De parttime-junkie – Renee Kelder

Renee Kelder was zes jaar lang verslaafd aan onder andere GHB en alcohol. In De parttime-junkie vertelt ze hoe ze verslaafd werd en hoe ze weer van de drugs af kwam. Het begint bij haar jeugd in een heel normaal gezin waar literatuur en cultuur hoog in het vaandel stonden. Zus Eva speelt ook een belangrijke rol. Omdat Eva’s debuut Het leek stiller dan het was mijn lievelingsboek is, wilde ik De parttime-junkie ook heel graag lezen.

De scheiding van hun ouders was een heftige gebeurtenis in het leven van de zusjes. Renee was toen dertien jaar en Eva achttien. Daardoor heeft Renee zich verwaarloosd gevoeld in haar puberteit en ze ontwikkelde een angststoornis. Ook kwam ze al jong in aanraking met alcohol en XTC. Als negentienjarige student kreeg Renee GHB van vrienden en ze vond het heerlijk: haar onzekerheid was  weg en het was veel makkelijker om een spontaan gesprek te voeren. Ook andere drugs zoals coke waren heel normaal in deze nieuwe vriendenkring.

Parttime-junkie

Renee kreeg verkering met Taco en samen gebruikten ze elk weekend en bleven dan twee nachten lang wakker. Op maandag gingen ze gewoon weer naar college of naar hun werk. Zo kwam het dat niemand iets door had. Renee leidde een dubbelleven. Ze zag zichzelf niet als verslaafd, want ze functioneerde toch gewoon en ze kon toch stoppen als ze wilde. Maar de verslaving groeide langzaam en na een paar jaar kon ze geen halve dag meer zonder GHB. Renee beschrijft het op zo’n manier dat ik helemaal met haar mee kan leven. Ik lees steeds door, alle andere boeken moeten even wachten, want ik wil weten hoe het verder gaat met Renee.

Na een paar jaar had Renees moeder wel in de gaten dat er iets niet klopte. Op een dag kwam ze bij Renee en Taco op bezoek om met ze te praten. Bij Renee knapte er iets en ze vertelde spontaan dat ze al jaren verslaafd was. Haar moeder beloofde dat het goed zou komen. Zij heeft Renee enorm gesteund bij het afkicken, wat erg heftig was. Wat een lieve moeder! Maar laat ik hond Flip ook niet vergeten, want die is ook heel belangrijk, zoals je in dit filmpje van De Nachtzoen kunt horen.

Terwijl Eva aan een prachtige literaire roman werkte, schreef Renee haar rauwe verhaal op. Helemaal eerlijk, precies het tegenovergestelde van haar dubbelleven. Ik heb het binnen 48 uur uitgelezen. Wat een ongelooflijk verhaal… En wat ben ik blij dat het nu zo goed met haar gaat. Ik vind het ontzettend dapper dat Renee dit allemaal durft bloot te geven en ik hoop dat haar verhaal anderen zal helpen om niet verslaafd te raken of om het te herkennen bij anderen.

cropped-logo_ikleesnederlands_a_v2

Een gedachte over “De parttime-junkie – Renee Kelder

  1. Deze wil ik door jouw bespreking ook graag lezen! ‘Het leek stiller dan het was’ is dankzij jou ook één van m’n favoriete boeken geworden :-)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.