Het leek stiller dan het was – Eva Kelder

Het_leek_stiller_dan_het_was_LR

Het leek stiller dan het was valt meteen al op door de prachtige foto op de kaft. In het begin vond ik het jammer dat de achterflap al zoveel verklapt, maar achteraf gezien is dat niet erg. Er blijven genoeg onverwachte wendingen over in het boek. De flaptekst maakt duidelijk dat het verhaal niet door zal blijven kabbelen op Vlieland en dat het leven van Seije niet rustig zal verlopen.

Het boek beslaat een groot aantal jaren van het leven van Seije: het begint op de basisschool en het eindigt als ze een jaar of 30 is. Seije woont met haar moeder Fenna op Vlieland; haar vader was al uit beeld voor haar geboorte en Fenna vertelt er weinig tot niets over. Fenna is een soort hippie met een eigen groentetuin. Later blijkt ze steeds meer te drinken en blijft ze steeds vaker een paar nachten weg. Seije logeert dan bij haar beste vriend Teun. Hij is heel belangrijk, want Seije voelt zich een buitenstaander, zowel tussen de eilanders als op school. Daar wordt de pikorde in de klas door gevechten uitgemaakt. Seijes jeugd heeft veel invloed op hoe ze later in het leven staat: ze speelt toneel en laat niet zien hoe ze zich werkelijk voelt. Net als haar moeder drinkt ze veel alcohol, misschien om die emoties te verdoven. Als Seije een relatie krijgt, gaat dit alles van kwaad tot erger en de vraag is wanneer de bom barst.

Dit boek is bijzonder, want het heeft een goed verhaal en het is ook erg mooi geschreven, waardoor het zeker onder het kopje literatuur geschaard mag worden. Het gebeurde vaak dat ik een alinea eerst las om te weten hoe het verder zou gaan met Seije en daarna las ik het nog een keer langzamer om de diepere betekenis tot me te laten doordringen. Seijes gevoelswereld is heel rijk, maar alleen van binnen. Dat roept vragen op: Wat laat jij van jezelf zien? Durf je jezelf te zijn? Of denk je dat dat niet goed genoeg is? En wat voor invloed hebben je ouders gehad op je zelfbeeld van nu? In hoeverre wordt je leven bepaald door je jeugd? Moet je je overgeven aan wat er op je pad komt of kan je je levensloop zelf bepalen? 

Eva Kelder heeft een prachtig debuut geschreven. Ga dit lezen!

Een aantal boekbloggers van Een perfecte dag voor literatuur kwamen afgelopen zaterdag bij elkaar om met Eva Kelder te praten. Het was een mooie middag en Tessa Heitmeijer heeft er een verslag van geschreven op haar blog. Om te lezen wat de andere bloggers van Eva’s boek vonden klik je hier.  

8 gedachtes over “Het leek stiller dan het was – Eva Kelder

 1. Ja, dit boek is echt een aanrader he!

  Like

 2. Ik kan alleen maar beamen dat het een prachtig debuut is geworden.

  Like

 3. […] debuut Het leek stiller dan het was maakte veel indruk op de boekbloggers van Not just any book. Velen vonden het herkenbaar en […]

  Like

 4. […] hoog in het vaandel stonden. Zus Eva speelt ook een belangrijke rol. Omdat Eva’s debuut Het leek stiller dan het was mijn lievelingsboek is, wilde ik De parttime-junkie ook heel graag […]

  Like

 5. […] bijvoorbeeld het plan om ooit naar Vlieland te gaan, omdat het eerste deel van mijn lievelingsboek Het leek stiller dan het was zich daar afspeelt. Bijna was het ervan gekomen, maar de vakantiehuisjes waren daar allemaal […]

  Like

 6. […] Binge reading, pageturner, hebben we daar ook Nederlandse woorden voor? Het gebeurt maar af en toe dat ik zo gegrepen word door een boek dat ik amper kan stoppen met lezen, zoals bij Alles wat er was en bij de chicklits van Lisette Jonkman, bijvoorbeeld Verkikkerd. Soms lees ik het laatste deel van een boek wel in een avond uit, dat zijn dan zo’n 80 bladzijden. Vaker kies ik voor literatuur die meer geschikt is om rustig van de taal te genieten dan om in één klap uit te lezen. In het zeldzame geval dat dit ook een spannend verhaal blijkt te zijn, moet ik het nog een keer lezen, maar dan langzamer. Dat gebeurde bij Het leek stiller dan het was. […]

  Like

 7. […] antwoord op geven: ik kijk ontzettend uit naar de tweede roman van Eva Kelder. Met haar debuut Het leek stiller dan het was maakte ze veel indruk, niet alleen op mij, maar ook op een heleboel andere lezers. Het is alweer […]

  Like

 8. […] Het leek stiller dan het was, het romandebuut van Eva Kelder, werd mijn lievelingsboek van het jaar 2014 en ik heb het wel een aantal keren als cadeautje gegeven. Ik keek dan ook enorm uit naar Eva’s tweede roman. Toch probeerde ik mijn verwachtingen niet al te hoog te maken, want stel dat het zou tegenvallen… dat kan haast niet anders na zo’n verpletterend begin. Eindelijk lag Een charismatisch defect in de brievenbus. […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.