Lalagè las in 2014

Wat was dit een heerlijk leesjaar! Ik heb maar liefst 74 boeken gelezen, terwijl ik er in de jaren daarvoor rond de 50 per jaar las. Vandaag wil ik terugblikken op de mooiste ontdekkingen van afgelopen jaar.

Het_leek_stiller_dan_het_was_LRDe hoofdprijs gaat natuurlijk naar Eva Kelder. Momenteel lees ik haar prachtige debuutroman Het leek stiller dan het was voor de tweede keer (iets wat ik niet vaak doe en al helemaal niet binnen een jaar). Het is weer ontzettend goed. Het mooie is dat ik nu al weet hoe het verdergaat en dus kan ik verbanden leggen die ik eerder niet zag. Het was ook erg leuk om Eva samen met een aantal andere boekbloggers van Not just any book te ontmoeten. Velen werden geraakt door dit boek. Dus mocht je het nog niet gelezen hebben, doe dat dan alsnog!

In de zomer las ik het ontzettend leuke boek Glijvlucht van Anne-Gine Goemans, wat zowel voor jongeren als volwassenen een aanrader is. Ook las ik eindelijk Gloria in excelsis Deo van Miek Smilde, een boek dat ik niet snel zal vergeten.

Het afgelopen jaar heb ik het lezen van verhalenbundels proberen te stimuleren, zowel bij mezelf als bij jullie. Ik hoop dat ik je heb kunnen overhalen en anders komt dat nog wel, want er komt een nieuwe uitgave van Belcampo aan! In september verscheen de geweldige bundel Hier wonen ook mensen van Rob van Essen. In zowel papieren als sociale media zag ik laatst dat ik niet de enige was die hiervan genoot.

download (10)Naast Nederlands lees ik ook graag Engels. Zo las ik de briljante toekomsttrilogie van Margaret Atwood, die start met Oryx and Crake. Ook was ik een paar maanden zoet met de Middeleeuwse soap The pillars of the earth. En zoals velen van jullie was ik even in de ban van het ontroerende jongerenboek The fault in our stars.

Op mijn leesreis rond de wereld kwam ik in Albanië, Algerije, Angola, Australië, Azerbeidzjan, Bangladesh, Denemarken, IJsland, Israël en op Malta. Maar het allermooiste vond ik Tsomo’s karma uit Bhutan. Wat een inspirerend boek! In de categorie non-fictie maakte Wij houden van Tsjernobyl uit Wit-Rusland de grootste indruk. Ik zal zeker doorgaan met het lezen van boeken uit diverse landen. Mocht je nog een tip hebben wat dat betreft, dan lees ik het graag.

Ik wil jullie allemaal een heel goed 2015 wensen. Ik hoop dat we weer veel interessante boeken mogen lezen, die ons zullen inspireren om een mooi leven te leiden.

10 gedachtes over “Lalagè las in 2014

 1. Een goed leesjaar! Ik noteer in ieder geval de trilogie van Margaret Atwood op mijn te-lezen-lijstje van komend jaar. Bedankt voor de tip :-).

  Like

 2. Mooi als aan het eind van het jaar het beste komt boven drijven, de 3 Nederlandse titels komen op mijn lijst, bedankt voor de inspiratie die je doorgeeft en tot volgend jaar!

  Like

 3. 75 boeken, een mooie score hoor! Ik heb er 60 gelezen, 10 meer dan ik had verwacht dus ben er ook erg blij mee, vooral ook omdat ik weer een hoop nieuwe schrijvers heb ontdekt!

  Like

 4. Inderdaad een mooi leesjaar en ik ben erg benieuwd naar de boeken-uit-verre-landen die je volgend jaar gaat lezen.

  Like

 5. ik zal uit het hoofd even een paar tips geven voor je wereldreis in boeken die ik zelf zeer geslaagd vond:
  – Colombia: Gabriel Garcia Marquez: Liefde in tijden van cholera
  – Brazilië: Euclides da Cunha: De binnenlanden
  – Nigeria: Chinua Achebe: Things fall apart
  – Egypte: Nagieb Mahfoez: Tussen twee paleizen
  – Spanje: Benito Perez Galdoz: Fortunata en Jacintha
  – Denemarken: Andersen: Sprookjes
  – Hongarije: Sandor Marai: Gloed
  – Italië: Guiseppe Tomasi di Lampedusa: De tijgerkat
  – Rusland: Tsjechov: Verhalen
  – Iran: Kader Abdolah: De boodschapper
  – India: Vikram Seth: De geschikte jongen
  – Indonesië: Pramoedya Ananta Toer: Aarde der mensen
  – Japan: Junichiro Tanizaki: Stille sneeuwval
  Dit zijn boeken die stuk voor stuk meer dan de moeite waard zijn. Helaas zijn de meeste boeken op deze lijst forse pillen, dus je bent er wel even zoet mee. Ook een gelukkig nieuwjaar gewenst! Groetjes, Erik

  Like

 6. Een boek tweemaal lezen doe ik vaak als ik het mooi vind. Je ontdekt dan nog meer en hoe knap het in elkaar zit. Ik heb nog 2 tips voor je:
  1. Argentinië: Carolijn Visser Argentijnse avonden
  2. Suriname: Karin Anema De groeten aan de koningin
  Een leesverslag kun je op mijn blog vinden.
  Een goed jaar toegewenst, met veel leesplezier!

  Like

 7. Mooie boeken, leuk om te zien uit hoeveel verschillende landen je boeken hebt gelezen. Ik wens je een mooi 2015 toe, met veel verschillende en vooral mooie boeken!

  Groetjes,

  Like

 8. Dat is een mooi cijfer hoor! Veel leesplezier in 2015!

  Like

 9. Het was stiller dan het was wil ik ook graag lezen maar de andere boeken zeggen mij weinig eigenlijk… Verhalenbundels zijn niets voor mij maar wie weet krijg jij mij toch nog overtuigd?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.