Vanuit hier zie je alles – Mariana Leky

Als Selma over een okapi heeft gedroomd, dan zal er die dag iemand sterven. Dat is al een paar keer eerder gebeurd, dus er moet een verband zijn. Selma probeert het nog geheim te houden, maar haar kleindochter Luise heeft door dat er iets is en ze ontfutselt haar oma al gauw wat er aan de hand is. Binnen de kortste keren weet het hele dorp ervan en passen mensen hun gedrag aan.

Vanuit hier zie je alles is een vreemd verhaal en de eerste helft kan ik het niet goed duiden. Misschien komt dat door het aantal personages die een belangrijke rol spelen. Luise woont met haar ouders en oma in een krakkemikkig huis. Ze is bevriend met Martin. Zijn vader is vaak dronken. De opticien houdt al jaren van Selma, maar durft dit niet op te biechten. Elsbeth, de zus van Selma, adviseert het hele dorp over kruiden die helpen bij kwaaltjes en andere ongemakken. Marlies is altijd chagrijnig, maar Luise en Martin worden regelmatig naar haar toe gestuurd om te kijken of alles goed gaat. Deze mensen zijn allemaal nauw bij elkaar betrokken en later komen er nog een paar bij. Verder speelt de enorme hond Alaska een fijne rol. Het boek is goed vertaald door Lucienne Pruijs.

Mijn moeder was niet goed in uit elkaar gaan, maar ze was heel goed in uit elkaar zijn.
Lange tijd liep ze door het dorp, langer dan ons dorp eigenlijk is.

Mariana Leky gebruikt veel herhalingen, wat goed past bij een dorp waar veel dingen hetzelfde blijven. In de tweede helft van het boek voelt het dan ook vertrouwd aan. Ik herken continu allerlei details die al eerder genoemd zijn, zoals de apparaten van de opticien, Selma’s gebloemde nachthemd, de gore erwten die Marlies eet, de grappige namen van de menukaart van de ijswinkel (Vurig verlangen en Heimelijke liefde) en Selma die de garagedeur dichtknalt om te zorgen dat de ree niet wordt geschoten door Martins vader.

In het tweede deel is Luise inmiddels 22 jaar, maar ze heeft geen behoefte om het dorp te verlaten. Ze gaat in de boekenwinkel werken. Als ze op een dag een boeddhistische monnik tegenkomt, valt ze als een blok voor hem, zonder dat het klef wordt. Deze Frederik komt uit Duitsland en woont nu in Japan. Voor de opticien is dit aanleiding om zich op het boeddhisme te storten.

Het allermooiste vind ik de liefdesscène tussen Luise en de monnik. De humor is precies goed gedoseerd en deze aparte liefde is ontroerend. Tegen het einde is het ook weer zo mooi en eigen hoe deze mensen elkaar opvangen als Selma komt te overlijden. Ze hebben hun hele leven met elkaar doorgebracht en accepteren elkaars eigenaardigheden.

‘Bij jou gebeurt er altijd wat’, schreef Frederik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.