Leesreis door de provincies: Groningen

Siebo en Meena hebben nooit kinderen gekregen, hoewel ze dat graag wilden. Terwijl Siebo op het land werkt, heeft Meena zeeën van tijd en daarom is ze een bed & breakfast begonnen. Kan ze toch voor anderen zorgen. Een Gronings dorpje verderop woont Duurt. Zijn postduiven vormen zijn grootste hobby. Duurt woonde tot een paar jaar geleden in Amsterdam. Daar maakte hij met twee vrienden theaterstukken. Op een gegeven moment ging de samenwerking niet meer zo goed en is Duurt vertrokken naar het noorden, om niet meer terug te keren.

Warre logeert regelmatig bij Siebo en Meena. Hij werkt in de ict en dat kan hij ook op afstand doen, als hij zijn laptop maar bij zich heeft. Nu zijn moeder net is overleden, vindt hij het moeilijk om nog thuis te zijn. Hij was eraan gewend om alleen thuis te zijn, want zijn moeder ging veel op reis, ook al toen Warre nog een tiener was. Maar nu zit hij met het huis van zijn moeder, met de meubels die ze vlak voor haar dood nog heeft aangeschaft en waartussen hij zich niet thuis voelt. Bij Meena voelt hij zich wel op zijn gemak, ook al heeft hij wel door dat Siebo hem liever ziet gaan. Meena ziet Warre als de zoon die ze nooit heeft gehad, terwijl Siebo dat maar niks vindt.

Het verband tussen Duurt en Warre wordt pas halverwege Het land houdt van stilte voor het eerst gelegd en dan is het op een gegeven moment wel te voorspellen hoe de vork in de steel zit. Fieke Gosselaar schrijft prettig, maar de hoofdpersonen zijn een beetje saai. Alleen het brommermeisje dat Warre een paar keer tegenkomt is wel intrigerend. Dit is zo’n boek waarin weinig gebeurt en weinig wordt gezegd. Je moet zelf een beetje puzzelen en graven om er iets uit te halen. Ik vermoed dat er meer in zit dan ik er nu uit heb gehaald.

Dit boek speelt zich af in dorpjes waar de mensen elkaar goed kennen, maar hun diepste gedachten niet uitspreken. Als lezer weet je meer dan elk persoon apart en daardoor kan je de puzzel sneller leggen. En dan maar hopen dat de mensen in het boek ook ontdekken hoe de lijntjes lopen.

5 gedachtes over “Leesreis door de provincies: Groningen

 1. Klinkt interessant! Bedankt voor het review. Ik hou zelf wel van boeken waarin weinig gebeurt en niemand met elkaar praat 😛. Misschien is dat omdat ik uit Groningen kom

  Geliked door 1 persoon

 2. Bedankt voor de tip. Lijkt me een bijzonder boek. Ik zet het op mijn lijst.
  Groningers zijn mensen van weinig woorden en bijzondere uitdrukkingen. Ik houd daar wel van.

  Geliked door 1 persoon

 3. Klinkt als een interessant boek, ik houd wel van puzzelen tijdens het lezen, ik zet ‘m op mijn lijstje, thanks!

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik kreeg het een paar weken geleden als recensieboek van de uitgever. Het leek me uitstekend passen bij het soort literatuur waar ik van houd. Jouw recensie bevestigt mijn vermoedens. Je hoort er meer van binnenkort.

  Like

  • Ja, het had goed bij uitgeverij Cossee gepast. Ik vind het wel mooi dat een paar mensen concluderen dat het wel wat voor hen is, terwijl ik niet zo goed wist wat ik erover kon schrijven.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.