De wolkenmuzikant – Ali Bader

Nabiel woont in Irak en is cellist. Hij is ervan overtuigd dat muziek mensen kan veranderen en verbinden. Als de islamisten aan de macht komen, verandert dat. De strenggelovigen roepen hem op straat toe dat hij zijn tijd moet besteden aan bidden in de moskee en dat ze die wereldse muziek niet willen horen. Op een dag slaan ze Nabiel zelfs in elkaar en ook zijn cello moet eraan geloven. Ik vind het zó erg als ik dat lees: die mooie cello kapot geschopt door een stel agressieve mannen, verschrikkelijk!

Het eerste deel van De wolkenmuzikant vind ik prachtig om te lezen. Nabiel is een dromerige man en zijn filosofieën worden mooi afgewisseld met details van het dagelijkse leven. De muziek wordt gebruikt als beeld voor de samenleving, met harmonieën en dissonanten. Richard van Leeuwen heeft het Arabisch naar vloeiend Nederlands vertaald, maar toch kan ik goed merken dat ik een verhaal uit een andere cultuur en taal zit te lezen. Dat vind ik een bijzondere ervaring. De schrijfstijl is anders. Verder wordt Nabiels gevoel niet direct benoemd. Het is wel duidelijk dat hij van slag is nadat zijn cello kapot is gemaakt, door zijn gedrag: hij blijft een halve dag in bed.

Dan raapt hij zichzelf bij elkaar en besluit dat het zo niet langer kan. Nabiel neemt een mensensmokkelaar in de arm om te vluchten naar België. In een kist met gaatjes zit hij tien dagen lang in een vrachtwagen. Dan wordt hij eruit gegooid. Hij kijkt om zich heen, ziet de vieze huizen en vraagt zich af of hij niet bedonderd is… Maar hij blijkt toch echt in Brussel te zijn, in een buurt met veel Turken en Marokkanen. Het is niet de ideale stad die hij voor ogen had. Schrijver Ali Bader is zelf ook van Irak naar Brussel gekomen en hij beschrijft beide plaatsen zeer treffend.

Met zijn vlucht worden Nabiels dromen kapotgeslagen. De sfeer van de vertelling slaat ook om. Het verhaal springt naar een tijd later. Nabiel heeft een verblijfsvergunning gekregen en hij heeft een Belgische vriendin. Hij heeft nog niet genoeg gespaard voor een nieuwe cello en werkt niet, maar zit veel in café’s om daar het geld van zijn vriendin te verdrinken. Hij is gelukkig (of is dat de roes van de alcohol), zij niet, en toch vergeeft ze hem steeds. Ik vind het een wonderlijk stel en begrijp niet zo goed wat hun bindt, maar blijkbaar is de aantrekkingskracht groot. Nabiel blijft filosoferen, maar zijn vriendin begrijpt er weinig van en de realiteit om hem heen is verre van ideaal. Geluk en pech wisselen elkaar af. Zo gaat dit boek over de schoonheid en de rauwe kanten van het leven.

Met dank aan uitgeverij Jurgen Maas voor het recensie-exemplaar.

4 gedachtes over “De wolkenmuzikant – Ali Bader

 1. Hoi Lalagè, Richard van Leeuwen heeft ook uit het Arabisch vertaald: De vertellingen van duizend-en-een-nacht en de Caïro-trilogie van Naghieb Mahfoez. Beide vertalingen vallen in positieve zin op door het haast muzikale woordgebruik, dat vooral opvalt als je de tekst hardop leest. Zeer aanbevolen! Groetjes, Erik

  Like

 2. Schitterend wanneer een vertaler ook iets van de andere taal weet mee te geven. Dat spreekt mij ook wel heel erg aan. Of ik een boek over het onderwerp zou willen lezen zoals hier beschreven, vraag ik mij af. Geen idee waarom eigenlijk wat mij daarin tegen zou staan, het is een gevoel wellicht. Te pijnlijk over hoe waar het is?
  Had jij daar nog wat mee?

  Like

  • Nabiel is een dromer, dus het lijkt alsof hij het niet helemaal laat binnenkomen wat er met hem gebeurt. Daardoor is het niet zo heftig om te lezen als je misschien denkt. Het leek wel of ik het veel erger vond dat zijn cello kapot was dan hijzelf.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.