De eik was hier – Bibi Dumon Tak

Waarom vinden mensen snelheid beter dan stilstaan? Dat vraagt de eik zich af die al 180 jaar op dezelfde plek staat. Tegenwoordig razen auto’s aan twee kanten langs hem heen, want er is een snelweg aangelegd en de oude eik is de enige boom die mocht blijven staan, in de middenberm van de A58. Soms staan de auto’s ook stil, in de file, en dan hoort de boom flarden van gesprekken. En er is een gaai die regelmatig langskomt om met de boom te kletsen.

De eik was hier is het kinderboek bij de maand van de filosofie. Het leest makkelijk, maar stiekem heeft Bibi Dumon Tak er heel wat filosofische gedachten in gestopt. De oude boom vertelt aan de gaai over zijn leven: eerst tussen de weilanden, toen tijdens twee wereldoorlogen en daarna kwam de snelweg. De gaai is nog jong en hij zal niet ouder dan een jaar of tien worden. De eik heeft zijn opa-opa-opa nog goed gekend. De tegenstellingen komen mooi uit de verf: oud of jong, hollen of stilstaan, langzaam of snel leven.

De gaai is gevat en weet wel wat er in de omgeving speelt. De eik krijgt meer informatie via zijn wortels, die verbonden zijn met het wortelwijdeweb. Soms komt het wortelkoor aan het woord. Op een gegeven moment gaan er geruchten dat de snelweg verbreed moet worden. Er wordt nog onderzocht of de eik kan worden verplaatst, maar dat zal hij niet overleven volgens de experts. De eik zal worden gekapt. Hij wil dat zelf niet weten, maar is wel bang als er een mens op hem afgelopen komt. Je weet nooit wat die van plan is.

Dat klinkt verdrietig, maar het verhaal is vooral grappig. De leuke tekeningen van Marije Tolman dragen daar ook aan bij. Ik moet er soms om gniffelen. Hoe het werkelijk zal aflopen met de eik is nog niet zeker. Hopelijk gaan steeds meer mensen inzien dat bomen belangrijker zijn dan auto’s.

Lees ook wat Jaap en Anneke over dit boek schreven.

3 gedachtes over “De eik was hier – Bibi Dumon Tak

  1. Dit wil ik zeker lezen! Haar andere boeken zijn ook geweldig!

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik las het ook en was er zo enthousiast over dat ik het ook mijn kleindochters cadeau heb gedaan. Ook hun moeder vond het geslaagd. Die is trouwens fan van Bibi Dumon Tak. Leuk dat je het besprak, het mag best meer lezers krijgen. Een beetje mee filosofie voor grote mensen is nooit weg.

    Geliked door 1 persoon

  3. Ik hoorde hier al over op de grote vriendelijke podcast, en toen wilde ik het al lezen, en nu helemaal! Dank dus om het opnieuw om mijn “radar” te zetten!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.