Lalagè leest binnenkort… (poll 3)

Na een paar zomerse bibliotheek-besprekingen is het weer tijd voor een poll. Hieronder staan vier willekeurige boeken uit mijn lange boekenlijst. Helpen jullie kiezen wat ik ga lezen? De poll vind je onderaan dit artikel. Daar kan je eventueel ook in een reactie laten weten waarom je voor dit boek stemt. De poll blijft een week open staan.

Legend Marie Lu

Legend – Marie Lu (2012)

Legend speelt zich af in het Los Angeles van 2130, dat ondergelopen is na een overstroming. De 15-jarige June, telg uit de elite van de Republiek, is een wonderkind. Ze is gehoorzaam en loyaal en wordt dan ook klaargestoomd voor een van de belangrijkste functies in de militaire rangorde van haar land. De eveneens 15-jarige Day, geboren in een sloppenwijk, is de meest gezochte crimineel van de Republiek. Normaal gesproken zouden hun wegen nooit kruisen, maar dat gebeurt wel als de broer van June, een belangrijke militair, wordt vermoord en Day de hoofdverdachte is. De overheid opent de jacht op hem. Een ultiem kat-en-muisspel tussen June en Day gaat van start: zij wil de dood van haar broer wreken, terwijl hij probeert uit handen van de overheid te blijven en intussen ook nog zijn familie wil redden van een mysterieuze epidemie. Maar dan komt June erachter dat de overheid iets met de dood van haar broer te maken heeft en er alles aan doet om dat verborgen te houden.

The boy who could see demonsThe boy who could see demons – Carolyn Jess-Cooke (2012, vertaald naar De jongen die demonen zag)

`Ik heet Alex. Ik ben tien jaar. Ik hou van gebakken uien op toast en ik kan veertien minuten aan een stuk op de achterpoten van mijn stoel balanceren. En ik kan demonen zien. Mijn beste vriend is er een. Hij heet Ruen. Hij houdt van Mozart, tafeltennis en brood-en-boterpudding. Mijn moeder is ziek. Ruen zegt dat hij haar kan helpen. Alleen wil hij dat ik iets heel ergs doe. Hij wil dat ik iemand vermoord.’ De jongen die demonen zag is een aangrijpende en hartverwarmende roman over een tienjarig Iers jongetje dat zegt dat hij demonen ziet, en over de vrouwelijke psychiater die vastbesloten is hem te redden.

Caribou IslandCaribou Island – David Vann (2011)

Op een klein eiland in een meer in Alaska valt een huwelijk langzaam uiteen. Gary en zijn vrouw Irene, die nog altijd achtervolgd wordt door een traumatische ervaring in haar verleden, proberen nog één keer te redden wat er te redden valt. In een poging een oude droom van Gary te verwezenlijken, bouwen ze in barre weersomstandigheden een blokhut op Caribou Island. Op het vasteland fantaseert Rhoda, dochter van Gary en Irene, over een perfecte huwelijksdag, terwijl haar aanstaande man, de tandarts Jim, er heel andere toekomstfantasieën op na houdt.

Nieuwenhuis Een gat in de luchtEen gat in de lucht – Erik Nieuwenhuis (2010)

Nieuwjaar. Een Amsterdamse cultuurbobo zit met een teiltje in zijn armen voor de tv. Een allochtone bejaarde gaat in haar scootmobiel op pad om stroopwafels te halen voor haar thuishulp, die een barre nieuwjaarsnacht achter de rug heeft. Een Kwikfit-bedrijfsleider uit Lelystad keert terug van een internetdate en in kamer H51 krijgt een stervende man bezoek van een schimmige figuur. Op de achtergrond klinkt het commentaar bij het skischansspringen in Garmisch-Partenkirchen, waar de Finse skispringer Raikkonen onbedoeld het gesprek van de dag is. Gaandeweg wordt duidelijk dat hij niet de enige is die worstelt met de zwaartekracht.

8 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 3)

 1. Ik vond het niet zo gemakkelijk kiezen tussen de boeken maar ik heb gestemd voor Caribou Island

  Like

 2. Ik twijfelde tussen The boy who could see demons & Caribou Island, maar ik heb toch gestemd op de eerste, lijkt me heel bijzonder.

  Like

 3. Een poll zie ik niet staan, dus bij deze mijn keuze om voor Caribou Island te gaan.

  Like

 4. Puur gebaseerd op de beschrijvingen: ‘The Boy who could see Demons’. Mijn boekenwurm zei het niets, zij is op dit moment een leesfan van Paolo Giordano en beveelt zijn roman Het zwart en het zilver van harte aan!

  Like

 5. Ik koos voor het gat in de lucht. Lijkt me een Nederlandse auteur, maar het verhaal kan zich wellicht ook buiten de Lage Landen afspelen.

  Like

 6. […] is ook om het koud van te krijgen. Het is terecht dat dit boek op de eerste plaats kwam in de poll. Ik zou graag meer lezen van David Vann. Overigens is dit boek ook in het Nederlands vertaald, […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.