Muidhond – Inge Schilperoord

Jonathan gaat weer bij zijn moeder wonen, nadat hij een tijdje in de gevangenis heeft gezeten. Hij is vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. Het is zomer, het is warm buiten en het eerste wat Jonathan doet is naar de duinen met de hond. Hij is enorm opgelucht dat hij niet meer in de gevangenis zit, want daar was hij doodsbang. Hij werd in elkaar gemept door de andere gevangenen; dat krijg je als je zelf zo zachtaardig bent. De oefeningen van de psycholoog vond hij wel prettig, daar had hij nog wel mee door willen gaan. Het werkboek van de therapie heeft hij meegenomen naar huis, om het daar af te maken.

Er broeit iets en dat is niet alleen omdat het warm is. Muidhond heeft al veel aandacht gekregen, maar ook als het thema je niet bekend is, kan je het vast gauw raden. Jonathan is beschuldigd van pedofilie, maar op alleen een getuigenverklaring kan je blijkbaar niet worden veroordeeld. Hij probeert zichzelf te beheersen, door een nauwkeurig dagschema aan te houden en zichzelf allerlei regels op te leggen. Maar wat gebeurt er als het een keer niet lukt om zich daaraan te houden?

Jonathan ontdekt al snel dat de buren zijn verhuisd. Er woont nu een meisje met haar moeder. Het meisje is vaak alleen thuis en ze kletst graag tegen Jonathan. Die probeert haar weg te sturen, maar ze blijft naar hem toe komen. Jonathan worstelt. Zal het hem lukken om zijn handen thuis te houden?

Het is Inge Schilperoord gelukt: ik leef enorm mee met Jonathan, die lieve, zorgzame jongen. Natuurlijk roep ik in gedachten ook steeds: doe dat nou niet! Bel die psycholoog. Zet je over die angst heen. Laat je helpen. Maar het lukt hem niet, hij kan het niet. Dit is ontzettend knap geschreven, met mooie zinnen. Er vallen ook kleine en grote metaforen in te ontdekken, zoals die met de vis uit het duinmeer die Jonathan mee naar huis neemt en probeert te verzorgen. Hij heeft de vis gevangen en wil voor hem zorgen, net zoals hij voor zijn buurmeisje wil zorgen. Jonathan is pedofiel, maar hij is ook een mens. Die verdient hulp en niet alleen maar veroordeling.

Lees ook wat Mrs Jo, Tessa, Boekenz en Boekhappen over dit boek schreven en kijk ook naar Inge Schilperoord bij VPRO Boeken.

7 gedachtes over “Muidhond – Inge Schilperoord

 1. Ik heb ook genoten van dit boek

  Like

 2. Overtuigd! Ik ga eens kijken of hij als e-boek bij de bieb te krijgen is om te lezen in de vakantie. En dan op zoek naar alle metaforen, klinkt goed :)

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb dit boek regelmatig voorbij zien komen maar geen enkele recensie prikkelde mij voldoende om het boek op mijn TBR te zetten, jouw recensie heeft dat veranderd, je hebt mij nieuwsgierig gemaakt, dankjewel!!

  Geliked door 1 persoon

 4. […] Muidhond – Inge Schilperoord (deze heb ik uitgekozen voor mijn leesclub) […]

  Like

 5. Dit boek staat al tijden op mijn verlanglijstje, maar nu krijg ik toch echt zin om naar de bibliotheek te gaan!

  Geliked door 1 persoon

 6. Mooi beschreven Lalagè, ik vond het zo’n intensief boek om te lezen want je staat inderdaad als lezer zo machteloos aan de zijlijn te roepen wat Jonathan zou moeten doen. Schilperoord heeft Jonathan een stem gegeven.

  Geliked door 1 persoon

 7. […] niet zo gewoon is om uit de kast te komen. Een ander boek dat me ook zeker bij zal blijven is Muidhond van Inge Schilperoord, waarin je in de huid kruipt van een pedofiel. Dit is ongelooflijk knap […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.