De brief voor de koning – Tonke Dragt

De brief voor de koning is een gouwe ouwe. Het boek kreeg in 1963 de Gouden Griffel en later zelfs de Griffel der Griffels 1955-2004. Dat belooft wat! De directe aanleiding om het te gaan lezen is de nieuwe Netflix-serie die hierop is gebaseerd. Misschien komt het wel daardoor dat de boeken continu zijn uitgeleend bij de bieb.

Het verhaal doet me denken aan Lord of the Rings, met kastelen, paarden en zwaarden, een jongeman die een gevaarlijke missie moet voltooien en er is zelfs sprake van twaalf ringen die alleen gedragen worden door heel bijzondere mensen. Vrouwen spelen hoogstens een bijrolletje. De mannen gaan op reis, vertellen elkaar verhalen en zingen af en toe een lied over de dappere daden van bekende vechters. Maar dit is een kinderboek en dat maakt het allemaal wat milder.

Tiuri is pas zestien jaar als hij tot ridder zal worden geslagen. Samen met vier anderen sluit hij zich op in de kapel om de laatste nacht voor hun ridderslag te vasten en waken. De deur zit op slot en het is streng verboden om contact met de buitenwereld te hebben. Maar dan klopt er iemand aan die om hulp vraagt. Tiuri aarzelt: hij mag niet opendoen, maar een ridder moet toch helpen als dat nodig is. Hij laat zich overtuigen dat het echt nodig is om naar buiten te gaan. Daar staat een oude man die hem opdraagt een boodschap te brengen naar een andere ridder. Het is een paar uur paardrijden, dus Tiuri zal vast op tijd terug zijn om door de koning tot ridder geslagen te worden.

Het kost Tiuri echter veel meer tijd dan gedacht om de ridder te vinden, die is aangevallen en stervende is. Zijn laatste woorden zijn voor Tiuri, die in plaats van de ridder een heel belangrijke brief naar de koning van het buurland moet brengen, over de bergen heen. Dat is het begin van het grote avontuur. Onderweg ontmoet hij allerlei mensen. Sommigen helpen hem enorm, anderen zijn vijanden. In de bergen ontmoet hij Piak, een jongen van veertien die hem over de rest van het gebergte heen gidst. Die tocht vind ik het mooiste deel van het boek, met het prachtige landschap maar ook het dreigende weer.

Het taalgebruik van Tonke Dragt uit 1962 doet wat ouderwets aan, maar dat past juist goed bij de Middeleeuwse sfeer. Ik hou daar wel van. Piak merkt op:

Bovendien zijn avonturen wel leuk, als je daarna lekker kunt eten en alles goed afgelopen is.

Dat is precies wat er gebeurt. Het is spannend als de vrienden zich uit hachelijke situaties moeten redden, maar ergens weet je als lezer wel dat het goed afloopt. Dat maakt het prettig om te lezen. Het is niet zo origineel, maar Tonke Dragt is een rasverteller met een mooie vertelstijl en het verhaal zit goed in elkaar.

Tegen het einde van het boek kijk ik naar de trailer van de Netflix-serie. Dat valt tegen, want de sfeer is veel grimmiger dan in het boek. Het fijne gevoel dat ik had tijdens het lezen, lijkt niet terug te komen. Ik google en twitter erover en ook de verhaallijn blijkt te zijn losgelaten. Ik besluit om de serie aan me voorbij te laten gaan. Misschien kijk ik de eerdere Nederlandse verfilming wel een keer, maar voorlopig laat ik het bij deze prettige leeservaring. Het vervolg Geheimen van het Wilde Woud staat wél op mijn verlanglijstje, want ik wil graag weten hoe het verdergaat met Tiuri en Piak.

Lees ook wat Marloes en Anneke over dit boek schreven en luister naar het geweldige interview met Tonke Dragt bij de Grote Vriendelijke Podcast.

5 gedachtes over “De brief voor de koning – Tonke Dragt

 1. De Griffel der Griffels? Nooit van gehoord maar ik kan me voorstellen dat dit boek die gekregen heeft.
  En ja, ook ik heb de serie op Netflix aan me voorbij laten gaan na het zien van de trailer. Precies zoals jij schrijft heeft het niets van de sfeer van het boek en dat is toch juist waarom ik er zo al tig keer van heb genoten.

  Geliked door 1 persoon

 2. Dit was rond 1968 mijn lievelingsboek, samen met het vervolg Geheimen van het Wilde Woud. Prachtig die avonturen, veel mooier dan die suffe meisjesboeken van destijds

  Geliked door 1 persoon

 3. Lievelings! Fijn dat je ervan genoten hebt. En ook laat de Netflix-serie aan me voorbij gaan, heb zelfs nog trailer gezien. Laat mij maar gewoon lekker genieten van Tiuri’s wereldje zoals het voor mij is, misschien ouderwets en een tikje braaf, maar dat maakt het voor mij juist zo fijn :)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.