Alle verhalen – Rascha Peper

Op Koningsdag liep ik met vele anderen rond op de kleedjesmarkt. Ik zag veel oud speelgoed en lelijk servies, maar ook veel boeken. En daar lag ineens Alle verhalen van Rascha Peper, één van mijn favoriete schrijfsters. Het boek staat niet in de bibliotheek en daarom was ik hier ontzettend blij mee. Het is een dik boek en ik heb het in stukjes gelezen, wat natuurlijk prima kan met een verhalenbundel. Maar steeds belandde het ergens onderop de stapel boeken naast mijn leesstoel en het schoot niet op. Daarom besloot ik een paar weken geleden om dit boek mee te nemen in de trein, om het de aandacht te geven die het verdient. 

2015-12-30 12.52.13

De eerste verhalen vond ik al erg goed. Op de achterflap staat dat deze in de eerste publicatie van Rascha Peper stonden, met de titel De waterdame, en dat ze daarmee onmiddellijk haar rijke talent liet zien. In sommige verhalen zit iemand die psychisch in de war is en dat vind ik altijd wel interessant. Maar de meeste gaan over hele gewone mensen. Ballonvaart gaat over een vrouw die een klasgenoot van vroeger tegenkomt, die de baas over de klas was. Er werd flink gepest. Ze besluit hem terug te pakken door hem mee te vragen op een ballonvaart, terwijl hij ontzettende hoogtevrees heeft. Dit is één van de langere verhalen; ik beschouw het als een soort miniroman van 50 bladzijden. Het is even zoeken: hoe lees je dit soort dingen? Meestal heb ik de gewoonte om een kort verhaal in één keer uit te lezen, maar bij 50 bladzijden lukt dat niet altijd, vooral als ik een kwartiertje in de trein lees. Ik heb geleerd dat je gerust een boekenlegger halverwege een verhaal kunt leggen. De volgende dag ben ik het echt niet zomaar vergeten.

Net op het moment dat ik zin heb in een historisch verhaal, kom ik bij Een Siciliaanse lekkernij, over een Middeleeuwse monnik. Rascha Peper is ook van alle markten thuis! Daarna volgt een verhaal over de directeur van een ouderwets rusthuis. Het laatste verhaal van meer dan 50 bladzijden speelt zich af in Florence en daarin komt de Middeleeuwse monnik uit het eerdergenoemde verhaal eventjes terug. Tot slot volgen nog een aantal kortere verhalen.

Het bijzondere aan deze bundel vind ik de constante kwaliteit. Vaak heeft een verhalenbundel in het midden een paar minder gelukte stukken, maar dat is hier niet het geval. Ik vind geen enkel verhaal saai, ook al spreekt niet elk thema me aan. Rascha Peper weet zich zo goed in te leven in haar personages en ze zet steeds weer een andere sfeer neer. Ik ben blij dat ik dit boek op de rommelmarkt tegenkwam. Het is het achtste boek dat ik van deze schrijfster las. Nog vijf te gaan!

5 gedachtes over “Alle verhalen – Rascha Peper

 1. Klinkt goed! Ik ben ook fan van de boeken van Rascha Peper, maar heb deze bundel niet gelezen. De NTL stapel is weer wat hoger geworden ….

  Like

 2. Wordt voor mij ook eens tijd. Al vaak een boek tegengekomen van haar waarvan ik dacht: dat wil ik ook lezen. Toch is het er nog steeds niet van gekomen…

  Like

 3. Dat doet me er aan denken dat ik Dooi hier nog ongelezen in de kast heb staan. Vingers van marsepein heb ik wél al gelezen en dat vond ik ook heel mooi.

  Like

 4. […] Alle verhalen – Rascha Peper Dikke bundel met al haar verhalen, die overlapt met Siciliaanse verhalen (dat wat beter verkrijgbaar is in de bibliotheken). Eén van de verhalen daarin gaat over een Middeleeuwse monnik, wat bijzonder is, omdat korte verhalen bijna nooit in het verleden spelen. […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.