat over de geschiedenis van China maar ook over de moderne mens.

    Geliked door 1 persoon

 3. Ow, The Caves of Steel is geen korte verhalenbundel maar een novel. En het boek van Cixin Liu is deel een van een trilogie maar dit eerste deel is prima op zichzelf te lezen.

  Like

 4. Ik heb het boek deze week opgehaald bij de bibliotheek, klinkt goed alhoewel het niet echt mijn genre is.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.