Precies mijn type – Simon Garfield

Wanneer denk je na over lettertypes? Misschien als je een scriptie schrijft of als je eens iets anders wilt op je e-reader. Of de enkele keer dat een lettertype niet prettig leest en je je afvraagt wie dit uitgekozen heeft. Toch zit er een hele wereld achter de letters die je nu leest: er is iemand die ze ooit ontworpen heeft. Bedrijven hebben vaak een huisstijl met een zorgvuldig gekozen lettertype. Meestal letten mensen daar niet zo op, maar toen Ikea in 2009 van lettertype wisselde, werden daar hele discussies over gevoerd op het internet. Het kan dus wel degelijk iets losmaken.

In Precies mijn type gaat Simon Garfield in op alle aspecten van lettertypes, van het begin van de boekdrukkunst tot de keuzes die jij nu hebt als je een stukje in Word typt. Maar hij kiest niet voor een chronologische volgorde. Eigenlijk gaat het alle kanten op en is de structuur ver te zoeken (of ik zie ‘m in elk geval niet). Soms gaat het over een bepaald thema, zoals verkeersborden, dan weer over een beroemde letterontwerper. In tussenhoofdstukjes wordt gefocust op een specifiek lettertype.

Er worden vaktermen gebruikt, maar die worden niet altijd toegelicht. Ik mis een woordenlijst. Vaak staan er voorbeelden van de letters bij, waardoor je uit de context wel kunt opmaken wat een ligatuur of spatiëring is, maar dit is geen studieboek. Het gaat vooral om de anekdotes. Zo zijn er films waarin een historisch verhaal wordt verteld, waarin een lettertype voorkomt dat toen nog niet was uitgevonden. Dit maakt het leuk om te lezen, maar het boek had net zo goed iets dunner kunnen zijn. Op een gegeven moment vind ik het wel veel van hetzelfde.

De vertalers Ernst de Boer en Ankie Klootwijk zijn niet overal consequent. Ze hebben bijvoorbeeld sommige zinnetjes in het Engels laten staan en andere in het Nederlands vertaald en op een paar plekken zou ik het juist andersom doen. Maar verder is de vertaling oké.

Het is leuk om te lezen over alle aspecten van iets waar je elke dag mee te maken hebt, maar niet vaak bij stilstaat. Het effect van een lettertype is groter dan je denkt: het kan je een vertrouwd gevoel geven of juist irriteren, een zakelijke indruk maken of grappig zijn. Het loont dus de moeite om zorgvuldig te kiezen als je een stuk voor anderen schrijft, want het kan zomaar zijn dat het font invloed heeft op de beleving van de lezer.

Lees ook wat Just over dit boek schreef.

3 gedachtes over “Precies mijn type – Simon Garfield

  1. Grappig dat je dit boek bent gaan lezen. Hoe ben je daar op gekomen? Als ik zo’n boek in de winkel zie liggen, denk ik wel, hé interessant maar laat het toch altijd liggen omdat andere boeken harder aan me trekken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.