Erik of het klein insectenboek – Godfried Bomans

Nederlandleestlezers245

Deze maand deelt de bibliotheek weer gratis boeken uit in het kader van ‘Nederland leest’. Dit jaar is de eer aan Erik of het klein insectenboek, geschreven in 1941 door Godfried Bomans. Ik had dit boek nog in de kast staan, omdat ik het ooit voor mijn eindexamen Nederlands heb gelezen. Ik besloot mezelf een plezier te doen en dit boekje eens te herlezen.

b1782_1977_39 

Het wordt ook wel gezien als een kinderboek, waarschijnlijk omdat de hoofdpersoon negen jaar is, maar dit is zeer vermakelijke kost voor alle leeftijden. Het grappige is dat ik veel dingen nog herken: de beelden die ik toen in mijn hoofd maakte bij het boek komen zo weer boven. 

Erik is een jongen van negen jaar, die op school net van alles heeft geleerd over insecten. Op zijn slaapkamer hangen diverse schilderijen. Op een nacht komt hij erachter dat de schilderijen ’s nachts tot leven komen. Na wat gesprekjes met zijn geschilderde opa en oma belandt hij op wonderlijke wijze in het schilderij met een idyllisch landschap. Ook is hij gekrompen tot het formaat van een insect. Dan begint een spannende reis: hij komt allerlei insecten tegen. Dat is interessant, maar zijn doel is toch om weer naar huis te kunnen, daarom gaat hij op zoek naar de rand van het schilderij. 

erik_bomans001

Het taalgebruik is mooi ouderwets en stijlvol. Verder zit er ook veel humor in het boek. Dus ga snel naar de bibliotheek en lees dit leuke boek!

Een gedachte over “Erik of het klein insectenboek – Godfried Bomans

  1. […] las Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans (recensie) […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.