Vincent – Barbara Stok

De strips van Barbara Stok gaan vaak over haar eigen leven, maar op een gegeven moment is ze ook anderen gaan tekenen. In Vincent vertelt ze over de beroemde schilder Vincent van Gogh. Iedereen zal wel een paar schilderijen van hem herkennen, bijvoorbeeld de zonnebloemen of de sterrenhemel.

Het boek begint als Vincent afreist naar Frankrijk. Daar gaat hij een tijd wonen om de mooie landschappen te schilderen. Hij maakt zich wel zorgen over zijn financiële situatie. Zijn broer Theo geeft hem geld, maar hij zou hem graag terugbetalen. Zijn schilderijen worden echter maar moeilijk verkocht. Het impressionisme is iets nieuws en er wordt op neergekeken. Vincent kan er honderduit over vertellen, wat collega-schilders regelmatig irriteert. Broer Vincent blijft gelukkig altijd in hem geloven.

In de strip staan tekstballonnen. Soms is er een langere tekst in de vorm van een brief. Er zijn ook plekken waar het verhaal met alleen plaatjes wordt verteld. Af en toe komt er weer een hond of een kat in beeld, zoals vaker in Barbara’s strips.

Op een gegeven moment krijgt Vincent aanvallen, die zo goed worden weergegeven met psychedelische kleuren en vormen. Hij blijkt aan epilepsie te lijden en komt in een psychiatrisch ziekenhuis terecht. Al snel gaat hij weer schilderen. Als hij hersteld is, doet hij dat ook buiten, wat weer leidt tot prachtige plaatjes van Barbara geïnspireerd door Vincents schilderijen. Ik vind Vincent een waar kunstwerk.

Lees ook wat Marcella over dit boek schreef.

2 gedachtes over “Vincent – Barbara Stok

  1. Wat fijn dat je over dit boek schrijft en daarmee weer in mijn herinnering brengt. Ik moest in het begin even wennen omdat het inderdaad niet over Barbara zelf ging maar al snel zijn de tekeningen zo overtuigend dat het makkelijk is om je erdoor te laten meeslepen.
    Ook heb ik de ansichtkaarten gekocht met tekeningen uit Vincent. En daar staan ook de tekeningen van het moment dat Vincent doordraait. Werkelijk schitterend en een genot om mensen toe te sturen.

    Geliked door 1 persoon

  2. […] lezen en bekijken, of ze nu over haar eigen leven gaan of over dat van een ander. Na haar prachtige boek over Vincent van Gogh is ze nu nog verder de geschiedenis in gedoken. De filosoof, de hond en de bruiloft gaat over […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.