Gestameld liedboek – Erwin Mortier

Mijn moeder heeft me vandaag een stofbeurt gegeven, ze meende dat ik een meubel was. Misschien een ladekast of een oud fornuis. Ze ging met een helgeel doekje over de knopen in mijn hemd, naar mijn hals toe, wimpelde ermee rond mijn oren, stofte mijn kin af. Toen gaf ze een teken dat ik mijn mond moest openen – en propte daar de stoflap in en vergat ons.

Dit staat op de eerste bladzijde van Gestameld liedboek, waarin Erwin Mortier schrijft over zijn dementerende moeder. Ik ben meteen verkocht. Het boek bestaat uit korte poëtische stukken. Ik twijfel hoe ik het zal lezen: net als een gedichtenbundel één of twee bladzijden per keer? Maar voor ik het weet heb ik al tien indrukwekkende bladzijden gehad. Als ik het wegleg, is er telkens een drempel om het op te pakken. Het is zo treurig en indrukwekkend. Als ik dan toch weer ga lezen, weet ik weer dat het ook prachtig is.

gestameld_liedboek_erwin_mortier

Erwin Mortier zweeft heen en weer tussen proza en poëzie. Hij beschrijft hoe zijn moeder steeds meer in de war raakt en meer vergeet. Ze kan steeds minder zelf: eten, zich aankleden, zich wassen. Praten lukt al tijden niet meer.

Ook zegt ze: Wat zijn toch die kliekjes, nee
klokjes, je weet wel, in het gras,
op poten daar, ze leggen maar die ene niet.

Die kraait alleen. Zo geestig
daar die dingen
in het gras met katten.

Waait het zo hard vandaag,
of zijn dat mijn gedachten?

Het gaat ook over welke invloed dit proces heeft op de schrijver zelf, op zijn vader en de rest van de familie. Hoe hij hoopt dat zijn moeder niet teveel zal lijden, dat ze rustig mag gaan. Het raakt me en op een bepaald punt zit ik met prikkende ogen in de trein. Het is hartverscheurend, zo verdrietig.

Toch zijn er ook mooie herinneringen aan zijn moeder, bijvoorbeeld aan hoe ze was wanneer hij als kind uit school kwam. Met zo’n mooie herinnering eindigt het. Hopelijk zullen die de boventoon voeren als zij er straks helemaal niet meer is.

Lees ook wat Jannie over dit boek schreef.

5 gedachtes over “Gestameld liedboek – Erwin Mortier

 1. Heel mooi en kernachtig beschreven. Soms denk ik dat de boeken waar veel eigen ervaringen in verwerkt zijn het meest aanspreken. Mij althans. Wat denk jij? Dank voor je verwijzing!

  Like

  • Ik denk dat elke schrijver wel eigen ervaringen verwerkt. Als je het zelf hebt meegemaakt kan je het nog beter verwoorden. Maar ik kan me ook helemaal verliezen in een fantasieverhaal, waar dan misschien wel bepaalde thema’s in voorkomen die voor de auteur belangrijk zijn.

   Like

 2. Pakkend. Deze stond al op mijn lijstje, maar is nu heel erg naar voren opgeschoven. Mortier is mooi …

  Like

 3. […] Reiskoorts van Diane Broeckhoven gaat over een oudere vrouw die weduwe wordt. Tot slot ontroerde Gestameld liedboek van Erwin Mortier mij. Het gaat over zijn moeder die de ziekte van Alzheimer […]

  Like

 4. […] niet zo veel indruk op me als andere boeken over dit thema, zoals Hersenschimmen van Bernlef of Gestameld liedboek van Erwin Mortier. Misschien komt het doordat Maria al niet meer zo helder is dat ze zich enorm […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.