Na dit leven: een neurochirurg over zijn reis naar het hiernamaals

Eben Alexander is een Amerikaanse hersenchirurg. Op een kwade dag werd hij getroffen door een zeer ernstige hersenvliesontsteking. Het is een wonder dat hij na zeven dagen coma weer wakker werd. Maar nog wonderlijker is wat hij zich kan herinneren van die zeven dagen. Hij had namelijk een uitgebreide bijna-dood-ervaring (BDE). Ik heb daar eerder boeken over gelezen en vind het een fascinerend onderwerp. Bovendien geeft het hoop en troost: het leven is niet beperkt tot dit aardse en het is niet nutteloos dat we hier zijn, ook al begrijpen we dat nu niet.

download (8)

In Na dit leven vertelt dokter Alexander afwisselend over zijn medische toestand en wat hij zelf beleefde ‘aan de andere kant’. Hij geeft veel medische details, om de authenticiteit van zijn verhaal te ondersteunen. Hij geloofde namelijk zelf helemaal niet meer in het bovennatuurlijke of in God, mede vanwege persoonlijke ervaringen. Net als veel artsen dacht hij dat bewustzijn een product is van de hersenen en dat een BDE veroorzaakt wordt door zuurstoftekort of iets dergelijks. Maar zijn ervaring en die van vele anderen wijzen toch op iets anders, zoals Pim van Lommel uitlegt in Eindeloos bewustzijn. Daarin staat beschreven dat BDE’s allemaal verschillend zijn, maar dat de volgende elementen vaak voorkomen en dat is ook bij Eben Alexander het geval:

 • licht en donker, verschillende niveaus
 • onvoorwaardelijke liefde
 • mooie muziek en landschappen
 • moeite om de ervaring te beschrijven in menselijke taal

Van mij had hij veel meer mogen vertellen over zijn ervaringen in de hemel en wat minder over hoe zijn omgeving daarop reageerde. Later ontdekte ik dat hij dat doet in een volgend boek. Dat is een slimme marketingtruc, die Betty Eadie ook al had gebruikt bij de beschrijving van haar BDE. Haar boeken spraken mij toch iets meer aan dan dit, maar dat kan zijn omdat dit niet veel nieuws toevoegt. Wat ik een beetje mis in dit boek is dat wel wordt gezegd dat het leven een doel heeft, maar er wordt niet uitgelegd wat dat doel dan is. Uit andere boeken (zoals Hij zag de hemel) begreep ik dat het gaat om je spirituele ontwikkeling, op een manier die alleen kan door mens te worden.

Het interessante van deze BDE is natuurlijk dat het een sceptische arts overkwam, die nu probeert om collega-artsen ervan te overtuigen dat het leven doorgaat als je dit lichaam verlaat. Bij het hoofdstuk waarin hij zijn wetenschappelijke visie op het bewustzijn beschrijft heb ik een heleboel ezelsoren gemaakt. Dit hoofdstuk maakt dat dit boek toch een relevante toevoeging is aan de vele boeken die al over dit onderwerp zijn geschreven.

3 gedachtes over “Na dit leven: een neurochirurg over zijn reis naar het hiernamaals

 1. Ik ben geïnteresseerd in alles wat met “medisch” te maken heeft dus dit boek gaat op mijn te lezen lijst.

  Like

 2. Ik vond het een heel interessant boek, vooral omdat de auteur als arts ook medische duiding kan geven.

  Like

 3. […] over vier boeken die ik rondom het thema van bijna-dood-ervaringen las en later blogde ik over het boek van een hersenchirurg die aan de andere kant is geweest. Laatst las ik Gered door het licht van Dannion Brinkley. Het boek […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.