Veronika besluit te sterven – Paulo Coelho

Veronika besluit te sterven is één van de favoriete boeken van Marcia en daarom stopte ik het boek in mijn laatste poll, waar het de tweede plaats haalde. Een paar jaar geleden las ik al eens iets van Paulo Coelho, de Braziliaan die bekend staat om zijn boeken doorspekt met (spirituele) wijsheden. Sommigen krijgen er de kriebels van, anderen vinden het ontzettend inspirerend.

Veronika heeft een doorsnee leven in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Ik weet niet waarom Coelho voor deze stad heeft gekozen, want het had net zo goed in een andere stad kunnen spelen. Veronika beseft dat haar leven vanaf nu bergafwaarts zal gaan. Haar jeugd is voorbij en doorgaan met leven zal alleen maar meer lijden opleveren. Ze voelt zich totaal nutteloos als ze denkt aan alle ellende in de wereld. Dus besluit ze zelfmoord te plegen.

Dan komt er een vreemd stuk waarin Paulo Coelho in de derde persoon over zichzelf praat. Als ik redacteur was, zou ik dat eruit hebben gehaald, want het voegt niets toe en werkt alleen verwarrend met een vriendin die ook Veronika heet. Ook de vertaling van Piet Janssen vind ik middelmatig. Het is prima te lezen, maar soms vind ik het taalgebruik wat houterig of formeel. Maar misschien is dat in het Portugees ook wel zo.

De zelfmoord mislukt en Veronika wordt wakker in Villete, een luxe psychiatrisch ziekenhuis. De dokter vertelt haar dat ze dit wel overleefd heeft, maar dat ze binnen een week alsnog zal overlijden aan een hartaanval. Dit maakt iets los bij haar en ook bij de andere patiënten, die over het algemeen een heel saai gestructureerd leven lijden. Een grote groep zou de instelling wel kunnen verlaten, maar ze blijven liever binnen de veilige muren om hun regelmatige leven te leiden. Maar nu is daar dat meisje dat binnenkort zal overlijden.

Van drie medepatiënten wordt de levensgeschiedenis verteld en dit zijn degenen die samen met Veronika tot het inzicht komen dat ze willen gaan leven, écht leven, hun dromen waarmaken. Ze hoeven zich niets meer aan te trekken van wat anderen over ze denken, want ze zijn toch al voor gek verklaard.

Je hebt niets meer te verliezen. Vele mensen gunnen zichzelf de liefde niet, alleen maar hierom: er staat zoveel op het spel, zoveel toekomst, zoveel verleden. Maar jij hebt alleen het heden.

Als roman valt dit boek me tegen. De structuur haalt alle vaart uit het verhaal, doordat telkens het levensverhaal van een andere persoon uitgebreid aan bod komt. Maar de boodschap van het boek is duidelijk en het kan zomaar iets bij je losmaken, net zoals dat bij Veronika gebeurt.

4 gedachtes over “Veronika besluit te sterven – Paulo Coelho

  1. Hey Lalagè, spijtig dat het boek je is tegengevallen! Ik denk dat ik dit boek precies op het juiste moment heb gelezen, waardoor de boodschap keihard bij me binnenkwam. En daardoor is het voor altijd favoriet gebleven. Dat stukje waarin Coelho in de derde persoon over zichzelf praat vind ik persoonlijk juist erg grappig. Maar het zijn vooral de mooie quotes die me keer op keer raken.
    Met de andere boeken van Paulo Coelho heb ik dan weer helemaal niks, ik krijg de kriebels van zijn spirituele – waarschijnlijk goedbedoelde – raad.

    Like

  2. Ik heb vaak geprobeerd boeken van Paulo te lezen, maar het is echt niet mijn ding. Ik krijg er dus ook de kriebels van.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.