Nederlandse boeken hebben mij altijd al getrokken, al is het maar omdat ze niet vertaald zijn… Je leest rechtstreeks wat de auteur heeft opgeschreven en hoeft je nooit te ergeren aan een vertaling of je af te vragen of de schrijver dit echt wel zo bedoelde. Daarom was het vanzelfsprekend dat ik meedeed met de actie Ik lees Nederlands in 2013 en in 2014. Ik ben dan ook heel blij dat Tessa en Jenny de organisatie in 2015 op zich zullen nemen. Mijn streven is om dertig Nederlandse boeken te lezen, ongeveer net zoveel als ik de afgelopen jaren deed.
Is er dan niets nieuws onder de zon? Jawel! Gisteren publiceerde de Nederlandse Taalunie een onderzoek, waaruit blijkt dat Nederlanders weinig Vlaamse boeken lezen. Andersom lijkt het nog wel mee te vallen. Voilà, een nieuwe uitdaging is geboren. Verschillende bloggers hebben al aangegeven dat ze in 2015 ook een aantal Vlaamse boeken zullen gaan lezen. Dan komen er prachtige titels voorbij die ook op mijn verlanglijstje staan:
- Woesten – Kris van Steenberge
- Kom hier dat ik u kus – Griet op de Beeck (maar ik zal starten met haar debuut Vele hemels boven de zevende)
- Oorlog en terpentijn – Stefan Hertmans (ik houd niet zo van oorlogsboeken, maar het krijgt zoveel lovende reacties)
- Wij en ik – Saskia de Coster (na Vrije val ben ik erg nieuwsgierig naar dit boek)
Welk Vlaams boek raad jij me aan?
Mooie blogpost! Woesten is het mooiste Vlaamse boek dat ik las, dus ik zou daarmee beginnen. Veel leesplezier alvast!
LikeLike
Ik heb meegewerkt aan dat onderzoek en ik weet nog dat ik bij veel Vlaamse boeken echt heel enthousiast werd, volgens mij zitten daar echt parels tussen. :D
LikeLike
Wij en ik van Saskia de Coster is mooi.
LikeLike
Ach, hoe kan ik die vergeten! Vrije val heb ik afgelopen jaar gelezen en dat maakt me nieuwsgierig naar Wij en ik, dus die voeg ik nu toe aan bovenstaand lijstje.
LikeLike
ik zou “De helaasheid der dingen” van Dimitri Verhulst aanraden. Een schrijnend verhaal dat met erg veel humor is opgeschreven. Groet, Erik
LikeLike
Over de eerste vier (incl. Vele hemels) zijn we het eens: ik las ze of ga ze lezen. Saskia de Coster ken ik nog niet, zal ik er bij zetten. Van enkele jaren geleden: Stefan Brijs De engelenmaker en van Dimitri Verhulst Mevrouw Verona daalt de heuvel af kan ik je zeer aanraden.
LikeLike
De Engelenmaker heb ik een paar jaar geleden gelezen en dat vond ik inderdaad een geniaal boek. Wellicht ga ik het nog eens lezen om erover te bloggen.
LikeLike
‘Kwikzilver’ of ‘De Seingever’ van Ann De Creamer raad ik je (als Belg) ook aan!
LikeLike
Dank voor de tip! Schrijvers uit hetzelfde geboortejaar als ik hebben automatisch al een streepje voor :)
LikeLike
Ik lees ook graag oorspronkelijk Nederlandstalige boeken maar ik vind niet dat ik daarom mee moet doen aan een Ik lees Nederlands. Bij mij komt dat ook te veel als verplichting over.
Ik ben nu in de boeken van Sterre Carron bezig (thrillers) en lees ook elk jaar het nieuwe boek van Gerda Van Erkel (romans)
LikeLike
Hoi Lize, het moet niet gaan voelen als verplichting. Dat is waarschijnlijk een uitdaging voor de meeste bloggers… Ik vind het wel mooi om anderen aan te moedigen meer Nederlands te lezen en daarom doe ik mee. Waarschijnlijk doe jij dat automatisch al via je blog :)
LikeLike
Ik doe komend jaar ook weer meer, puur omdat ik anders te snel de Nederlandse schrijvers vergeet terwijl er een hoop goede boeken van eigen bodem verschijnen. Ik zal me ook eens wat meer gaan verdiepen in de Vlaamse schrijvers, sta altijd wel open voor nieuwe uitdagingen op leesgebied!
LikeLike
Ik merk dat ik als Vlaamse inderdaad heel wat Nederlandse boeken lees, maar ook dat ik bij mijn Nederlandse collega-boekenbloggers weinig Vlaams leesvoer zie passeren. Ik zou je zeker de boeken van Stefan Brijs (Post voor mevrouw Bromley o.a.) aanraden, maar ook De buitenkant van meneer Jules van Diane Broeckhoven. Als je graag thrillers leest is Charly van Patrick De Bruyn ook een aanrader. We hebben in Vlaanderen zoveel auteurs die de moeite waard zijn, het is moeilijk kiezen!
LikeLike