Leesreis door de provincies: Noord-Brabant

Olga woont op een boerderij in Brabant, samen met haar man Harm en hun zoon David. Harm is kippenboer en Olga doet het huishouden. David is twaalf jaar en hij wil later bioloog of arts worden. Het botert niet met zijn vader sinds David weet dat hij de boerderij niet over wil nemen. Die boerderij is al generaties lang in de familie en Harm had altijd gehoopt op een zoon die hem zou opvolgen. David is geadopteerd uit Ghana en is een totaal ander type van zijn vader. Hij is zo intelligent dat ik het op sommige plekken een beetje overdreven vind, maar dat probeer ik te negeren.

De spanning tussen David en zijn vader wordt subtiel maar duidelijk neergezet door Ricus van de Coevering. Hij vertelt het verhaal vanuit de drie gezinsleden, maar vooral vanuit moeder Olga. Zij houdt van zingen en had eigenlijk het liefst zangeres willen worden, maar ze belandde al jong op de boerderij en trouwde met Harm. Ze maakt zich zorgen als David weer eens zijn eigen gang gaat, in plaats van met haar op stap te willen. Vader Harm vindt dat ze zich niet zo druk moet maken, hij zal vanzelf wel terugkomen, zoals altijd.

sneeuweieren

Het is een eenvoudig verhaal in korte zinnen, passend bij de ouders. Halverwege gebeurt er iets wat alles op zijn kop zet, maar de schrijfstijl verandert niet. Ik word haast meegewiegd op het rustige ritme. Het leest zo makkelijk dat ik maar langzaam besef wat er is gebeurd. Steeds krijg ik een hint en ik begrijp wat er aan de hand is. Zou het nog goed komen?

Sneeuweieren is een oer-Nederlands verhaal. Ik vind het mooi om te lezen en ben er zo doorheen, zo snel dat ik het waarschijnlijk ook weer snel vergeet. Het thema had nog wel iets verder uitgewerkt kunnen worden. Maar eigenlijk past dat niet bij de hoofdpersonen. Nee, het is precies goed op deze manier.

Dit boek maakt onderdeel uit van mijn leesreis door de provincies. Lees ook wat Jannie over dit boek schreef.

5 gedachtes over “Leesreis door de provincies: Noord-Brabant

  1. Ik ben het nog steeds niet vergeten, maar ik las het twee keer. De eerste keer was ik er ook vrij snel doorheen, maar hield het gevoel over, dat ik zaken gemist had. Bij de tweede keer gingen de hoofdpersonen meer voor me leven en zag ik hints en begreep ik pas echt wat er niet direct uitgeproken werd. Eigenlijk is dit een goed voorbeeld om “Hoe lees ik” bij te gebruiken.

    Geliked door 1 persoon

  2. Dat begrijp ik hoor ! En dat is precies de reden dat ik niet meer mee wil doen aan uitdagingen. Soms wil ik gewoon extra kunnen genieten van een boek en dan is 1 x lezen voor mij niet genoeg. Maar andere keren wel hoor.

    Like

  3. Wow. Klinkt als een mooi boek. Ook behoorlijk heftig, als ik andere aankondigingen lees. Fijn dat je ons erop attendeert. Het boek gaat als nummer 84 op mijn nog-te-lezen-lijst. Hoppa! Er kan nog meer bij.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.