De bibliotheek van Hoogland

Op de allereerste dag in mijn nieuwe woonplaats leerde ik de weg naar de bibliotheek. Ik was tien jaar en de verhuizing was een grote gebeurtenis: nieuwe woonplaats, nieuwe school, nieuwe scoutinggroep, nieuwe muziekleraar, nieuwe kerk… Hoe zou dat gaan? En een nieuwe bibliotheek, gelukkig maar een paar minuten fietsen van ons huis. Hoogland, toen al samengevoegd met de gemeente Amersfoort, had toen nog een vrij grote bieb. Ik leende er stapels boeken en las er graag tijdschriften, zoals de Yes, in lekkere leunstoelen. Later leende ik er ook boeken die ik voor mijn eindexamens moest lezen.

In de afgelopen jaren is er veel veranderd. Terwijl in het centrum van Amersfoort een enorme splinternieuwe bibliotheek werd gebouwd, moesten de omliggende wijken het voortaan met minder gaan doen. De bibliotheken van Kruiskamp en Zielhorst werden wegbezuinigd en die van Hoogland verhuisde naar het dorpshuis De Neng. Toen ik er laatst in de buurt was, ging ik een kijkje nemen. Wat was er overgebleven van die fijne bieb?

Als ik binnenkom, word ik vriendelijk begroet door een bibliotheekmedewerker die ik herken van vroeger. Verder is meteen duidelijk dat de bieb flink is gekrompen. De heldere kleuren zorgen voor een frisse uitstraling, dat hebben ze mooi gedaan!

Ook de thematafels ontbreken niet, dat vind ik altijd leuk.

En er is een speciale plek voor de dwarsliggers :)

Lekkere leesstoelen zijn er ook nog steeds, wel in een andere kleur dan twintig jaar geleden.

Zoals bij elke kleine bibliotheek is een groot aandeel bestemd voor de jeugd.

En er zijn ook prettige werkplekken om te internetten of iets op te zoeken in de catalogus.

De tijdschriften staan bij de bar, een mooie integratie met het dorpshuis.

De bibliotheek van Hoogland is kleiner dan vroeger, maar het is nog steeds een fijne plek waarvan ik hoop dat jongeren zich er net zo thuis voelen als ik dat vroeger deed.

Een gedachte over “De bibliotheek van Hoogland

  1. Ziet er leuk uit. Ik ben vooral fan van de leesstoelen, die zien er echt comfy uit. De bibliotheek in mijn dorp gaat binnenkort sluiten, maar die is nog kleiner dan jouw bib.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.