Life after life – Kate Atkinson

Stel je voor dat je je leven steeds weer over mocht doen, totdat je er helemaal tevreden over bent. Dat is het thema van Life after life (vertaald als Leven na leven). Ursula wordt geboren in 1910. De navelstreng zit om haar nek en daardoor komt ze niet levend te wereld. In het volgende hoofdstuk gaat het anders: ondanks de sneeuw is de dokter net op tijd aangekomen bij de barende moeder en hij weet de baby op het nippertje te redden. Ursula groeit op in een gezin met drie broertjes en een zus.

De dood ligt steeds op de loer. Meestal is het Ursula zelf die sterft, soms iemand uit haar omgeving. Telkens springt het verhaal weer terug, vaak naar haar geboortedag. De hoofdstukken worden steeds langer en het leven van Ursula gaat verder. Dit concept doet me sterk denken aan Een handvol sneeuw, maar het is totaal anders uitgewerkt. Ondanks de tijdsprongen raak ik nergens in de war. Wel heb ik het woordenboek van mijn e-reader ontzettend vaak geraadpleegd en veel nieuwe Engelse woorden geleerd.

Life after Life

Als kind heeft Ursula last van vreemde dromen en ze heeft vaak het gevoel dat ze iets al eerder heeft meegemaakt. Daarom stuurt haar moeder haar naar een psychiater, waar ze het wel goed mee kan vinden. Ook later in haar leven voorvoelt ze dat iets niet pluis is en dat beïnvloedt haar levensloop. Toch ligt hier niet veel nadruk op. Delen uit Ursula’s leven worden meerdere keren verteld, maar nooit op dezelfde manier. Je komt steeds andere details te weten en het loopt weer een beetje anders af. Daardoor krijg ik tijdens het lezen hetzelfde gevoel als Ursula: wacht eens even, dit heb ik al eerder beleefd! De zoekfunctie op de e-reader helpt me soms mijn geheugen op te frissen.

De Tweede Wereldoorlog beslaat een aanzienlijk deel van het boek. Ook die wordt een paar keer uit verschillende standpunten beschreven: de ene keer is Ursula in Londen waar ze eerste hulp verleent na bombardementen, de andere keer is ze in Duitsland en ontmoet daar Eva Braun, de vriendin van Hitler. Een vaak gestelde vraag komt naar boven: stel dat het leven van Hitler net een beetje anders was verlopen, zou de oorlog dan zijn voorkomen?

In de langere hoofdstukken van dit dikke boek zakt mijn belangstelling soms een beetje, maar aan het einde zit ik op het puntje van mijn stoel. Wat zit dit knap in elkaar! Het volgende boek van Kate Atkinson, A God in ruins, gaat over Ursula’s broer Teddy. Het speelt na de oorlog, dus het gaat verder waar het verhaal van Ursula eindigt. Vaak heb ik geen behoefte aan een vervolg, maar deze staat op mijn lijst.

Lees ook wat Annelies, Mieke en Paulien over dit boek schreven.

11 gedachtes over “Life after life – Kate Atkinson

 1. Klinkt interessant! Ik heb het boek een paar keer zien staan in boekhandels, maar eigenlijk nooit iets gelezen over de inhoud. Het idee om elke keer iets vanuit verschillende perspectieven te beschrijven ken ik ook van ‘Dora: een liefdesgeschiedenis’ van Toon Tellegen. Bedankt voor de tip :-).

  Geliked door 1 persoon

 2. Prachtig boek, en ik vond het vervolg ook mooi.

  Geliked door 1 persoon

 3. Je hebt me erg benieuwd gemaakt naar dit boek!

  Geliked door 1 persoon

 4. Leuke recensie. Ik vind het een heel origineel concept voor een boek. Zeker wanneer het nooit te verwarrend wordt.

  Geliked door 1 persoon

 5. Mooie recensie heb je geschreven! Bedankt voor de vermelding!

  Geliked door 1 persoon

 6. Fijn dat het boek je zo goed beviel. Ik kon er helaas niet doorheen komen. De opzet vind ik prachtig (iets herhaaldelijk beleven) maar dit kon me niet boeien. Vele plezier met het volgende boek!

  Geliked door 1 persoon

 7. Zo knap verzonnen inderdaad! Ik ben ook wel benieuwd naar dat tweede boek. Vond deze erg fijn.

  Geliked door 1 persoon

 8. Klinkt interssant! Toch weer eens iets anders dan het gemiddelde boek. Het doet me een beetje aan ‘The butterfly effect’ denken.

  Geliked door 1 persoon

 9. Wauw, dit boek willen wij ook graag lezen. Bedankt voor dit artikel🤗👍🏻

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.