Ik lees Nederlands, ook in 2015

Nederlandse boeken hebben mij altijd al getrokken, al is het maar omdat ze niet vertaald zijn… Je leest rechtstreeks wat de auteur heeft opgeschreven en hoeft je nooit te ergeren aan een vertaling of je af te vragen of de schrijver dit echt wel zo bedoelde. Daarom was het vanzelfsprekend dat ik meedeed met de actie Ik lees Nederlands in 2013 en in 2014. Ik ben dan ook heel blij dat Tessa en Jenny de organisatie in 2015 op zich zullen nemen. Mijn streven is om dertig Nederlandse boeken te lezen, ongeveer net zoveel als ik de afgelopen jaren deed.

cropped-logo_ikleesnederlands_a_v2

Is er dan niets nieuws onder de zon? Jawel! Gisteren publiceerde de Nederlandse Taalunie een onderzoek, waaruit blijkt dat Nederlanders weinig Vlaamse boeken lezen. Andersom lijkt het nog wel mee te vallen. Voilà, een nieuwe uitdaging is geboren. Verschillende bloggers hebben al aangegeven dat ze in 2015 ook een aantal Vlaamse boeken zullen gaan lezen. Dan komen er prachtige titels voorbij die ook op mijn verlanglijstje staan:

 • Woesten – Kris van Steenberge
 • Kom hier dat ik u kus – Griet op de Beeck (maar ik zal starten met haar debuut Vele hemels boven de zevende)
 • Oorlog en terpentijn – Stefan Hertmans (ik houd niet zo van oorlogsboeken, maar het krijgt zoveel lovende reacties)
 • Wij en ik – Saskia de Coster (na Vrije val ben ik erg nieuwsgierig naar dit boek)

Welk Vlaams boek raad jij me aan?

13 gedachtes over “Ik lees Nederlands, ook in 2015

 1. Mooie blogpost! Woesten is het mooiste Vlaamse boek dat ik las, dus ik zou daarmee beginnen. Veel leesplezier alvast!

  Like

 2. Ik heb meegewerkt aan dat onderzoek en ik weet nog dat ik bij veel Vlaamse boeken echt heel enthousiast werd, volgens mij zitten daar echt parels tussen. :D

  Like

 3. ik zou “De helaasheid der dingen” van Dimitri Verhulst aanraden. Een schrijnend verhaal dat met erg veel humor is opgeschreven. Groet, Erik

  Like

 4. Over de eerste vier (incl. Vele hemels) zijn we het eens: ik las ze of ga ze lezen. Saskia de Coster ken ik nog niet, zal ik er bij zetten. Van enkele jaren geleden: Stefan Brijs De engelenmaker en van Dimitri Verhulst Mevrouw Verona daalt de heuvel af kan ik je zeer aanraden.

  Like

 5. ‘Kwikzilver’ of ‘De Seingever’ van Ann De Creamer raad ik je (als Belg) ook aan!

  Like

 6. Ik lees ook graag oorspronkelijk Nederlandstalige boeken maar ik vind niet dat ik daarom mee moet doen aan een Ik lees Nederlands. Bij mij komt dat ook te veel als verplichting over.
  Ik ben nu in de boeken van Sterre Carron bezig (thrillers) en lees ook elk jaar het nieuwe boek van Gerda Van Erkel (romans)

  Like

  • Hoi Lize, het moet niet gaan voelen als verplichting. Dat is waarschijnlijk een uitdaging voor de meeste bloggers… Ik vind het wel mooi om anderen aan te moedigen meer Nederlands te lezen en daarom doe ik mee. Waarschijnlijk doe jij dat automatisch al via je blog :)

   Like

 7. Ik doe komend jaar ook weer meer, puur omdat ik anders te snel de Nederlandse schrijvers vergeet terwijl er een hoop goede boeken van eigen bodem verschijnen. Ik zal me ook eens wat meer gaan verdiepen in de Vlaamse schrijvers, sta altijd wel open voor nieuwe uitdagingen op leesgebied!

  Like

 8. Ik merk dat ik als Vlaamse inderdaad heel wat Nederlandse boeken lees, maar ook dat ik bij mijn Nederlandse collega-boekenbloggers weinig Vlaams leesvoer zie passeren. Ik zou je zeker de boeken van Stefan Brijs (Post voor mevrouw Bromley o.a.) aanraden, maar ook De buitenkant van meneer Jules van Diane Broeckhoven. Als je graag thrillers leest is Charly van Patrick De Bruyn ook een aanrader. We hebben in Vlaanderen zoveel auteurs die de moeite waard zijn, het is moeilijk kiezen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.