Lalagè leest binnenkort… (poll 31)

Wat zal ik eens gaan lezen? Na twee polls met e-books zijn hier weer vier boeken die fysiek te leen zijn bij de bibliotheek. Welk boek spreekt jou het meest aan? Breng je stem uit in de poll onderaan dit bericht. Het boek met de meeste stemmen zal ik binnenkort lezen om erover te bloggen. Een reactie waarin je je keuze toelicht is ook welkom.

Vanuit hier zie je alles – Mariana Leky (2017, vertaald uit het Duits door Lucienne Pruijs)

Wanneer Selma over een okapi droomt, weet iedereen in het dorp hoe laat het is: binnen 24 uur zal er iemand sterven. Halsoverkop worden hartenwensen uitgesproken en geheimen opgebiecht. Maar er valt niet te ontkomen aan het lot: de beste vriend van Selma’s kleindochter Louise verongelukt op dramatische wijze. Jaren later wordt Louise verliefd op Frederik, een boeddhistische monnik die in Japan woont. Hun relatie beperkt zich tot het schrijven van brieven, maar als Selma sterft, staat hij weer voor haar neus.

Een lied voor Achilles – Madeline Miller (2011, vertaald uit het Engels door Robert Neugarten)

Griekenland ten tijde van de helden. Patroclus, een onhandige jonge prins, is verbannen naar het hof van koning Peleus en zijn perfecte zoon Achilles. Ondanks hun verschillen sluit Achilles vriendschap met de beschaamde prins. Terwijl zij opgroeien tot jonge mannen, bedreven in het voeren van oorlog en de heelkunde, groeit hun onderlinge band uit tot iets dieper gelegen, ondanks de afkeuring van Achilles’ moeder Thetis, een wrede zeegodin. Maar als het bericht komt dat Helena van Sparta is ontvoerd moet Achilles ten oorlog gaan in het verre Troje en zijn noodlot volbrengen. Verscheurd tussen liefde en angst voor zijn vriend gaat Patroclus met hem mee zonder te weten dat de jaren die volgen op de proef stellen wat hen dierbaar is.

Het lam – Jannie Regnerus (2013)

Het lam is het symbool van de onschuld, maar wat gebeurt er als op een dag een boosaardig onheil dat lam bedreigt? Clarissa’s zoontje Joris is een kleuter wanneer hij zich verwondert over een dood lam dat op een marktplein is achtergebleven. Niet lang daarna plast hij bloed. Kanker. Machteloos moet Clarissa toekijken hoe haar kind slopende behandelingen ondergaat. Het verandert haar waarneming van de wereld om haar heen, waar sluipenderwijs kleur en leven uit verdwijnen totdat zij alleen nog verval en eindigheid ziet. Kunst biedt tegenwicht, ze neemt Joris mee naar Gent om daar samen Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck te aanschouwen en hem en zichzelf ervan te overtuigen dat lang niet alle lammeren doodgaan.

Raadselvader – Jolande Withuis (2018)

De bekende schaakjournalist Berry Withuis (1920-2009) werd grootgebracht in een gereformeerd gezin. Als twaalfjarige raakte hij zijn geloof in God kwijt. Later werd hij communist en redacteur van het dagblad De Waarheid. Zijn dochter Jolande (1949) groeide op met haar vaders politieke overtuiging, maar ontwikkelde zich als volwassene tot een vermaard critica van het communisme. Die breuk met haar afkomst opende voor Withuis de weg naar het schrijverschap en de wetenschap, maar leidde tegelijkertijd tot een verwijdering tussen haar en haar vader. Na zijn dood kon ze zich er niet bij neerleggen dat de man die zij als kind had vereerd, zich als persoon nauwelijks had laten kennen. Met behulp van onder meer zijn BVD-dossier reconstrueert ze in dit boek zijn levensgeschiedenis.

9 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 31)

 1. José Muylaert

  Ik ben wel benieuwd naar “Het lam”. Vooral ook ben ik benieuwd naar de leesbaarheid van een boek met zo’n zware, sombere thematiek.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het lam lijkt me ontzettend zwaar. Ik kies dus toch maar voor De raadselvader van Jolande Withuis.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik vond Circe van Madeline Miller erg mooi. Ik ben dus ook benieuwd naar Een lied voor Achilles. Heb hem zelf ook nog liggen, in het Engels.

  Geliked door 1 persoon

 4. Boeken met nare dingen over kinderen trek ik slecht, dus ik kies de laatste.

  Geliked door 1 persoon

 5. Een lied voor Achilles is een van mijn favoriete romans van het afgelopen decennium, dus ik ben wel benieuwd wat jij er van zou vinden. Ik heb het destijds hier besproken.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik stem voor Vanuit hier zie je alles van Mariana Leky omdat er een okapi op de cover staat en er staat ook op dat je gelukkig wordt van dit boek. Ik wens je toe dat je gelukkig bent.

  Like

 7. Stien den Braber

  Ik heb een lied voor Achilles gekozen. Ik heb de afgelopen tijd een paar goede boeken gelezen waarin mythologische verhalen herverteld worden Het huis met de namen (Colm Toibin) en The silence of the girls (Pat Barker) Daarom ben ik ook wel benieuwd naar dit boek.

  Het Lam heb ik gelezen en het inderdaad nogal zwaar. Een ander boek van deze schrijfster sprak me meer aan. (het geluid van vallende sneeuw).
  Over Raadselvader heb ik al veel gehoord/gelezen.
  Misschien is het eerste boek (Van hieruit zie je alles) wel de beste keus voor de zomer!
  Veel leesplezier.

  Like

  • Dank voor je reactie! ‘The silence of the girls’ staat op de planning voor onze leesclub, dus die ga ik in het voorjaar lezen. Colm Tóibín vind ik een geweldige schrijver.
   Naar ‘Het geluid van vallende stilte’ ben ik ook benieuwd! Maar nu kwam deze titel toevallig naar boven.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.